Berberys pospolity – Berberis vulgaris

Nazwy zwyczajowe: Berberys, Berberys pospolity, Berberys zwyczajny, Barwinek, Berberys właściwy, Barberry, Berberis, Berberis vulgaris, Berberidis Fructus, Berbéris, Berberitze, Berberry, Berbis, Oregon Grape, Piprage, Vinettier, Sauerdorn, Sow Berry, Pipperidge, Espino Cambrón, Lebanon barberry
Nazwa łacińska: Berberis vulgaris
Pochodzenie: Afryka, Azja, Europa, Ameryka Południowa, Ameryka Północna
Krótki wstęp
Wiele gatunków berberysu to ozdobne krzewy uprawiane ze względu na kwiaty, kolor liści i atrakcyjny pokrój. Sadzony jest w parkach, przy ogrodzeniach, a także wzdłuż dróg i budynków.
Opis szczegółowy
Berberys pospolity to zioło cieszące się dużą popularnością ze względu na właściwości odkażające i wszechstronne zastosowanie w medycynie ludowej.
Informacje botaniczne
Berberys należy do obszernego rodzaju roślin o zróżnicowanych cechach, w tym o charakterystycznych, długich pędach z kolcami. Berberys pospolity to liściasty, opadający na zimę krzew, osiągający od 1 do 5 metrów wysokości. Liście są pojedyncze, długości od 1 do 10 cm, od spodu mają jasny, niemal biały odcień i często występują w towarzystwie ostro zakończonych listków pełniących funkcję ochronną. Kwiaty o barwie żółtej do pomarańczowej rosną pojedynczo lub w gronach po 20 kwiatostanów. Owoce to podłużne lub kuliste, małe jagody o długości 5–20 mm, które po dojrzeniu stają się ciemnoczerwone lub ciemnoniebieskie i mają woskowaty połysk.
Pochodzenie i występowanie
Berberys pospolity rośnie na obszarach o umiarkowanym i subtropikalnym klimacie niemal na całym świecie z wyjątkiem Australii. Największe bogactwo gatunków występuje w Ameryce Południowej i Azji. Liczne gatunki są rodzime dla Europy, Azji oraz niektórych części Afryki. Obecnie roślina dziko występuje na znacznej części obszaru Europy i Azji Zachodniej.
Zastosowanie / dawkowanie
Tradycyjnie z korzeni, kory i łodyg berberysu pozyskiwano żółty barwnik. Najczęściej jednak wykorzystywane są owoce, które dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz kwaśnemu, orzeźwiającemu smakowi nadają się do bezpośredniego spożycia lub przetworów. Przez stulecia berberys był cenionym składnikiem kulinarnym w Europie, a do dziś w Iranie pod nazwą zereshk czy zereshk polo używany jest jako dodatek do ryżu czy drobiu. Na perskich bazarach dostępne są suszone jagody, które przed przygotowaniem słodzi się lub moczy. W Rosji owoce wykorzystuje się do przetworów, dżemów i konfitur. W Polsce berberys traktuje się jako owoc – spożywa się go zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Roślina i jej owoce zawierają związki o potencjalnych właściwościach toksycznych, w tym berberynę.
Kolce berberysu były w starożytności używane do czyszczenia złotych monet – są na tyle miękkie, że nie rysują powierzchni metalu, ale skutecznie usuwają korozję. Owoce przyciągają także motyle i stanowią ważne źródło pożywienia dla drobnych ptaków, ułatwiając dalsze rozsiewanie rośliny.
Badania naukowe
Niewielkie badania wskazują, że kapsułki z ekstraktem z berberysu podawane przez 4 tygodnie mogą u młodzieży zmniejszać objawy trądziku.
Podobny potencjał odnotowano w przypadku zahamowania bakteryjnej infekcji waginozy przy połączeniu ekstraktu z berberysu i antybiotyku (metronidazol) w formie kremu.
Inne badanie z udziałem niewielkiej grupy wykazało zmniejszenie ilości płytki nazębnej i stanu zapalnego dziąseł po 3 tygodniach regularnego mycia zębów pastą i żelem z ekstraktem z berberysu.
Zgodnie z doniesieniami badaczy, substancje czynne zawarte w berberysie mogą mieć właściwości antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, hepatoprotekcyjne i przeciwnowotworowe. Do pełnego potwierdzenia tych efektów konieczne są dalsze badania i rozwój nowych preparatów na bazie berberysu.
Medycyna ludowa
W tradycyjnej medycynie europejskiej mieszanki ziołowe z berberysem są stosowane m.in. przy obniżeniu poziomu cukru we krwi u osób dorosłych z cukrzycą typu 2, przyjmowane przez co najmniej 8 tygodni. Owoce i preparaty z berberysu cenione są także za właściwości regulujące trawienie – poleca się je zarówno przy zaparciach, jak i biegunkach, a także przy infekcjach układu moczowego i problemach z nerkami.
Berberys jest polecany przez zielarzy, zwłaszcza w mieszankach z innymi ziołami, przy artretyzmie, gorączce, zgadze oraz problemach sercowych.
Najstarsze wzmianki o leczniczym zastosowaniu berberysu pochodzą z czasów asyryjskich z epoki króla Asurbanipala, gdzie wykorzystywano go w różnych terapii, także w Ajurwedzie. Tam tradycyjnie polecano berberys przy infekcjach oczu, uszu i jamy ustnej, w celu redukcji masy ciała, leczenia czerwonki, hemoroidów oraz przyspieszenia gojenia ran.
Substancje czynne
Suszone owoce berberysu pospolitego stosowane są w tradycyjnej medycynie naturalnej. Zawierają m.in.: triterpenoidy, garbniki, karotenoidy, białka, antocyjany, 10 związków fenolowych oraz alkaloidy izochinolinowe: berberynę, berbaminę, brolicynę, kolumbaminę, oksyakontynę. Ponadto berberys dostarcza znacznych ilości witaminy C, K, A, a także wapnia, żelaza, sodu, dekstrozy, fruktozy, winianu, kwasu cytrynowego, pektyn i żywicy.
Tradycyjne dawkowanie
Berberys podaje się najczęściej w mieszankach na trawienie: ok. 1–2 łyżeczki dziennie w postaci surowych lub suszonych owoców (np. jako przyprawa) albo w formie naparów i odwarów.