Hercampuri – Gentianella alborosea

Hercampuri – Gentianella alborosea

Nazwy zwyczajowe: Hercampuri, Harumpiri, Hercampure, Hircampuri, Chavín Pureckhjircan, Harcapura, Gorzka herbata, Té amargo, Bitter Tea, Gentianella alborosea, Hercampuri (hiszp.), Hercampuri (ang.), Hercampuri (łac.), Hercampuri (globalnie)

Nazwa łacińska: Gentianella alborosea

Pochodzenie: Europa, Ameryka Południowa, Ameryka Północna

Krótki wstęp

Hercampuri, czyli Gentianella alborosea, występuje dziko na dużych wysokościach w Ameryce Południowej, a także w Stanach Zjednoczonych i Europie. Rozmnaża się przez nasiona, które po dojrzeniu uwalniane są z liliowych kwiatów.

Opis szczegółowy

Wspomaganie metabolizmu, redukcja tkanki tłuszczowej, ulga w bólach brzucha, wsparcie w leczeniu zapalenia wątroby, ochrona wątroby i leczenie żylaków – tym wszystkim wyróżnia się Hercampuri, znany również jako Gentianella alborosea.

Informacje botaniczne

Gentianella alborosea to niewielki krzew – bylina dorastająca do 10–15 cm wysokości. Jej ciemnobrązowe łodygi pokryte są wąskimi, owalnymi do ostro zakończonych żółtozielonych liśćmi. Kwiaty Hercampuri są ciemnoniebieskie do fioletowych, a nasiona czarne lub brązowe. Roślina ta rośnie w kępach na trudno dostępnych terenach peruwiańskich Andów. Korzenie są słabo rozwinięte i żółtawobrązowe, jednak w fitoterapii wykorzystuje się głównie nadziemną, wysuszoną część Hercampuri. Co ciekawe, Gentianella alborosea uznawana jest za jedną z najgorzkawszych ziół świata.

Pochodzenie i występowanie

Ojczyzną Hercampuri jest Peru, gdzie rośnie na wysokości 2800–4300 m n.p.m. Już w czasach Inków stosowano ją w medycynie peruwiańskiej, przede wszystkim do leczenia gorączki wywołanej malarią. Obecnie ten amazoński skarb uprawiany jest również w Europie, jednak głównym producentem Gentianella alborosea pozostaje Ameryka Południowa.

Zastosowanie / dawkowanie

Silny antyoksydant, szczególnie działający na krew – eliminuje lipidy z krwi, obniżając poziom cholesterolu. Hercampuri reguluje metabolizm i jest cenionym wsparciem w redukcji masy ciała. Wskazuje również zastosowanie w leczeniu żylaków, zapalenia wątroby i nadciśnienia. Gentianella alborosea działa moczopędnie oraz żółciopędnie, sprzyja eliminacji elektrolitów i wody z moczem oraz wydzielaniu żółci (profilaktyka kamicy żółciowej). Wspiera niestrawność, ale nie wywołuje utraty apetytu. Dodaje energii i poprawia krążenie krwi. Kolejną zaletą jest jej działanie hipoglikemizujące, co docenią sportowcy przy dużym wysiłku fizycznym, a także osoby o nieregularnym trybie życia. Przynosi ulgę przy bólach żołądka i zgadze. Stosowana jest także przy regeneracji i wsparciu wątroby (m.in. przy marskości i stanach zapalnych), oczyszczaniu krwi oraz w przypadku infekcji. Gentianella alborosea stymuluje ośrodkowy układ nerwowy.

Składniki czynne

Hercampuri zawiera gorzkie glikozydy, takie jak gencjomarina, gencyna oraz inne związki goryczkowe. Za intensywnie gorzki smak odpowiada również euritaryna.

Tradycyjne dawkowanie

1 łyżeczka – ok. 1 g ziela Hercampuri zalać 1 litrem zimnej wody i gotować przez 5 minut, następnie przecedzić. Pić 3 razy dziennie po jedzeniu – szklanka (ok. 250 ml) naparu.

Zalecany czas kuracji to maksymalnie 2 miesiące. Po tym okresie zaleca się tygodniową przerwę.

Uwaga: Nie zaleca się stosowania u kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz u dzieci. Przeciwwskazane u osób z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.