Komosa ryżowa – Chenopodium quinoa

Nazwy zwyczajowe: Komosa ryżowa, quinoa, kinwa, quinoa peruwiańska, quinoa boliwijska, Chenopodium quinoa, Quinoa (ang., globalnie), Quinua (hiszp., oryginalna nazwa), Quinoa (fr.), Quinoa (niem.), Quinoa (łac.)
Nazwa łacińska: Chenopodium quinoa
Pochodzenie: Ameryka Południowa
Krótki wstęp
Do uprawy komosy ryżowej najlepiej nadają się gleby piaszczyste, gliniaste lub cięższe, lecz przepuszczalne. Roślina jest niewymagająca co do odczynu gleby (optymalnie pH 6–8,5), doskonale znosi lekko zasolone czy suche stanowiska. Najmłodsze siewki potrzebują wilgoci i chłodu, jednak nadmierne podlewanie szkodzi. Komosie służy stanowisko osłonięte od cienia – najlepiej półcień lub pełne słońce, dobrze znosi także silne wiatry i przymrozki do -5°C. Roślina rozmnaża się wyłącznie z nasion. Po zbiorze, dojrzałe nasiona mają dużą zdolność kiełkowania i wymagają starannego suszenia. Hodowla komosy jest prosta, można ją prowadzić na terenach nizinnych i w wysokich górach (do ponad 4000 m n.p.m.).
Opis szczegółowy
Komosa ryżowa to zboże pseudozbożowe o niezwykle wysokiej zawartości białka, które znalazło się w kręgu zainteresowań nawet NASA.
Informacje botaniczne
Komosa ryżowa to jednoroczna roślina zielna dorastająca w zależności od odmiany i warunków uprawy do 1–2 metrów wysokości. Gatunek ten jest bardzo zmienny – różni się pokrojem, kolorem i kształtem liści oraz łodyg. Pędy mogą być wyprostowane, rozgałęzione lub nierozgałęzione. Liście komosy są szerokie, nieregularnie wycinane, początkowo zielone, a w fazie dojrzewania przechodzą przez odcienie żółci, czerwieni i fioletu. Główny korzeń jest głęboko sięgający i zdrewniały, z którego wyrasta wiele bocznych korzeni, co sprawia, że komosa jest odporna na krótkotrwałą suszę.
Kwiaty są najczęściej obupłciowe (często także tylko żeńskie lub męskie), rozmieszczone w kłosokształtnych, groniastych wiechach i zapylane przez wiatr. Zalążnia posiada 2-3 znamiona. Owocem jest orzeszek otoczony okwiatem, z których wyłania się płasko zaokrąglone nasiono (do 2 mm) – występujące w barwie czarnej, brązowej, czerwonej lub żółtej, zależnej od zawartości żywic na powierzchni.
Charakterystyczną cechą nasion są występujące na powierzchni saponiny i inne substancje o gorzkim smaku – stąd nasiona wymagają obłuszczenia przed spożyciem, wtedy stają się białe. Zarodek stanowi aż ok. 60% objętości nasiona, co tłumaczy bardzo wysoką zawartość białka. Komosa kwitnie od maja do października, okres zbioru przypada od lipca do sierpnia w zależności od odmiany (90–220 dni po siewie). Doskonale adaptuje się do różnych szerokości geograficznych i warunków uprawy, dlatego dziś można ją spotkać na prawie wszystkich kontynentach.
Pochodzenie i występowanie
Komosa ryżowa to tradycyjna roślina uprawiana w Andach w Ameryce Południowej – głównie w rejonach dzisiejszej Boliwii, Peru i Chile, gdzie została całkowicie udomowiona przez Inków już kilka tysięcy lat temu. W czasach kolonizacji wyparły ją rośliny pochodzenia europejskiego, stąd przetrwała jedynie w mniej dostępnych regionach Andów. Obecnie przeżywa renesans i znów jest szeroko uprawiana, przede wszystkim w Peru i Boliwii, a także w Kolumbii, Ekwadorze i Chile. W Europie, USA i na innych kontynentach zainteresowanie komosą wzrasta, zwłaszcza wśród osób dbających o zdrową dietę. W Polsce bywa uprawiana od około 100 lat jako roślina ozdobna lub sporadycznie na polach – głównie w celach doświadczalnych.
Zastosowanie / dawkowanie
Liście komosy ryżowej można spożywać na surowo jako dodatek do sałatek, natomiast głównym surowcem są jej nasiona. Nadają się do mielenia – po zmieszaniu z mąką zbożową lub kukurydzianą pozwalają na wypiek pieczywa i ciastek. Nasiona komosy gotuje się także na kaszę lub kleik, dodaje do zup czy jako składnik musli i innych produktów śniadaniowych. Mąka z komosy jest bezglutenowa i może być spożywana przez osoby z celiakią.
Komosa stanowi doskonałe źródło białka oraz witamin – szczególnie witamin z grupy B (kwas foliowy, ryboflawina, tiamina), witaminy C i E. Zawartość tych składników czyni z niej naturalny antyoksydant oraz produkt wspierający regenerację błon śluzowych i skóry, a także wspomagający pracę układu nerwowego.
Nasiona komosy cechuje bardzo wysoka zawartość białka, dlatego wykorzystuje się je jako wartościowe uzupełnienie diety – m.in. w badaniach NASA, która stosuje komosę jako źródło białka podczas przygotowań do długich misji kosmicznych. Roślina ta wykazuje również szerokie tradycyjne zastosowanie: od leczenia suchości oczu po łagodzenie podrażnień dróg oddechowych. Saponiny pozwalały także wykorzystać nasiona jako naturalny środek myjący, a ekstrakty z liści bywały stosowane do odkażania skóry.
Substancje czynne
Nasiona bogate są nie tylko w białko (w tym wszystkie aminokwasy egzogenne), ale i w tłuszcze, węglowodany, skrobię oraz witaminy B, C, E. Dodatkowo cechuje je charakterystyczna goryczka wywołana obecnością saponin na powierzchni.
Tradycyjne dawkowanie
Przygotowanie komosy jest bardzo proste: na jedną część ziaren dodajemy dwie części wody, gotujemy delikatnie przez 10–15 minut aż do miękkości i możemy podawać od razu. Dla 3–4 porcji zaleca się użycie 100–150 g suchych ziaren.