Malina właściwa – Rubus idaeus

Malina właściwa – Rubus idaeus

Nazwy zwyczajowe: malina, malina właściwa, Rubus idaeus, raspberry (angielska), framboise (francuska), framboisier (francuska), rubus (łacina), frambuesa (hiszp.), frambuesco (hiszp.), adi moruq (azer.), llwyn mafon (walijski), hindbær (duńska), lampone (włoska), paprastoji avietė (litewska), málna (węgierska), framboos (niderlandzka), himbei (niemiecka), malinjak (serbska/chorwacka), vaarain/vaapukka/vattu (fińska), hallon (szwedzka), franboler (norweska), raspberry (łacina i globalnie), Rubus idaeus (łacina)

Nazwa łacińska: Rubus idaeus

Pochodzenie: Azja, Europa, Ameryka Północna

Krótki wstęp

Malinę właściwą najlepiej sadzić wczesną wiosną, choć możliwy jest także nasadzenie latem. Rośliny sadzone wiosną lepiej się przyjmują i mogą owocować już w pierwszym roku. Dołek powinien mieć ok. 30 cm głębokości i szerokości. Zaleca się nawożenie przez ściółkowanie lub kompost oraz regularne podlewanie. Korzenie powinny zostać dokładnie zakryte, a podłoże lekko ugniecione. Przed sadzeniem korzenie można namoczyć w roztworze witaminy B1 przez 6 godzin dla lepszego ukorzenienia. Maliny preferują lekko kwaśną, żyzną, dobrze przepuszczalną glebę z regularną wilgotnością. Po zawiązaniu owoców należy ograniczyć nawożenie azotowe. Roślina jest odporna na choroby i szkodniki, dzięki czemu rzadko wymaga chemicznej ochrony.

Opis szczegółowy

Znana i ceniona roślina o licznych korzystnych właściwościach dla zdrowia.

Informacje botaniczne

Malina właściwa (Rubus idaeus) to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Tworzy charakterystyczne, dwuletnie pędy wyrastające z trwałego systemu korzeniowego. W pierwszym roku pęd intensywnie rośnie, osiągając wysokość 1,5–2,5 m, pokryty dużymi liśćmi złożonymi z 5–7 listków, bez kwiatów. W drugim roku pęd jest nieco niższy, za to silniej rozgałęziony; na końcach bocznych gałązek pojawiają się kwiaty zebrane po 3–5 w gronach. Kwiaty, o średnicy ok. 1 cm, zakwitają późną wiosną. Owocem jest charakterystyczna, czerwona, jadalna i słodko-kwaśna w smaku malina będąca zbiorowym owocem drobnych pestkowców, dojrzewającym pod koniec lata lub na początku jesieni.

Pochodzenie i występowanie

Malina właściwa pochodzi z Europy i północnej Azji o klimacie umiarkowanym. Pokrewne gatunki malin występują też w Ameryce Północnej. Obecnie uprawiana jest w wielu regionach świata o umiarkowanym klimacie, głównie w Europie Wschodniej (Rumunia, Bułgaria, Macedonia). W naturze często zasiedla lasy, tworząc zwarte skupiska pod drzewami. W południowej Europie i Azji Środkowej rośnie najczęściej na wyższych wysokościach niż w strefie umiarkowanej.

Zastosowanie / dawkowanie

Owoce malin spożywane są na surowo lub w postaci przetworów: dżemów, marmolad, sosów, kompotów, ciast i deserów oraz jako dodatki do napojów i wypieków. Nazwa łacińska „Idaeus” wywodzi się od góry Ida niedaleko Troi w dzisiejszej Turcji, skąd roślina wzięła swoją nazwę w czasach antycznych. Tradycyjne zastosowanie malin sięga czasów starożytnych – pierwsze wzmianki o ich wykorzystaniu w ziołolecznictwie pochodzą z VI wieku. Liść maliny po raz pierwszy opisano w 1597 roku w angielskich zielnikach. Współczesna fitoterapia ceni zarówno owoce, jak i liście malin za szerokie spektrum właściwości zdrowotnych.

Najczęściej opisuje się ich znaczenie w łagodzeniu dolegliwości menstruacyjnych, problemów żołądkowo-jelitowych, wsparcie przed i w trakcie porodu oraz innych problemów, w tym dolegliwości ciążowych. Wyciągi z liści i owoców malin wykazują działanie przeciwutleniające oraz potencjał w profilaktyce nowotworowej, blokując częściowo wzrost niektórych typów komórek nowotworowych in vitro i chroniąc zdrowe komórki. Zaobserwowano także ich wpływ na metabolizm tłuszczów, wsparcie w walce z otyłością oraz pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi i przebieg cukrzycy typu 2 poprzez blokowanie enzymów rozkładających skrobię.

Liść i owoc maliny wspierają pracę układu pokarmowego (działanie adstringentne i przeciwbiegunkowe), często stosowane są przy biegunkach, skurczach i bólach brzucha, przy przeziębieniu, grypie, bólu gardła, schorzeniach sercowo-naczyniowych oraz wspomagają oczyszczanie krwi i pracę nerek oraz wątroby. Tradycyjnie polecane są kobietom w ciąży – dla łagodzenia nudności, jako wsparcie w czasie porodu, a także w celu zmniejszenia dolegliwości bolesnych miesiączek. Napary z liści malin wykazują właściwości adstringentne, co wykorzystywane jest do płukania jamy ustnej podczas stanów zapalnych.

Substancje zawarte w malinach – witamina C, E, foliany, flawonoidy (rutyna, kwercetyna, kaempferol), antocyjany, elagotanniny i liczne polifenole – odpowiadają za ich wysoką aktywność antyoksydacyjną, działanie przeciwzapalne, wspomagające odporność oraz profilaktykę chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Maliny zawierają również mikroelementy takie jak wapń, magnez i cynk.

Tradycyjna dawka: w medycynie ludowej oraz w lekach roślinnych stosuje się liście, owoce i inne części maliny w dawce od 1,0 do 8,0 g 2–4 razy dziennie. W przypadku suszu do przygotowania wywaru zaleca się stosowanie 150 ml naparu 3 razy dziennie. Standaryzowane ekstrakty podaje się w ilości 113–226 mg 3–4 razy dziennie zawsze razem z posiłkiem. W przypadku poważniejszych dolegliwości nie powinno się spożywać preparatów malinowych dłużej niż 1 tydzień bez konsultacji z lekarzem. Jeżeli objawy nasilą się po 3 dniach od rozpoczęcia stosowania, należy przerwać kurację i skonsultować się ze specjalistą.