Guduchi – Tinospora cordifolia

Nazwy zwyczajowe: Guduchi, Tinospora, giloy, gllow, tippa-teega, shindilakodi, amruthu, chittamruthu, amrutha balli, bandau pich, rasakinda, boraphet, geloya, guruc, gurcha, galac, garo, amritavalli, amrta, cinnodbhava, gulvel, guluchi, guduči, Tinospora cordifolia (łac.), Tinospora (ang., globalnie), Guduchi (ind.), Giloy (hin.), Amrita (oryginał sanskryt), Amritavalli, Rasakinda, boraphet (taj.), Guduči (transliteracja), Gurcha
Nazwa łacińska: Tinospora cordifolia
Pochodzenie: Afryka, Azja
Krótki wstęp
Guduchi to pnącze rosnące na krzewach i drzewach. Jest łatwe w uprawie (nie wymaga nawożenia ani pestycydów), łatwo rozmnaża się przez sadzonki. Najlepiej rozwija się w tropikach, gdzie wspina się po innych drzewach. Brak informacji o uprawie guduchi w polskich warunkach – najkorzystniejsze warunki panują w pasie tropikalnym.
Opis szczegółowy
Guduchi to ceniona roślina lecznicza z południowej Azji, wykorzystywana w tradycyjnej medycynie ludowej – od wsparcia odporności po pomoc w trakcie chemioterapii.
Informacje botaniczne
Guduchi, czyli Tinospora cordifolia, to długowieczna roślina pnąca lub krzew o wijącym się pokroju, osiągająca różne długości. Jej łodygi pokryte są przejrzystą korą, która łatwo odchodzi, lub są drewniejące. Kora guduchi jest szara albo kremowobiała, drewno lekkie i porowate, a świeży przekrój uzyskuje żółtawy odcień. Roślina często pnie się po drzewach, takich jak mango, lub po żywopłotach. Liście są na ogonkach, wyrastają pojedynczo, o kształcie sercowatym, ostro zakończone, z palmową siatką nerwów, o lekko śluzowatej powierzchni. Kwiaty drobne, żółte bądź zielonkawe, zebrane w wiechy lub grona – męskie tworzą kłosy wielokwiatowe, żeńskie pojawiają się pojedynczo lub w skupiskach. Guduchi kwitnie najczęściej w chłodniejszych miesiącach. Owocem jest czerwona jagoda przypominająca fasolkę.
Pochodzenie i występowanie
Guduchi pochodzi z Indii, Birmy i Sri Lanki. Obecnie występuje w całej południowej Azji, najobficiej uprawiana jest jednak w Indiach. Preferuje tropikalny klimat i wysokości do 1200 m n.p.m. – od Kumaon po Assam oraz na północy Bengalu Zachodniego, w stanie Bihar, Deccan, Konkan, Karnataka i Kerala. Najbardziej cenione są zbiory z terenów górskich, zwłaszcza z Nepalu. Guduchi od wieków zajmuje ważne miejsce w ajuwerdyjskich recepturach, głównie przeciwko biegunkom. Europejczycy dostrzegli jej właściwości tonizujące i moczopędne, dzięki czemu wyciąg z guduchi szybko zyskał popularność także poza Azją.
Zastosowanie / dawkowanie
Surowcem zielarskim są korzenie i łodygi guduchi – określane jako radix et herba tinosporae cordifoliae. W tradycyjnej medycynie indyjskiej (ajurwedzie) ekstrakt z guduchi wykorzystuje się jako środek napotny („indyński chinina”), przy biegunkach i nieżytach jelit (głównie podłoża infekcyjnego), dla wzmocnienia organizmu i układu odpornościowego, jako afrodyzjak do długoterminowej terapii, a także dla wsparcia pracy wątroby i nerek, przy wyczerpaniu fizycznym czy rekonwalescencji po ciężkich chorobach, problemach skórnych, cukrzycy typu 2, hiperlipidemii i chorobach autoimmunologicznych.
