Mastyks – Pistacia lentiscus

Mastyks – Pistacia lentiscus

Nazwy zwyczajowe: Mastyks, mastyks grecki, łzy Chios, grecka guma, Chios mastic, Chios tears, Mastic, Gum mastic, arabská guma (guma arabska), Arabic gum, Yemen gum, Tears of Chios, mastichein, masticate, Pistacia lentiscus resin

Nazwa łacińska: Pistacia lentiscus

Pochodzenie: Azja, Europa

Krótki wstęp

Aromatyczna, kości słoniowej, biała żywica mastyks pozyskiwana jest z rozwiązłego drzewa Pistacia lentiscus, rosnącego na południowych wyspach Grecji w rejonie Morza Egejskiego, gdzie znana jest jako „łzy Chios”. Na początku płynna, na chłodnym powietrzu żywica twardnieje, tworząc małe przeźroczyste krople. Żuta w ustach staje się miękka i nieprzezroczysta – śnieżnobiała. Produkcją mastyksu zarządzają lokalne wspólnoty tzw. Mastichochorie na wyspach południowej Grecji, a produkcja z Chios jest przyznana wyłącznie Grecji w ramach Unii Europejskiej.

Zbiory żywicy rozpoczynają się na początku lipca i trwają do października. Najpierw oczyszcza się teren wokół drzewa, który posypywany jest węglanem wapnia. Co 4-5 dni wykonuje się na korze kilka nacięć, z których wypływa żywica, zasychając na podłożu, skąd jest zbierana. Suszona mastyks przechowuje się z dala od światła słonecznego – po wysuszeniu ma lekko płynną konsystencję i wyczuwalny, lekko dymny smak żywiczny.

Opis szczegółowy

W medycynie ludowej żywica używana na choroby zakaźne i zapalne, znana z licznych korzystnych właściwości dla trawienia, cholesterolu oraz regulacji ciśnienia krwi.

Informacje botaniczne

Mastyks (Pistacia lentiscus) to krzew lub dwupienny, wiecznie zielony niewysoki drzewko, osiągające wysokość od 1 do 5 metrów. Wyróżnia się osobno rosnącymi roślinami męskimi i żeńskimi. Roślina wytwarza bardzo aromatyczną żywicę i porasta suche oraz skaliste tereny w regionie śródziemnomorskim. Liście są naprzemianległe, lekko skórzaste, ciemnozielone, dłoniasto złożone (po 5-6 par na końcu gałęzi). Kwiaty są drobne, podzielone na męskie i żeńskie. Owoc to pestkowiec – początkowo czerwony, w dojrzałości czarny, o wielkości około 4 mm.

Pochodzenie i występowanie

Mastyks dobrze znosi ulewne deszcze i potrafi rosnąć na wielu typach gleby, najlepiej jednak radzi sobie na podłożach skalistych, a także na zasolonych, na których inne rośliny rosną słabiej. Występuje zarówno na terenach leśnych, jak i na odkrytych polanach, wąwozach, wyżynach i dolinach w całym regionie Morza Śródziemnego.

Roślina jest gatunkiem pionierskim – daje pokarm ptakom, które przyczyniają się do rozsiewania nasion i stanowi ważny element ekosystemu zarówno dla roślin, jak i zwierząt. W sprzyjającym środowisku mastyks może osiągnąć nawet 7 metrów wysokości, a jego pień się rozrasta i grubieje, chociaż ekspansja pastwisk i działalność człowieka ograniczają naturalny rozwój tego gatunku.

Pistacia lentiscus jest uprawiana również jako roślina ozdobna dzięki atrakcyjnemu wyglądowi i zimozielonym liściom – zdobi ogrody turystycznych rezydencji czy opuszczonych kurortów. Wprowadzona do Meksyku, szybko się zadomowiła i obecnie spotyka się ją w strefach mieszkaniowych na przedmieściach miast.

Naturalnie występuje wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego: od Maroka przez Półwysep Iberyjski, południowo-zachodnią Francję, Grecję i Turcję, aż po Irak, Iran, a także na Wyspach Kanaryjskich. Nazwa „mastyks” pochodzi z języka greckiego – od słowa „mastichein” (skrzypienie zębami) lub „massein” (żuć).

