Chlorella – Chlorella vulgaris

Chlorella – Chlorella vulgaris

Nazwy zwyczajowe: Chlorella, słoneczna chlorella, zielona alga, Chlorella vulgaris (łacina, globalnie), sun chlorella, green algae, chlorella algae

Nazwa łacińska: Chlorella vulgaris

Pochodzenie: Azja, Australia, Europa, Ameryka Południowa, Ameryka Północna

Krótki wstęp

Chlorellę można pozyskiwać z dwóch źródeł: z upraw naturalnych, gdzie pojawia się samoistnie, lub upraw sztucznych, w kontrolowanych warunkach. Uprawa laboratoryjna chlorelli jest skomplikowana, ponieważ do prawidłowego cyklu potrzebuje intensywnego światła (często sztucznego) i wody wzbogaconej dwutlenkiem węgla. Niedobór światła obniża poziom chlorofilu i jakość alg. Ze względu na skomplikowany proces rozbijania ściany komórkowej (dezintegrowanie), domowe uprawy są odradzane, gdyż tylko poprzez właściwą obróbkę można zapewnić przyswajalność substancji czynnych z jądra komórki – w przeciwnym razie ciało nie jest w stanie wykorzystać ich potencjału.

Opis szczegółowy

Chlorella to alga o wyjątkowych zdolnościach detoksykacyjnych. Zawiera unikalny czynnik wzrostu CGF oraz największą ilość chlorofilu ze wszystkich znanych roślin.

Informacje botaniczne

Chlorella to zielona, jednokomórkowa alga z gromady zielenic (Chlorophyta), które charakteryzują się obecnością chlorofilu. Pojedyncza komórka ma średnicę od 2 do 10 mikrometrów i nie posiada wici. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu ma intensywnie zieloną barwę – im ciemniejsza, tym większa zawartość tej substancji i wyższa wartość odżywcza. Przetrwa nawet w ekstremalnych warunkach, a zawarty w niej czynnik wzrostu CGF sprawia, że ekspresowo się rozmnaża. W ciągu 24 godzin potrafi czterokrotnie zwiększyć swoją objętość.

Pochodzenie i występowanie

Chlorella została odkryta przez naukowca M. W. Beijerincka w 1890 roku. Nazwa pochodzi od greckiego „chloros” (zielony) i łacińskiego zdrobnienia „ella” (mały). Występuje na Ziemi od ponad 3 miliardów lat, a od setek lat wykorzystywana jest przez człowieka jako cenne źródło składników odżywczych. Naturalnie występuje w wodach Azji i Australii, poza tymi kontynentami jest importowana lub uprawiana w warunkach sztucznych. Tradycyjną kolebką uprawy i stosowania chlorelli jest Japonia, gdzie po II wojnie światowej podawano ją mieszkańcom po atakach jądrowych – ze względu na zdolność oczyszczania organizmu z toksyn powstałych wskutek radiacji oraz wyjątkową umiejętność szybkiej regeneracji tkanek i gojenia ran.

Zastosowanie / dawkowanie

Największą zaletą chlorelli jest jej zdolność do detoksykacji. Zawiera substancję sporopoleina, dzięki której ściany komórkowe wiążą toksyny i usuwają je z organizmu. Oczyszcza ciało z toksycznych związków i wolnych rodników. Zalecana jest szczególnie podczas kuracji oczyszczających na wiosnę, ale może być używana w celu detoksykacji przez cały rok. Stosowanie po chemioterapii może złagodzić negatywne skutki terapii onkologicznej. Po atakach atomowych w Japonii ceniła się ją nie tylko za zdolności oczyszczające, ale także szybką regenerację i odnowę komórek dzięki CGF. Wspomaga odbudowę tkanek po poparzeniach i innych urazach.

Wyjątkowy składnik CGF (Chlorella Growth Factor) – czynnik wzrostu, wyizolowany przez dr. Fujimakiego z Japonii, odpowiada za szybkie namnażanie i regenerację komórek. Dla ludzi CGF oznacza m.in. stymulację produkcji białych krwinek, a przez to wzmocnienie odporności organizmu. Podczas stosowania chlorelli obserwuje się nawet czterokrotnie szybsze namnażanie się lactobacillów w żołądku, co wspiera trawienie. Jest także cenna dla par starających się o dziecko: pozytywnie wpływa na zdrową produkcję komórek jajowych i plemników, ma więc ogromne znaczenie również w ciąży, wspomagając rozwój płodu. Chlorella wykazuje działanie alkalizujące – przywraca prawidłowe pH żołądka i reguluje florę jelitową i pochwową. U osób z nowotworami często obserwuje się zakwaszenie organizmu, chlorella poprzez działanie odkwaszające i oczyszczające może pełnić rolę profilaktyczną. Ceniona jest także za swoje antybakteryjne właściwości, stymulujące układ odpornościowy, a także za delikatne zwiększanie wydolności seksualnej. Wyjątkowa jest również zdolność do obniżania poziomu cholesterolu we krwi.

Substancje czynne

Chlorella zawiera najwięcej chlorofilu spośród wszystkich roślin – korzystnie wpływa na krew, wspiera gojenie oraz wykazuje właściwości przeciwzapalne. Czynnik CGF (wspomagający wzrost komórek) znacząco poprawia odporność i ogólny stan zdrowia. Chlorellina, obecna w tej aldze, działa jak naturalny antybiotyk i probiotyk – wspomaga równowagę flory bakteryjnej jelit. Dzięki antybiotycznym właściwościom można ją stosować (w większych dawkach) podczas infekcji. Chlorella zawiera także około dwukrotnie więcej błonnika niż rośliny strączkowe (nawet do 60% suchej masy) – co wykazuje działanie przeciwbiegunkowe oraz obniża poziom cholesterolu we krwi przez jego wiązanie i usuwanie.

Tradycyjne dawkowanie

Dawkowanie różni się w zależności od płci. Zalecana porcja dla mężczyzn to 5 g dziennie, dla kobiet – 4 g dziennie. W okresie zwiększonego stresu lub intensywnego wysiłku można zwiększyć dawkę do 10 g niezależnie od płci.