W ajurwedzie polecana jest do wspierania pamięci, kondycji fizycznej i siły psychicznej. Rekomendowana jako profilaktyka i wsparcie organizmu podczas chemioterapii oraz do wzmacniania efektu leków cytostatycznych i ograniczania ich działań niepożądanych. Guduchi może pomagać przy nadciśnieniu, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie układu oddechowego i łagodzi reakcje na histaminę. Używana jest przy lękach, niepokoju dla łagodzenia stresu, poprawia trawienie, stymuluje wydzielanie żółci, obniża gorączkę, wspiera metabolizm i układ moczowy, rekomendowana jest przy nadmiernej kwasowości, reumatoidalnym zapaleniu stawów, wysokim poziomie kwasu moczowego oraz zapaleniu, chorobach krwi, detoksykacji organizmu, zespole przewlekłego zmęczenia lub wrzodach syfilitycznych. W Azji Południowej używana jest do terapii trądu i malarii.
Współczesne badania potwierdzają adaptogenne działanie guduchi – ekstrakt wzmacnia odporność i pomaga organizmowi dostosować się do zmian środowiskowych. Mieszanki ziół z dodatkiem guduchi stosowane są przy problemach oddechowych, a także na poprawę zdrowia skóry. Od stuleci guduchi wykorzystuje się na osłabienie, gorączkę, niestrawność, rzeżączkę, syfilis, impotencję, infekcje dróg moczowych, zaparcia, wirusowe zapalenie wątroby, problemy skórne i anemię. W wielu krajach zalecana jest też przy żółtaczce, reumatoidalnym zapaleniu stawów i cukrzycy. Ajurwedyjskie receptury opisują użycie guduchi przy przeziębieniu, infekcjach o podłożu bakteryjnym czy wirusowym, utracie apetytu i silnym przesuszeniu jamy ustnej. Inne mieszanki (np. w tłuszczu) wykorzystują ją przy zatrzymaniu moczu, rekonwalescencji, wzmacnianiu śledziony, problemach z oddychaniem, kaszlu, padaczce, zmęczeniu, utracie osądu czy łagodnych zaburzeniach psychicznych.
Modele zwierzęce wykazały, że skoncentrowany ekstrakt guduchi spowalnia wzrost komórek nowotworowych i wydłuża czas przeżycia w przypadku indukowanych nowotworów. W badaniach udowodniono też korzystne działanie na raka tarczycy oraz regulację poziomu cytokin, hamując rozwój komórek czerniaka.
Związki zawarte w korzeniu guduchi u zwierząt z cukrzycą obniżają poziom cukru we krwi – działanie porównywalne do stosowanych leków (choć nie tak silne). W innych badaniach wykazano spadek cholesterolu, fosfolipidów i wolnych kwasów tłuszczowych, co wiąże się z poprawą funkcji i metabolizmu wątroby oraz lepszym przetwarzaniem tłuszczów.
Substancje czynne guduchi hamują działanie niektórych enzymów oraz wolnych rodników, wykazując silne działanie antyoksydacyjne. Efekt ten zaobserwowano podczas licznych badań – pomaga układowi odpornościowemu i chroni nerki (przy obstrukcjach oraz infekcjach).
Kliniczne badania potwierdziły, że ekstrakt wodny guduchi redukuje objawy alergicznego nieżytu nosa (kichanie, niedrożność, świąd nosa), wspomaga terapię owrzodzeń kończyn, a połączenie wyciągu z guduchi i leków standardowych (np. chlorochiną) zwiększa skuteczność leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów.
Substancje czynne
Sprawdzone adaptogeny zawarte w guduchi to diterpeny, związki polifenolowe i polisacharydy (w tym arabinogalaktan). Zawiera także alkaloidy, laktony diterpenowe, glikozydy, steroidy, seskwiterpeny, fenole, związki alifatyczne oraz konstituentne polisacharydy. Liście są bogatym źródłem białka, wapnia i fosforu.
Tradycyjne dawkowanie
Dawkowanie zależy od formy. Zagraniczna literatura podaje 1 g 5% wodnego ekstraktu ziela guduchi 2–3 razy dziennie. W ajurwedzie w postaci Amrita Ghrita (mieszanka guduchi z innymi ziołami) przyjmuje się 10–15 g dziennie, napar można pić z dodatkiem świeżej mięty. W przypadku kapsułek standardowa dawka to 300 mg 3 razy dziennie przez co najmniej 6 miesięcy, następnie należy zrobić kilkumiesięczną przerwę. Nalewka zalecana jest w ilości 25–40 kropli 2–3 razy dziennie. Wszystkie źródła zgodnie zalecają przyjmowanie guduchi z posiłkiem lub bezpośrednio po jedzeniu.