Galgan lekarski – Alpinia officinarum

Galgan lekarski – Alpinia officinarum

Nazwy zwyczajowe: Galgan lekarski, Alpinia, alpinia, kłącze galganu, chiński imbir, imbir chiński, korzeń galganu, korzeń chiński, Galangal, China root, Chinese ginger, Colic Root, East India root, Gao Liang, Petit Galanga, Gargaut, Rasna, Gingembre Rouge, Languas officinarum, Lesser Galangal, Alpinia officinarum

Nazwa łacińska: Alpinia officinarum

Pochodzenie: Azja

Krótki wstęp

Alpinia officinarum, czyli galgan lekarski, to roślina uprawiana w krajach Azji Południowo-Wschodniej, o pochodzeniu chińskim i bogatej tradycji kulinarnej oraz leczniczej.

Opis szczegółowy

Galgan lekarski to ciekawa, aromatyczna bylina z rodziny imbirowatych, znajdująca szerokie zastosowanie w kuchni i tradycyjnej medycynie.

Informacje botaniczne

Galgan lekarski (Alpinia officinarum) jest wieloletnią rośliną tropikalną, która osiąga do 2 metrów wysokości dzięki wysokim łodygom. Liście są lancetowate, przylegające, długie i cienkie, a kwiaty mają barwę od białej do zielonkawej z charakterystycznymi czerwonymi prążkami, zebrane w groniaste kwiatostany na końcach pędów. Owocem jest soczysta, czerwona torebka zawierająca gorzkawe nasiona.

Płożący się kłącze galganu jest mocno rozgałęzione, cienkie i twarde – to właśnie ono ma największą wartość użytkową. Kłącze wyróżnia się pomarańczowym miąższem i brązową okrywą oraz intensywnym, korzennym aromatem i lekko słodkawym smakiem.

Pochodzenie i występowanie

Galgan lekarski pochodzi z Chin (głównie z południowo-wschodniego wybrzeża oraz Hainanu). Obecnie uprawiany i występuje również w Japonii, Tajlandii, Wietnamie, a także w Indiach. Hongkong jest głównym ośrodkiem handlowym i dystrybucyjnym tej rośliny.

Zastosowanie / dawkowanie

Kłącza galganu były szeroko stosowane w starożytnej i średniowiecznej Europie jako przyprawa o różanym zapachu i korzennym, nieco słodkim smaku. Choć dziś ich popularność w Europie zmalała, w Azji nadal używa się mielonego galganu do curry, napojów i deserów. W Indiach wyciągi z galganu są wykorzystywane w perfumach, a Tatarzy zaparzają z niego herbatę.

Medycyna tradycyjna

W tradycji galganu lekarskiego podkreśla się jego korzystne działanie na układ trawienny – stosowany jest przy niestrawności, wzdęciach oraz w celu łagodzenia skurczów żołądka i jelit. Fitoterapeuci zalecają go w zaburzeniach krążenia, zwłaszcza w celu poprawy ukrwienia obwodowego.

Roślina wspiera również układ nerwowy – poprzez poprawę ukrwienia mózgu działa pozytywnie na pamięć i funkcjonowanie zmysłów. W niektórych tradycjach ludowych galgan był częścią mieszanek wspierających leczenie dławicy piersiowej czy nawet nowotworów.

Jest ceniony w indyjskiej ajurwedzie – stosowany przy gorączce, bólach płuc, kaszlu, przeziębieniach, osłabieniu serca oraz jako środek wspomagający trawienie. Tradycyjnie wykorzystywany przy braku apetytu, nudnościach, biegunkach, chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego, przy kaszlu oraz stanach zapalnych oskrzeli.

Galgán wchodzi w skład popularnych Szwedzkich ziół, przyjmowanych na zaburzenia trawienne. Stosuje się go również zewnętrznie – przy bólach reumatycznych, zapaleniu stawów, gdyż działa rozgrzewająco i pobudzająco.

Działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe

Substancje czynne zawarte w kłączu (m.in. diarylheptanoidy i flawonoidy) odpowiadają za działanie przeciwzapalne, antyproliferacyjne (hamujące mnożenie komórek), a nawet za właściwości przeciwnowotworowe w badaniach in vitro i na modelach zwierzęcych.

Wyciągi z galganu wykazują również działanie antyoksydacyjne – neutralizują wolne rodniki, a dzięki temu mogą chronić komórki przed uszkodzeniem. Badania wskazują na korzystny wpływ ekstraktów galganu na różne linie nowotworowe, a także na hamowanie stanu zapalnego porównywalnego z działaniem niektórych leków przeciwzapalnych.

Potwierdzono również właściwości antybakteryjne – galgan działa przeciwko takim bakteriom jak Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli oraz Streptococcus pneumoniae. Efekty te były bardziej widoczne w przypadku ekstraktów alkoholowych.

Substancje czynne

Kłącze galganu zawiera olejek eteryczny o wysokiej zawartości pinenów, cyneolu, kadinenu, a także flawonoidy, garbniki, alkaloidy, żywice, skrobię, białka, sterole roślinne, aminokwasy, cukry oraz przeciwutleniacz resweratrol. W liściach wykryto m.in.: chryzyny, pinocembryn, apigeninę, galanginę, kwercetynę, rutynę, katechiny i inne związki o wysokiej aktywności biologicznej.

Tradycyjne dawkowanie

Dawkowanie zależy od rodzaju produktu:

  • Ekstrakt 10:1: 0,3–0,6 g dziennie (do rozpuszczenia w wodzie, napoju lub jako dodatek do posiłków, np. smoothie, jogurtu).
  • Suszony kłącze (proszek): 0,5–1 g na 150 ml wrzątku, parzyć 10 minut, pić 3 razy dziennie na czczo, pół godziny przed jedzeniem.