Liść laurowy – Laurus nobilis

Liść laurowy – Laurus nobilis

Nazwy zwyczajowe: liść laurowy, wawrzyn szlachetny, laurowiec, liście laurowe, Bay leaf, Bay Laurel, Sweet Laurel, True Laurel, Laurel tree, Daphne, Grecian Laurel, Laurier Noble, Laurier Vrai, Mediterranean Bay, Laurus nobilis, laurel (ang.), laurier (fr.), laurea (ital.), laure (hiszp.), bay (globalnie), bobek (nazwa regionalna)

Nazwa łacińska: Laurus nobilis

Pochodzenie: Afryka, Azja, Europa

Krótki wstęp

Wawrzyn szlachetny najlepiej rozwija się na stanowiskach słonecznych, osłoniętych od wiatru, w temperaturze 21°C–30°C. Najlepsze dla niego podłoże to żyzna, przepuszczalna i wilgotna ziemia. Uprawiany w donicy wymaga głębokiego pojemnika. Na zimę powinien być przeniesiony do jasnego, chłodnego miejsca (nie poniżej 15°C). Może być rozmnażany przez sadzonki lub wysiew nasion na głębokość około 3 cm po uprzednim ich skiełkowaniu w wilgotnym środowisku.

Opis szczegółowy

Nie spoczywaj na laurach! Liść laurowy – zioło owiane mitologiczną aurą, nieodłącznie związane z kuchnią i tradycją.

Informacje botaniczne

Laurus nobilis, czyli wawrzyn szlachetny, to zimozielony krzew lub niskie drzewo, osiągające niekiedy nawet do 18 metrów wysokości. Roślina ta bywa dwupienna – może więc wytwarzać na jednym osobniku wyłącznie kwiaty żeńskie albo męskie. Kwiaty są bladożółte, drobne (ok. 1 cm średnicy), rosnące parami przy liściach. Liście są skórzaste, całobrzegie, długości 6–12 cm i szerokości 2–5 cm, często z lekko pofalowanym brzegiem. Owocem jest niewielka, czarna, błyszcząca pestkowa jagoda.

Pochodzenie i występowanie

Współcześnie wawrzyn występuje szeroko w regionie Morza Śródziemnego, jednak pierwotnie pochodził z obszaru Małej Azji. Wraz z postępującym ociepleniem klimatu i obniżeniem wilgotności, rozległe wawrzynowe lasy stopniowo zamieniały się w mniejsze skupiska krzewów i niewysokich drzew spotykanych dziś m.in. w południowej Turcji, północnej Syrii, Grecji, Włoszech, południowej Hiszpanii, północnej Portugalii, północnym Maroku, na Maderze i Wyspach Kanaryjskich.

Zastosowanie / dawkowanie

W starożytnej Grecji wieniec z liści laurowych symbolizował najwyższy status społeczny i był nagrodą w Pytijskich igrzyskach ku czci Apollina. W Rzymie liście laurowe stały się znakiem sukcesu oraz triumfu – wieniec z lauru nosili wodzowie powracający ze zwycięstwa. Od łacińskiej nazwy laurus pochodzą słowa takie jak „laureat”, czy frazeologizmy „zbierać laury”, „walczyć o laury”, „spocząć na laurach”. Obecnie wawrzyn bywa uprawiany jako roślina ozdobna – także na tarasach i w ogrodach, gdzie formuje się z niego oryginalne żywopłoty, a jego olej stanowi bazę do wytwarzania słynnego „mydła aleppskiego” popularnego w Syrii („Aleppo soap”, „laurel soap”, „mydło laurowe”, „ghār soap” itd.).

Liść laurowy to wyjątkowo ceniona przyprawa w kuchni śródziemnomorskiej – zarówno świeży, jak i suszony. Suszone liście dodaje się w całości do zup, sosów (szczególnie makaronowych) i mięsnych dań – często są usuwane przed podaniem. Mielone liście stanowią składnik bulionów, marynat, a nawet koktajli typu Bloody Mary. Dzięki wysokiej zawartości naturalnych olejków eterycznych liście laurowe zachowują swój aromat nawet przez rok.

Wawrzyn szlachetny zawiera związek laurosid B – substancję wykazującą in vitro działanie przeciwnowotworowe (hamowanie proliferacji linii komórek czerniaka i innych nowotworów). Ponadto, wyciąg z liści – bogaty w tlenek cynku – wykazuje antybakteryjny i przeciwwirusowy potencjał, oddziałując zarówno na bakterie Gram-dodatnie (Staphylococcus aureus), jak i Gram-ujemne (Pseudomonas aeruginosa). Zawartość glikozydów napędza tez działanie przeciwdrobnoustrojowe, a terpeny mogą wspierać układ immunologiczny oraz walkę z wirusami.

Substancje aktywne, m.in. costunolid, dehydrocostuslakton, wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne (ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym), przeciwcukrzycowe, przeciwwrzodowe i przeciwrobacze. Pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy wynika m.in. z zawartości kaempferolu, który wspomaga pracę serca w niewydolności czy zaburzeniach rytmu serca.

Wysokie stężenie substancji aktywnych działa antyoksydacyjnie, spazmolitycznie (łagodzi skurcze), przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Badania wskazują, że regularne stosowanie liści laurowych przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy i złego cholesterolu (LDL) u osób z cukrzycą typu 2, a jednocześnie podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL) – korzystnie wpływając na gospodarkę lipidową i ogólny stan zdrowia diabetyków.

Medycyna ludowa: Liście laurowe stosowano jako środek łagodzący wzdęcia, pobudzający wydzielanie żółci, a także do płukania włosów przeciwłupieżowo. W postaci olejku sprawdzają się w masażach na reumatyzm, artretyzm i na wzmocnienie żołądka. W aromaterapii polecane są przy bólach ucha i nadciśnieniu. W tradycyjnej medycynie liście laurowe wspierają pocenie w przebiegu gorączki, a napar może być stosowany do przemywania otwartych ran jako środek ściągający.

Ograniczenia: Ze względu na brak pełnych danych nie zaleca się stosowania liści laurowych przez kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci do 3 lat. Przez wpływ na krzepliwość krwi, należy odstawić liść laurowy ok. 2 tygodnie przed planowanym zabiegiem chirurgicznym.

Substancje czynne

Liście laurowe to bogactwo olejków eterycznych (do 1,4%) – z przewagą terpenów i terpenoidów, takich jak 1,8-cyneol (eukaliptol), α-terpineol, terpinen-4-ol, alkohole, ketony, seskwiterpeny (methyleugenol), alfapinen, betapinen, costunolid, sabinen, phellandren, geraniol, p-cymen, o-cymen, limonen, karwakrol, linalol, guajanolidy, hydroperoksyd, reynosin, santamarin, zaluzanin D oraz kwas laurowy.

Tradycyjne dawkowanie

Zarówno tradycja ludowa, jak i kuchnie świata nie podają jednoznacznych zaleceń co do ilości stosowanych liści laurowych – zawsze należy zachować umiar. Badania kliniczne i przedkliniczne sugerują 1–3 gramy dziennie (świeżych lub suszonych liści) przez 30 dni, by zaobserwować efekt zdrowotny.