Kokotnica chińska – Cuscuta chinensis

Kokotnica chińska – Cuscuta chinensis

Nazwy zwyczajowe: Kokotnica, Kokotnica chińska, Tu Si Zi, Cuscuta, Chinese Dodder, Cuscuta chinensis, Cuscuta, chińska kokotnica, Dodder, otáčka, Cuscuta (łacina i globalnie), Chinese Dodder (ang.), Tu Si Zi (chińska/tradycyjna medycyna, origin)

Nazwa łacińska: Cuscuata chinensis

Pochodzenie: Azja

Krótki wstęp

Kokotnica chińska, podobnie jak inne gatunki z tego rodzaju, ma charakter pasożytniczy. Po wykiełkowaniu przyczepia się do rośliny żywicielskiej za pomocą specjalnych włókien, po czym jej korzeń obumiera i staje się całkowicie zależna od dostarczanych składników odżywczych przez gospodarza.

Opis szczegółowy

Kokotnica chińska to niezwykły pasożyt, który może mieć także właściwości lecznicze!

Informacje botaniczne

Kokotnica chińska charakteryzuje się gładką, cienką, żółtoczerwoną łodygą, która oplata roślinę żywicielską niczym liana. Jej liście są bardzo drobne, przypominają łuski. Ponieważ kokotnica pobiera wszystkie składniki odżywcze z organizmu gospodarza, nie musi wytwarzać własnej energii – jej liście nie zawierają chlorofilu i nie są zielone. Drobne, jasnoczerwone kwiaty zebrane są w bogate kwiatostany, z których później tworzą się owoce – twarde torebki skrywające ogromną liczbę nasion.

Pochodzenie i występowanie

Cuscuta, czyli kokotnica, pochodzi z Azji. W tradycyjnej medycynie chińskiej była szczególnie ceniona. Obecnie najwięcej uprawia się i przetwarza ją w chińskich prowincjach Jilin, Liaoning i Hebei.

Zastosowanie / dawkowanie

Kokotnica chińska znana jest przede wszystkim z właściwości harmonizujących cykl menstruacyjny kobiet. Pomaga także w terapii jaskry, obniżając ciśnienie śródgałkowe. Stosowana jest również na szumy uszne. Silnie wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie ochronne na wątrobę, śledzionę i nerki. We wschodnich krajach kokotnica bywa częścią zestawów ziół służących równoważeniu energii yin i yang. W połączeniu z innymi ziołami może tworzyć skuteczne mieszanki afrodyzjakalne. Nasiona Tu Si Zi są stosowane w kompozycjach leczniczych na impotencję, przedwczesny wytrysk oraz częste oddawanie moczu. Kokotnica pomaga ograniczyć utratę płynów z organizmu.

Substancje czynne

Nasiona kokotnicy chińskiej zawierają przede wszystkim flawonoidy, które wywierają korzystny wpływ na organizm, między innymi poprzez ochronę wątroby. Badania na myszach potwierdziły także pozytywny wpływ substancji czynnych kokotnicy na nowotwory skóry, co świadczy o dużym potencjale terapeutycznym tej rośliny.

Tradycyjne dawkowanie

Nasiona kokotnicy stosuje się raz dziennie w formie napoju przygotowanego poprzez gotowanie dwóch łyżeczek nasion w ćwierć litrze wody przez 15 minut.