Macierzanka – Thymus serpyllum

Nazwy zwyczajowe: Macierzanka, tymianek dziki, tymianek polny, tymianek właściwy, dziki tymianek, Thymus serpyllum, Serpyllum, Wild Thyme, Mother of Thyme, macierzanka piaskowa, macierzanka pospolita, macierzanka zwyczajna, macierzanka pełzająca, ziółko matek, Mother-of-Thyme (ang.), Thymus serpyllum (łac., globalnie, botanika)
Nazwa łacińska: Thymus serpyllum
Pochodzenie: Afryka, Azja, Europa, Ameryka Południowa, Ameryka Północna
Krótki wstęp
Macierzanka doskonale nadaje się do uprawy w ogrodzie, ale też jako roślina doniczkowa na południowym oknie.
Jeśli zdecydujesz się na uprawę w ogrodzie, najlepiej wybrać do tego skalniak. Macierzanka ceni sobie podłoże kamieniste, suche, jasne i ciepłe. Należy jednak chronić ją przed silnymi wiatrami.
Nasiona wysiewamy na przełomie marca i kwietnia bezpośrednio w docelowe miejsce. Nasiona wymagają światła do kiełkowania, dlatego wciskamy je jedynie delikatnie w ziemię. Rozmnażanie jest możliwe także poprzez sadzonki – odcinamy pęd długości do ośmiu centymetrów i pozwalamy mu wypuścić korzenie. Sadzonkowanie wykonujemy poza okresem zimowym! Po przekwitnięciu (wiosną) przycinamy zioło o około jedną trzecią, aby ponownie się zagęściło i odnowiło.
Opis szczegółowy
Już nasze babcie parzyły herbatę z macierzanki, więc dlaczego by nie spróbować i dziś?
Informacje botaniczne
Macierzanka to wieloletnie zioło dorastające do 30 cm wysokości. Jej pełzające kłącze jest zdrewniałe. Z niego wyrastają łodygi, na których listki ułożone są parami naprzeciw siebie, na różnych piętrach. Kwiatostan macierzanki przypomina puszystą główkę, która emanuje delikatnym i przyjemnym zapachem. Kwiaty są drobne, fioletowe. Macierzanka kwitnie od maja do sierpnia. Ta roślina jest często mylona z tymiankiem, jednak tymianek należy do jej podgatunków.
Pochodzenie i występowanie
Ojczyzną macierzanki jest basen Morza Śródziemnego. Roślina rozpowszechniona jest w wielu rejonach Polski oraz całej Europy. Niestety, jej ilość w naturze stopniowo maleje, choć jeszcze nie podlega ochronie.
Zastosowanie / dawkowanie
Macierzanka pospolita polecana jest dla zachowania prawidłowej funkcji układu oddechowego oraz wspiera prawidłowe trawienie. Należy do grona antyoksydantów i ma dobroczynny wpływ na naturalną odporność organizmu. Stosowana jest także jako przyprawa w kuchni.
Substancje czynne
Macierzanka zawiera 0,6% olejków eterycznych (karwakrol, cymen, tymol). Ponadto obecne są gorycze, garbniki oraz flawonoidy.
Tradycyjne dawkowanie
Napar: 2 łyżeczki suszu ziela zalać 250 ml wrzątku i pozostawić do naciągnięcia. Spożywać raz lub dwa razy dziennie. Na smak można dodać miodu.
Poduszka z ziołami: Suszone ziele napchać do płóciennej poszewki i zaszyć. Pod wpływem ciepła aromatyczne olejki będą się uwalniały i zapewnią spokojny sen.
Kąpiel: 200 g suszonych ziół macierzanki zagotować w wodzie, odcedzić, a następnie wlać do kąpieli i odprężyć się.
Maść na bolące plecy i reumatyzm: 60 g suszu macierzanki i 40 g mięty zalać litrem oleju i odstawić na 14 dni. Następnie przecedzić i stosować według potrzeb.