Chmiel zwyczajny – Humulus lupulus

Nazwy zwyczajowe: Chmiel, chmiel zwyczajny, chmiel pospolity, Humulus lupulus, Hop, Common Hop, Lupuli flos, Lupulin, Hop cones, Europejski chmiel, Humulus lupulus (łacina), Hop (eng.), Humulus (łacina i globalnie)
Nazwa łacińska: Humulus lupulus
Pochodzenie: Azja, Australia, Europa, Ameryka Południowa, Ameryka Północna
Krótki wstęp
Chmiel do uprawy w warunkach domowych lub ogrodowych wymaga przestronnego stanowiska. Dla pnącego się wzrostu najlepiej przygotować odpowiednie podpory, takie jak ściana, płot lub specjalna konstrukcja. Chmiel toleruje różne rodzaje gleby, wymaga jedynie dostatecznej ilości światła słonecznego. W optymalnych warunkach jego pędy przyrastają po kilka metrów w sezonie. Najlepszym terminem wysiewu nasion jest okres od marca do maja, przy zachowaniu odstępu ok. 40 cm. Młode rośliny kiełkują po kilku dniach i przy dobrych warunkach mogą rosnąć w zaskakującym tempie.
Opis szczegółowy
Zielone złoto albo narodowy skarb Polski – to właśnie chmiel!
Informacje botaniczne
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) to wieloletnie, pnące zioło, mogące sięgać nawet 10 metrów wysokości i dożyć 25 lat. Roślina posiada silny system korzeniowy z licznymi podziemnymi rozłogami, z których wyrastają czterokanciaste, prawoskrętne pędy. Łodyga jest szorstka, pokryta drobnymi włoskami. Liście chmielu są dłoniaste, piłkowane, duże (do 20 cm szerokości), osadzone na ogonkach; w środkowej części łodygi ustawione naprzeciwlegle, w górnej części drobniejsze i ustawione naprzemiennie, z wierzchu ciemnozielone, od spodu jaśniejsze, mogące mieć do 7 klap. Drobne, zielone kwiaty pojawiają się od maja do czerwca. Kwiaty męskie tworzą luźne, wiechowate kwiatostany (pręcikowe), natomiast kwiaty żeńskie skupiają się w gęste kłębki (klasy), które z czasem przekształcają się w charakterystyczne, jajowate szyszki (strobile), złożone z dużych, żółtozielonych łuseczek.
Pochodzenie i występowanie
Chmiel zwyczajny pochodzi z umiarkowanych stref Europy i Azji, dlatego dziko występuje również na terenie Polski. Dzięki uprawie rozpowszechnił się także w Ameryce Północnej i Południowej (szczególnie Chile), Australii i wielu innych rejonach świata. Największymi producentami chmielu są poza Polską: Czechy, Stany Zjednoczone, Niemcy, Wielka Brytania oraz Kanada. Roślina preferuje stanowiska wilgotne – w Polsce dziko rośnie na skraju lasów, pól oraz nad wodami, gdzie oplata drzewa, krzewy lub inne rośliny.
Zastosowanie / dawkowanie
Chmiel zwyczajny to jedna z najstarszych roślin uprawnych wykorzystywanych przez człowieka. Już w starożytności i średniowieczu spożywano młode pędy chmielu z solą i pieprzem. Pierwsze udokumentowane informacje o uprawie chmielu pochodzą z roku 768, a na ziemiach polskich już z IX wieku. Największy rozkwit upraw nastąpił za panowania Kazimierza Wielkiego. „Szyszki” chmielowe stanowią nieoceniony składnik produkcji piwa – to dzięki nim nadaje ono charakterystyczny smak i aromat. Uprawek chmielu w Polsce najwięcej znajduje się na Lubelszczyźnie i w okolicach Szamotuł. Polski chmiel ceniony jest na całym świecie jako „zielone złoto”.
Od XIX wieku chmiel jest stosowany w farmacji i ziołolecznictwie – wyizolowany z szyszek lupulin wykazuje działanie uspokajające (sedatywne). „Strobili lupuli” (szyszki chmielu) i „Glandulae lupuli” to oficjalne surowce zielarskie. Od XIX wieku popularny stał się też ekstrakt chmielowy w przemyśle kosmetycznym (szampony, żele myjące, kremy nawilżające).
