Lukrecja gładka – Glycyrrhiza glabra

Lukrecja gładka – Glycyrrhiza glabra

Nazwy zwyczajowe: Lukrecja, korzeń lukrecji, słodkie drzewo, Glycyrrhiza glabra, liquorice root, sweetroot, Mulethi (hind.), Yashtimadhu (sanskryt), licorice (ang.), réglisse (fr.), lakrica (wł.), Süßholz (niem.), корень солодки (ros.), Glycyrrhiza glabra (łac.), licorice (global, łac.), lukrecja (pol.), glycyrrhiza (ang., łac.)

Nazwa łacińska: Glycyrrhiza glabra

Pochodzenie: Afryka, Azja, Australia, Europa, Ameryka Południowa, Ameryka Północna

Krótki wstęp

Lukrecja najlepiej rośnie na glebach żyznych, przepuszczalnych i nasłonecznionych. Uprawia się ją w ciepłym klimacie – nie znosi silnych mrozów. Najczęściej rozmnaża się przez sadzonki korzeniowe, umieszczane pionowo 2,5 cm pod powierzchnią ziemi co ok. 45 cm. Gdy lukrecja się rozrośnie, może być ekspansywna, dlatego najlepiej uprawiać ją w donicach. Najlepszy czas na zbiór korzeni to jesień, 3–4 lata po posadzeniu. W czasie zbiorów usuwa się pąki kwiatowe, by nie odbierały słodyczy z korzeni. Duże plantacje lukrecji występują w krajach arabskich, Azji Mniejszej aż po Chiny.

Opis szczegółowy

Lukrecja gładka to roślina o wszechstronnym zastosowaniu, której składniki są około 50 razy słodsze niż cukier buraczany.

Informacje botaniczne

Lukrecja gładka dorasta nawet do 1,5 m wysokości. Jest byliną o prostych, mocnych łodygach oraz długich, rozgałęzionych korzeniach. Kwiaty skupione są w gronach, pojedyncze kwiaty osiągają długość 0,8–1,2 cm i kwitną drobnymi, fioletowymi płatkami na początku lata. Owocem jest strąk zawierający kilka nasion. Liście są nieparzystopierzaste, liczą od 9 do 17 listków, które mają lancetowaty do jajowatego kształt i mierzą 7–15 cm.

Pochodzenie i występowanie

Lukrecja pochodzi z regionu Morza Śródziemnego oraz z części Azji. Blisko spokrewniona jest z anyżem i koprem włoskim dzięki podobnym składnikom. Nazwa lukrecja wywodzi się poprzez dawne pojęcie ‘licoresse’ z greckiego słowa ‘glykyrrhiza’, co oznacza dosłownie ‘słodki (glykys) korzeń (rhiza)’ i zostało opisane już przez starożytnego Dioskurydesa.

Lukrecja została prawdopodobnie sprowadzona do Polski przez benedyktynów, którzy rozpropagowali jej uprawy w Europie Środkowej już w XVI wieku. Dzikie odmiany Glycyrrhiza glabra spotykane są na południowych terenach Europy. Lukrecja jest szeroko rozpowszechniona na południu Europy, w części Azji, rzadziej na kontynencie amerykańskim i w Australii. Korzenie różnych gatunków lukrecji mają istotne znaczenie w medycynie ludowej i oficjalnej. Uprawa w polskich ziemiach rozpoczęła się w XVI w., na większą skalę prowadzono ją w XIX w. w okolicach Mikulova i Hustopeč (południowe Morawy), gdzie roślina częściowo zdziczała – do dziś spotkać ją można na ciepłych, stepowych zboczach oraz pomiędzy winnicami.

Zastosowanie / dawkowanie

Lukrecja to jedna z najstarszych roślin leczniczych wykorzystywanych na świecie. Znana była już w starożytnym Egipcie jako środek na dolegliwości dróg oddechowych. Korzeń lukrecji jest ważnym surowcem w medycynie tradycyjnej i współczesnej. W Indiach lukrecję podawano z gotowanym mlekiem, turzycą i pieprzem przy problemach hormonalnych. W średniowiecznej Europie opisuje ją herbarz Matthioli’ego, podając metody uprawy i przygotowania. W Polsce popularny jest napar z korzenia na kaszel suchy i drażniący.

Najcenniejszym składnikiem lukrecji jest kwas glicyryzynowy (do 15%), który wspomaga leczenie wrzodów żołądka. Lukrecja to jedno z najmocniejszych ziół o takim działaniu. Zawiera również flawonowe kwasy – likwirycynę i likwirygeninę – które wspierają produkcję soku żołądkowego przy niedoborze, a zarazem chronią przed nadkwasotą i wrzodami (przy dużych dawkach – 20–60 g ekstraktu dziennie).

Działa jak rozrzedzacz gęstej wydzieliny śluzowej w drogach oddechowych, co ułatwia jej usuwanie z błon śluzowych. Lukrecja jest popularnym składnikiem nowoczesnych syropów przeciwkaszlowych. Można ją stosować do leczenia wrzodów jamy ustnej. Korzeń i glicyryzyna pobudzają śluzówkę żołądka do zwiększonej sekrecji w drogach oddechowych. Dodatkowo działają na nabłonek rzęskowy oskrzeli, pomagając oczyszczać drogi oddechowe, stąd lukrecja stosowana jest na kaszel suchy oraz jako wsparcie w astmie i zapaleniu oskrzeli.

