Melisa lekarska – Melissa officinalis

Melisa lekarska – Melissa officinalis

Nazwy zwyczajowe: Melisa lekarska, melisa, melissa, Melissae folium, lemon balm, balm, balm mint, bálsamo de limón, monarde, Melissanblatt, dropsy plant, sweet mary, toronjil, Melissa officinalis

Nazwa łacińska: Melissa officinalis

Pochodzenie: Afryka, Azja, Australia, Europa, Ameryka Południowa, Ameryka Północna

Krótki wstęp

Melisa rośnie na słonecznym stanowisku na cięższej, niezbyt wilgotnej glebie. Rozmnaża się przez nasiona lub przez podział starszych kęp. Nasiona wysiewa się pod koniec kwietnia lub na początku maja. Jesienią lub w kolejnym roku młode rośliny przesadza się na stanowisko docelowe, gdzie mogą rosnąć przez 3–5 lat. Zbiera się liście oraz ziele.

Opis szczegółowy

Melisa lekarska to uspokajające i łagodzące zioło o starożytnym rodowodzie.

Informacje botaniczne

Melisa lekarska to wieloletnia bylina z rodziny jasnotowatych. Jej wzniesiona, rozgałęziona łodyga dorasta do 1 m wysokości i wyrasta z łuskowatego kłącza. Liście są cienkie, naprzeciwległe, osadzone na długich ogonkach, jajowate do szeroko jajowatych, o karbowano-piłkowanych brzegach. Kwiaty zebrane są w nibyokółki, mają koronę barwy blado niebiesko-różowej lub żółtawobiałej. Owocem jest rozłupnia. Wszystkie części rośliny przy rozcieraniu wydzielają charakterystyczny cytrynowy zapach, wynikający z obecności olejku eterycznego.

Pochodzenie i występowanie

Melisa pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego, Iranu oraz Azji Środkowej, ale obecnie jest rozpowszechniona niemal na całym świecie – od Ameryki Północnej po Australię. Największymi producentami są Węgry oraz kraje Europy Wschodniej.

Zastosowanie / dawkowanie

Melisa tradycyjnie przyciąga pszczoły, wykorzystywana jest w pszczelarstwie. Wykorzystuje się ją także jako zioło ozdobne i składnik perfum w przemyśle kosmetycznym. Ma zastosowanie kulinarne – jako przyprawa do mięs, sałatek, lodów, likierów, gum do żucia, miodów i deserów – oraz w produktach drogeryjnych, głównie do past do zębów.

To bardzo stara roślina lecznicza, dawniej wchodziła w skład tradycyjnych kropli „karmelitańskich” wraz z miętą i rumiankiem, łącząc działanie uspokajające i korzystne dla układu pokarmowego. Paracelsus nazywał ją „eliksirem życia”, przypisując melisie działanie uspokajające, przeciwstresowe i antydepresyjne. Zalecał ją przy bezsenności i zaburzeniach nastroju, podawał dzieciom i osobom starszym przy nerwowości oraz problemach z zasypianiem.

Eksperymenty na modelach zwierzęcych potwierdziły uspokajające, anksjolityczne i antdepresyjne działanie melisy. Różnice w efekcie mogą wynikać z płci zwierząt. Europejska Agencja Leków (EMA) zatwierdziła stosowanie melisy w celu łagodzenia napięcia nerwowego oraz w trudnościach ze snem. Badania naukowe potwierdzają, że melisa regularnie stosowana łagodzi objawy lękowe i nerwicowe, a także ułatwia zasypianie, szczególnie u osób z insomnią i zaburzeniami snu.

W jednej z badań 600 mg ekstraktu z melisy poprawiło wyciszenie i uwagę u dorosłych narażonych na stres. Stosowanie melisy u dzieci także prowadziło do zmniejszenia objawów lęku, drażliwości i nerwowości. U pacjentów z łagodną do umiarkowanej postacią choroby Alzheimera zanotowano poprawę nastroju oraz zmniejszenie pobudzenia po kilku miesiącach terapii melisą, także w leczeniu demencji przy stosowaniu zewnętrznym (kąpiele, okłady).

Niektóre składniki melisy łagodzą dolegliwości przewodu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, wzdęcia, infekcje biegunkowe, a także objawy menopauzy i menstruacji. Melisa podawana niemowlętom (w mieszankach z innymi ziołami) zmniejszała kolki i skracała czas płaczu. Melisa wspiera też redukcję refluksu żołądkowego, bólu żołądka, skurczów i nudności oraz poprawia motorykę jelit. U osób z zespołem jelita drażliwego stosowanie ekstraktu melisowego łagodzi objawy bólowe i dyskomfort.

Liście melisy wykazują silne właściwości antyoksydacyjne związane z wysoką zawartością polifenoli. Badania in vitro i in vivo dowiodły także działania kardioprotekcyjnego – ekstrakt z liści melisy wspiera serce, obniża ciśnienie tętnicze i usprawnia rytm serca.

Olejki eteryczne z melisy łagodzą kaszel, wspierają funkcję nabłonka oskrzeli, mają łagodne działanie antybiotyczne i rozszerzają drogi oddechowe, czego efektem jest korzystny wpływ na układ oddechowy (uznany przez EMA).

Medycyna ludowa

W medycynie ludowej melisę podaje się jako środek uspokajający przy lękach, nerwicach, depresji i bezsenności. Pomaga także przy uczuciu kołatania serca na tle stresowym oraz jako środek na brak apetytu, wzdęcia, niestrawność i kolki. Zgniecione liście lub nalewka stosowane są zewnętrznie na skronie przy bólach głowy i migrenach, a okłady i kąpiele z melisy stosowane są przy reumatyzmie, stłuczeniach i opuchliznach oraz w przypadku stanów zapalnych skóry.

Substancje czynne

Główne składniki melisy to olejki eteryczne (ok. 0,15%), w tym cytral, cytronelal, luteolina, apigenina, geraniol oraz ich pochodne glikozydowe. Melisa zawiera także związki fenolowe, triterpeny i ok. 4% garbników.

Tradycyjne dawkowanie

Melisę wykorzystywać można w postaci świeżych lub suszonych liści, ziela, w mieszankach ziołowych (pocięte liście lub ziele). Spotykana jest w formie nalewki 1:5 na 45% etanolu, syropu lub płynnego ekstraktu. Płynny ekstrakt stosuje się w ilości 2–4 ml 3 razy dziennie, nalewkę 2–6 ml 3 razy dziennie. Przy zaburzeniach snu rekomenduje się nie zażywać melisy dłużej niż 2 tygodnie.

Dorośli i młodzież powyżej 12 lat mogą pić napar z melisy w ilości 1,5–4,5 g (na filiżankę) 3 razy dziennie; napar parzyć przez około 10 minut. Melisę stosuje się samodzielnie lub w mieszankach z majerankiem, arcydzięglem, kozłkiem lekarskim, oregano w różnych proporcjach.

Produkty z tego zioła