Cuti Cuti – Asplenium lunulatum

Cuti Cuti – Asplenium lunulatum

Nazwy zwyczajowe: Cuti Cuti, Cuti, raqui-raqui, kumu-kumu, sano-sano, culantro pusu, shapumbila, slezinik, spleenwort, Asplenium lunulatum, cuti cuti (nazwa peruwiańska), cuti cuti (ang.), cuti cuti (łac.), Asplenium lunulatum (łac.)

Nazwa łacińska: Asplenium lunulatum

Pochodzenie: Ameryka Południowa

Krótki wstęp

Cuti Cuti to roślina typowa dla peruwiańskich lasów deszczowych. Brakuje danych dotyczących jej uprawy na większą skalę poza rodzimym obszarem występowania.

Opis szczegółowy

Cuti Cuti to peruwiańska paproć wykorzystywana ze względu na działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Informacje botaniczne

Cuti Cuti, czyli Asplenium lunulatum, to niewielka, wieloletnia paproć o wyprostowanym kłączu, rosnąca w cienistych i wilgotnych miejscach lasów deszczowych. Jej liście osiągają do 8 cm długości, są proste lub łukowato wygięte, lancetowate, o długim, ciemnobrązowym i gładkim brzegu, osadzone w kępkach. Ogonki liściowe są krótkie. Roślina występuje w formach diploidalnych i tetraploidalnych.

Pochodzenie i występowanie

Paproć stanowi ważny składnik ziołolecznictwa w Kolumbii, Wenezueli, Boliwii i Ekwadorze. Pochodzi z wiecznie zielonych, wilgotnych lasów tropikalnych położonych na wysokości od 250 do 1900 m n.p.m., najczęściej w pobliżu wodospadów. Roślina rozpowszechniona jest także poza Ameryką Południową, a jej najwięcej spotkać można w Afryce (Angola, Kenia, Mozambik, Tanzania, Uganda, Zimbabwe, Republika Południowej Afryki, Suazi).

Cały rodzaj Asplenium jest szeroko rozpowszechniony na całym świecie pod różnymi nazwami i w wielu odmianach. Wzmianki o zbliżonym gatunku paproci można znaleźć już u greckiego lekarza Dioskuridesa, autora dzieła „De Materia Medica” (40–90 n.e.), gdzie opisywana jest jako roślina nadająca się do przykładania na klatkę piersiową przy zapaleniach płuc i oskrzeli. Pokrewny gatunek wykorzystywany jest we Francji w formie syropu (Sirop de Capillaire) na katary dróg oddechowych.

Zastosowanie / dawkowanie

Medycyna ludowa kultur Ameryki Południowej stosuje cuti cuti przy zapaleniu trzustki, podwyższonym poziomie cukru we krwi (także w przebiegu cukrzycy), nadwadze, zaburzeniach metabolicznych, nieregularnej menstruacji, zapaleniu dróg oddechowych (w tym przy kaszlu), grypach, przeziębieniach, profilaktycznie przeciw infekcjom wirusowym oraz wspomagająco w leczeniu malarii. Dodatkowe zastosowania dotyczą obniżania poziomu cukru we krwi (przygotowanie wywaru), wspierania regeneracji komórek trzustki (w tym leczenie stanów zapalnych i nowotworów), oczyszczania krwi oraz ułatwiania odkrztuszania także w przewlekłych kaszlach (dzięki zawartości śluzów).

Inne tradycje wykorzystują cuti cuti również przeciw gorączkom, dla wspomagania pracy trzustki, przy łagodniejszych formach cukrzycy, zaburzeniach metabolicznych i otyłości jako wsparcie podczas odchudzania. Roślina jest także zalecana przy nieregularnych miesiączkach, problemach z układem oddechowym i w czasie gorączki.

Zawarte w cuti cuti stilbeny, pochodne kumaryn i naftochinonów oraz specyficzne flawonoidy odpowiadają za obniżanie poziomu cukru we krwi, wspomagają regenerację komórek trzustki, charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym i wykazują właściwości wykrztuśne oraz antyoksydacyjne. Wszystkie te właściwości zostały potwierdzone w odniesieniu do związków obecnych w zielu cuti cuti.

Substancje czynne

W zielu cuti cuti znajdują się stilbeny, aminokwasy, flawonoidy (ze szczególnym udziałem akacetyny), taniny, ksantyny, naftochinony, śluzy, kwas p-kumarowy, kwas kumaronowy i inne ich pochodne.

Tradycyjne dawkowanie

Literatura anglojęzyczna zaleca przygotowanie naparu: 2 łyżki suszu zalewamy 500 ml wody, gotujemy przez 5 minut, a następnie pozostawiamy do zaparzenia przez całą noc. Napar pije się 2 razy dziennie po 1 filiżance, najlepiej na czczo.

Inna metoda polega na przygotowaniu odwaru z ziela cuti cuti — 1 łyżkę suszu gotujemy z 1 litrem wody na małym ogniu przez 15–20 minut. Cedzimy i popijamy 3 razy dziennie po filiżance. Inne źródło podaje stosowanie ok. 10 g suszonego ziela z tym samym sposobem przygotowania.

Nie należy przekraczać zalecanych dawek. Nie zaleca się stosowania przez kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci do 3. roku życia. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.