Lukrecja wykazuje także działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, wspierając leczenie wszelkich infekcji, w tym opryszczki. Pochodne kwasu glicyryzynowego są szeroko wykorzystywane m.in. w Japonii do leczenia i profilaktyki przewlekłego WZW (wirusowego zapalenia wątroby). Kwas glicyretynowy działa również łagodząco oraz podnosi ciśnienie krwi, przez co nie powinien być stosowany przez osoby z nadciśnieniem.

Lukrecja zawiera izoflawony działające przeciwbakteryjnie i stymulujące produkcję żeńskich hormonów. W warunkach laboratoryjnych zaobserwowano wpływ na agregację płytek krwi (rozrzedza krew).

Lukrecja wspiera układ hormonalny, m.in. dzięki obecności fitoestrogenów oraz glicyryzyny wpływającej na działanie hormonów steroidowych. Udowodniono, że glicyretyna w wysokich dawkach działa na hormony żeńskie, wspomagając produkcję estrogenów, co może łagodzić nieregularności miesiączki i stanowić wsparcie podczas menopauzy.

Zastosowanie alternatywne

W tradycyjnej medycynie chińskiej lukrecja jest częstą składową mieszanek stabilizujących i koordynujących działanie meridianów. W Ajurwedzie (znana pod nazwą Yashtimadhu, w hindi mulethi) stosowana na dolegliwości oddechowe i trawienne, w tym specyficznie na wrzody żołądka, nadkwasotę i dolegliwości oskrzeli. Mulethi ceniona jest też jako środek antystresowy i anaboliczny.

Inne zastosowania

Większość globalnej produkcji służy jako słodzik i aromatyzator w przemyśle tytoniowym. Lukrecja wzbogaca smak i zapach tytoniu o charakterystyczną słodkawą nutę, co zwiększa jego konsumpcję, a także poszerza drogi oddechowe, ułatwiając wdychanie dymu.

Toksyczność

Nadmierne spożycie lukrecji lub jej ekstraktów (np. powyżej 50 gramów dziennie przez 2 tygodnie) może być rzadko związane z obciążeniem wątroby, problemami sercowo-naczyniowymi i wzrostem ciśnienia tętniczego.

Ciąża

Badania nad wpływem spożycia składników lukrecji na ryzyko przedwczesnego porodu nie wykazały istotnych zagrożeń w typowych dawkach. Potencjalne ryzyko dotyczy jedynie bardzo wysokich ilości. Jednakże lukrecja ze względu na wpływ na ciśnienie nie jest zalecana dla dzieci, kobiet w ciąży, osób z nadciśnieniem i schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.

Substancje czynne

Korzeń lukrecji zawiera skrobię, gorzkie glikozydy, saponiny (kluczowy: glicyryzyna 30–50 razy słodsza od sacharozy), mono- i oligosacharydy, glikozydy flawonowe (likwirycyna, likwirygenina), pochodne kumaryn. W mniejszych ilościach fitoestrogeny, witaminę E, kompleks witamin B, mangan, jod, cynk i fosfor.

Tradycyjne dawkowanie

Korzeń lukrecji wykopuje się jesienią; suszy w temperaturze około 30°C. Ma charakterystyczny zapach i lekko piekący smak. Sporządza się z niego ekstrakt: kroi na małe fragmenty, rozdrabnia, a następnie gotuje, aż masa ściemnieje i zgęstnieje. Powstały ekstrakt to tzw. „pendrek”.

Herbatka na wrzody żołądka

Mieszanka po równo: korzeń prawoślazu lekarskiego, owoc kopru włoskiego, korzeń lukrecji, kwiat rumianku, razem ok. 50–100 g. 2 łyżeczki mieszanki zalać 200 ml wody, gotować i parzyć przez 20 minut; pić niewielkie porcje przed snem.

Syrop przeciwkaszlowy

Około 25 g korzenia lukrecji mieszamy ze 100 g rodzynek i łyżeczką siemienia lnianego lub piniowego, zalewamy 500 ml wody. Gotujemy aż objętość się podwoi. Dodajemy ok. 60 g cukru, mieszamy aż się rozpuści. Można dodać 0,5 łyżki octu. Pić ciepły, najlepiej przed snem.

Herbatka wykrztuśna

Mieszamy równe ilości korzenia lukrecji, kozłka, rodzynek i anyżu (można ograniczyć się tylko do niektórych ziół). Całość zalewamy wodą, zagotowujemy, filtrujemy i słodzimy miodem. Pić rano i po południu.

Płukanka na afty i stany zapalne jamy ustnej

Około 30 g korzenia lukrecji (opcjonalnie z kwiatem rumianku) zalać 500 ml zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min. Pić lub stosować do płukania ust przy aftach i stanach zapalnych.

Nalewka na afty

Przygotować poprzez macerację korzenia lukrecji w 60% alkoholu w proporcji 5:1 (alkohol:korzeń). Po odcedzeniu stosować miejscowo lub przyjmować doustnie 2–5 ml do 3 razy dziennie w wodzie, soku lub innym napoju.

Pendrek

Oczyszczony i pokrojony korzeń gotować do uzyskania ciemnobrązowej, gęstej masy. Jeszcze gorącą przelać do formy i pozostawić do stężenia. Powstała masa jest łamliwa i chrupka, do spożycia rozcieńczyć gorącą wodą. W sklepach dostępny jako „pendrek”.

Uwaga na przedawkowanie: W literaturze medycznej opisano niepożądane skutki bardzo dużego spożycia lukrecji (np. 500 g dziennie przez półtora tygodnia). Przedawkowanie może prowadzić do wysokiego ciśnienia, problemów trawiennych, skurczów żołądka, bólów głowy. Przyjmowanie umiarkowanych ilości jest bezpieczne.