Zastosowanie / dawkowanie

Surowa żywica mastyks jest tradycyjnie używana jako przyprawa oraz naturalna guma do żucia. Do dziś dodaje się ją do napojów i likierów narodowych w Grecji (np. Mastichato z Chios), a także do produkcji gum do żucia, ciast, deserów, makaronów i serów.

Mastyks nadaje charakterystyczną konsystencję i jasną barwę tradycyjnej tureckiej lodom dondurma oraz puddingom. W Libanie i Egipcie żywica służy do aromatyzowania zup, dań mięsnych i deserów, a w Maroku używa się jej w postaci dymu do nadawania aromatu wodzie pitnej. Obecnie pojawia się również jako składnik napojów orzeźwiających.

Ten cenny surowiec znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w produktach leczniczych i kosmetycznych. Żywica stanowi składnik past do zębów, balsamów do włosów i skóry oraz perfum. Od tysięcy lat wykorzystywana jest w leczeniu problemów trawiennych w regionie Morza Śródziemnego. Już w I wieku naszej ery grecki lekarz i botanik Dioskurides opisał lecznicze własności mastyksu w swoim dziele „De Materia Medica”. Kolejni lekarze antyczni – Markellos Emperikos i Pavlos Eginitis – potwierdzili jej dobroczynny wpływ na układ pokarmowy.

Według tradycyjnej medycyny surowy mastyks zmniejsza wchłanianie cholesterolu z pokarmu, a tym samym może pomagać w obniżaniu ciśnienia tętniczego oraz zmniejszeniu ryzyka zawału serca. Żywica słynie także z działania antybakteryjnego i przeciwgrzybiczego, stosowana jest miejscowo w postaci olejku przy infekcjach i problemach skórnych.

W tradycji Bliskiego Wschodu mastyks zalecany jest przy rozmaitych dolegliwościach. W starożytnej Grecji był popularny podczas ukąszeń żmij, natomiast w Persji i Indiach używano go w stomatologii do wypełniania ubytków w zębach. Hipokrates polecał mastyks jako środek zapobiegający problemom trawiennym i przeziębieniom, a Galen zalecał jego użycie przy zapaleniach oskrzeli i w celu poprawy krwiotwórczości i krążenia. W średniowieczu mastyks wykorzystywano także do oczyszczania powietrza i wybielania zębów w haremach sułtanów.

Dziś mastyks jest popularny zarówno jako naturalna guma do żucia, jak i ceniony dodatek w kuchni, przemyśle spożywczym oraz kosmetyce (np. peelingi do ciała). Można go również wykorzystać do produkcji mydeł i szamponów w domu. Żywica powinna być przechowywana w suchym, chłodnym miejscu z dala od bezpośredniego światła słonecznego, najlepiej do trzech lat od otwarcia oryginalnego opakowania.

Badania naukowe z ostatniego stulecia potwierdziły skuteczność mastyksu w redukcji płytki bakteryjnej w jamie ustnej, a także działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Uniwersytet w Nottingham wykazał antybiotyczne działanie mastyksu wobec Helicobacter pylori – bakterii wywołującej wrzody żołądka. Kolejne badania pokazują, że dłuższe stosowanie mastyksu przynosi lepszy efekt. Inne prace dowodzą, iż regularne przyjmowanie proszku z żywicy pistacji lentiskowej zmniejsza poziom cholesterolu całkowitego, LDL, oraz poprawia parametry wątrobowe.

Substancje czynne

W żywicy mastyks zidentyfikowano około 250 składników aktywnych. Około 90% z nich stanowią monoterpenoidy, obecne w olejku żywicznym, a około połowy w olejku z liści. Najważniejsze substancje to: alfa-pinen, beta-mircen, alfa-terpineol, terpinen-4-ol, undekan-2-on, dimircen (4 izomery), beta-kariofilen, anetol, werbenon, limonen, (E)-methyl-izoeugenol, linalol i ich izomery.

Tradycyjne dawkowanie

Dla osoby dorosłej zalecane są 2-3 gramy kryształków surowej mastyksu dziennie (odpowiada to 8-12 średnich lub podwojonej ilości mniejszych kryształków) lub ok. 1/3 łyżeczki rozpuszczonej w szklance wody lub soku. Nie jest zalecane podawanie dzieciom poniżej 6. roku życia oraz przekraczanie wskazanej dawki.

Można też włożyć taką samą ilość żywicy do ust, pozostawić do zmiękczenia i stopniowo rozgryzać, aż zmieni się w miękką, elastyczną gumę do żucia.