Acai – Euterpe oleracea

Acai – Euterpe oleracea

Nazwy zwyczajowe: acai, jagody acai, palma acai, assai, aqai, acai berry (ang.), acai palm (ang.), Euterpe oleracea (łac., globalnie)

Nazwa łacińska: Euterpe oleracea

Pochodzenie: Europa, Ameryka Południowa

Krótki wstęp

Euterpe oleracea to tropikalna palma wymagająca dużo wilgoci i ciepła. W Polsce nadaje się głównie do uprawy doniczkowej, najlepiej w ogrzewanym ogrodzie zimowym lub szklarni, gdzie temperatura nie spada poniżej 18°C. Mimo że palma acai lubi wilgoć i występuje w terenach bagiennych, nie należy jej przelewać. Zalecane jest umiarkowane, regularne podlewanie; podłoże nie powinno nigdy całkowicie przesychać.

Ciekawostka:
Euterpe oleracea uprawiana jest nie tylko dla swoich owoców, ale także dla liści, używanych do wyplatania kapeluszy, mioteł, dachów, mat i innych wyrobów. Liście palmy acai osiągają nawet 3 metry długości i są wyjątkowo odporne na szkodniki.

Opis szczegółowy

Acai zaliczane jest do prestiżowej grupy żywności SUPER FOODS ze względu na wyjątkową wartość odżywczą.

Informacje botaniczne

Euterpe oleracea to palma osiągająca 15–25 m wysokości. Gatunek ten najlepiej rozwija się w pobliżu rzek, szczególnie w Brazylii, na terenach zalewowych, gdzie rośnie bardzo powoli. Swoje niezwykłe owoce zaczyna wydawać po czterech latach od posadzenia, owocując dwukrotnie w ciągu roku. Euterpe oleracea charakteryzuje się smukłym pniem, z którego wyrasta 3–4 rozgałęzienia pokryte kwiatami. Niedojrzałe jagody acai są zielone, a po dojrzeniu zmieniają barwę na ciemnoniebieską do czarno-fioletowej. Jedna palma może wydać rocznie nawet do 20 kg owoców. Jagody acai mają średnicę ok. 2,5 cm, a wewnątrz znajduje się pestka, która stanowi prawie 80% objętości całego owocu. Na jednej gałęzi może znajdować się nawet kilkaset owoców acai, rosnących w dużych kępach.

Pochodzenie i występowanie

Początki spożywania acai są związane z legendą indiańską o Matce Acai, w której owoce tej palmy ocaliły plemię przed głodem i ofiarami wśród noworodków. Nazwa 'acai' pochodzi od imienia IACA, odczytanego wspak. Euterpe oleracea (acai) pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej — szczególnie z Brazylii, Peru i Belize. Obecnie acai zyskało popularność również w Europie, doceniane za swoje dobroczynne właściwości.

Zastosowanie / dawkowanie

Zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006, nie możemy przedstawiać szczegółowych informacji na temat wpływu tej rośliny na organizm. Szczegółów należy szukać w dostępnej literaturze lub źródłach internetowych.

Tradycyjne dawkowanie

Proszek z owoców acai zaleca się spożywać 3 razy dziennie przed posiłkiem – 2 łyżeczki wymieszać z sokiem, napojem lub wodą. Kuracja powinna trwać co najmniej 10 dni, optymalnie 21 dni.

Uwaga:

Nie są znane żadne przeciwwskazania.