Flawonoidy z chmielu mają udowodnione działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Badania in vitro wykazały, że chmiel skutecznie redukuje markery stanu zapalnego i zwalcza wolne rodniki. Ksantohumol obecny w chmielu ulega przekształceniu pod wpływem bakterii jelitowych do prenylnaringeniny – fitoestrogenu wiążącego się z ludzkimi receptorami estrogenowymi. Dzięki temu substancje czynne chmielu mogą korzystnie wpływać na łagodzenie objawów menopauzy (m.in. ograniczają uderzenia gorąca) i wykazują potencjalny efekt przeciwnowotworowy. Chalkony chmielowe w badaniach wykazały silne działanie chemoprotekcyjne, a u kobiet menopauzalnych już po 6 tygodniach suplementacji zauważono zmniejszenie uciążliwości niektórych objawów. Ekstrakt chmielowy wykazuje właściwości antybakteryjne – zarówno wobec bakterii skóry, jak i jako naturalny dezodorant; powoduje rozpad komórek bakterii oraz hamuje tworzenie biofilmu.
Obecność goryczy i żywic w chmielu stymuluje wydzielanie żółci, wspomagając tym samym trawienie zwłaszcza tłustych pokarmów, a niektóre składniki wykazują także działanie spazmolityczne, czyli przeciwskurczowe. Gorycze mają też zdolność wiązania cholesterolu w układzie pokarmowym, co sprzyja obniżeniu jego poziomu. Badania in vivo potwierdzają, że chmiel zwyczajny może działać przeciwcholesterolowo.
Gorycze alfa-kwasów z chmielu obniżają nocną aktywność organizmu, wspierają leczenie bezsenności i łagodzą objawy stresu. In vitro i in vivo wykazano korzystny wpływ chmielu i jego składników na spokojny sen oraz łagodzenie stanów lękowych i depresyjnych. Połączenie chmielu z kozłkiem lekarskim skraca czas zasypiania. W porównaniu z lekami benzodiazepinowymi, chmiel podawany przez 2 tygodnie poprawia jakość snu.
W homeopatii chmiel stosowany jest jako środek moczopędny oraz obniżający libido (antiafrodizjakum). W medycynie ludowej zaleca się go jako środek uspokajający i wspomagający apetyt („tonicum”), wykorzystywany przy bezsenności, napięciu nerwowym oraz w celu ogólnego wzmocnienia organizmu. Nowocześni fitoterapeuci zalecają chmiel jako wsparcie w leczeniu nowotworów prostaty, jajników oraz piersi, w zaburzeniach trawienia, skurczach żołądka, stanach zapalnych pęcherza moczowego oraz przy podwyższonym cholesterolu.
Substancje czynne
Szyszki żeńskie chmielu są najbogatsze w składniki aktywne: gorycze (humulon, lupulon, lupulina), terpenoidy (myrcen, humulen, kariofilen, farnesen), alfa-kwasy (kohumulon, humulon, kwas walerianowy), beta-kwasy (lupulon, kolupulon, adlupulon), taniny, kwasy fenolowe, flawonoidy (rutyna, astralagina, kwercetyna), kwasy tłuszczowe, aminokwasy (m.in. cholina, asparagina), żywice oraz olejki eteryczne z dominacją seskwiterpenów i związków podobnych do humulenu.
Tradycyjne dawkowanie
Suszone szyszki chmielu podaje się w dawce 2 łyżeczek (1,5–2 g), zalanych 250 ml wody i zaparzanych 15 minut. Taki napar (herbata chmielowa) o łagodnie gorzkim, lekko cierpkim smaku, przyjmuje się 1–2 razy dziennie. W przypadku ekstraktu z chmielu zaleca się dawkę 60 mg samodzielnie lub w połączeniu z innymi ziołami. Nalewka z szyszek chmielu to ok. 20 kropli 3 razy dziennie w przypadkach stanów lękowych w ciągu dnia oraz 10 kropli rozpuszczonych w wodzie do 5 razy dziennie przy dolegliwościach trawiennych.
Przeciwwskazania: Nie zaleca się stosowania chmielu u kobiet w ciąży i karmiących piersią ani u małych dzieci.