Mięta marokańska – NANA

Nazwy zwyczajowe: Mięta, mięta marokańska, mięta nana, mięta kłosowa, spearmint, nana, nanah, naanaa, maroccan mint, mint, spear mint, Mackerel Mint, Menta, Menta Verve, menthe crépue, menthe douce, menthe marocaine, Mentha, Mentha cordifolia, Mentha crispa, Mentha viridis, Mentha Crépue, Menthe Douce, Menthe e Epis, Mentha spicata, mięta zielona
Nazwa łacińska: Mentha spicata
Pochodzenie: Azja, Europa, Ameryka Południowa
Krótki wstęp
Mięta marokańska preferuje ciepły klimat i stanowiska słoneczne lub półcieniste, lecz może też kwitnąć w pełnym cieniu – najlepiej jednak rośnie w pełnym słońcu. Ogrodnicy uprawiają ją w donicach lub na wyznaczonych rabatach, ponieważ roślina cechuje się intensywnym, inwazyjnym wzrostem kłączy. Najlepszy rozwój osiąga w glebie gliniastej, bogatej w materię organiczną.
Liście mięty marokańskiej można stosować świeże, suszone lub mrożone, a także konserwować w soli, cukrze, syropie, alkoholu lub oleju. Najbardziej aromatyczne są przed kwitnieniem. W ziołolecznictwie z liści świeżych lub suszonych przygotowuje się napary, które orzeźwiają i wspierają trawienie oraz dają uczucie świeżości w jamie ustnej.
Opis szczegółowy
Mięta marokańska to odmiana mięty o największym zastosowaniu terapeutycznym w medycynie ludowej.
Informacje botaniczne
Mięta marokańska (Mentha spicata var. crispa 'Nana') jest wieloletnią, wzniesioną byliną z kłączem, osiągającą wysokość od 30 do 100 cm. Łodyga i liście pokryte są różnej długości włoskami, a kłącze jest mięsiste i rozgałęzione. Liście są naprzeciwległe, krótkopędowe lub siedzące, o długości 5–9 cm i szerokości 1,5–3 cm, z ząbkowanym brzegiem. Blaszka liściowa ma kształt lancetowaty, wydłużony, elipsoidalny lub jajowaty; unerwienie na spodniej stronie jest wyraźne i może mieć do 10 żyłek bocznych.
Łodyga o przekroju czworokątnym, typowa dla rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), w górnej części jest silnie rozgałęziona. Kwiaty mięty marokańskiej są różowobiałe lub lekko fioletowe (długość 2,5–3 mm), zebrane w smukłe, przerwane u podstawy kłosy, umieszczone ponad szczytowymi liśćmi. Z korony wyrastają cztery pręciki tej samej długości. Kwitnienie przypada na okres od lipca do września. Kłącze osiąga długość 5–15 cm, może być owłosione, z nagimi rozłogami, przeważnie ukryte pod ziemią. Roślina często posiada gęste trichomy skierowane ku dołowi lub drobne, rozgałęzione włoski.
Pochodzenie i występowanie
Mięta marokańska pochodzi najprawdopodobniej z zachodniej części Europy, choć niektóre źródła za ojczyznę uważają Europę Środkową. Roślina została rozpowszechniona na całym świecie jako bylina ozdobna i o aromatycznych liściach. Najlepiej rośnie w klimacie umiarkowanym, występuje niemal na wszystkich kontynentach – w Europie, Azji, Afryce, obu Amerykach, w Australii i na wyspach Oceanii. W nowym środowisku szybko się rozprzestrzenia dzięki braku naturalnych wrogów i zdolności do inwazyjnego wzrostu.
Preferuje wilgotną, żyzną, głęboką glebę o lekko kwaśnym lub lekko zasadowym pH. Dobrze rośnie w pobliżu cieków wodnych, stawów, jezior, bagien, a także na wilgotnych ogrodach, łąkach, pastwiskach i wzdłuż dróg.
Zastosowanie / dawkowanie
Mięta marokańska szeroko wykorzystywana jest w kosmetyce, przemyśle spożywczym i farmaceutycznym do aromatyzowania i poprawiania zapachu – m.in. w cukierkach, płynach do płukania jamy ustnej czy pastach do zębów. Jej liście są podstawą herbat ziołowych, naparów leczniczych i smakowych. Odwar z mięty marokańskiej od wieków zalecany jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych, niestrawności oraz jako dodatek do kąpieli leczniczych przy reumatyzmie i zakażeniach skóry.
W medycynie ludowej mięta marokańska (napar z liści) jest wsparciem w terapii chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego. Herbaty ziołowe na jej bazie stosuje się w przypadku nerwowości, łagodzenia pobudzenia nerwowego, bólach i zaburzeniach żołądkowych oraz niestrawności. Zioło przynosi ulgę przy problemach z oddychaniem oraz w funkcji układu oddechowego. W postaci inhalacji lub aromaterapii pomaga przy nieżytach dróg oddechowych. Kąpiele z dodatkiem mięty zalecane są także w stanach psychicznej labilności.
Mięta marokańska znajduje zastosowanie przy dolegliwościach trawiennych takich jak wzdęcia, dyspepsje, biegunki, skurcze górnej części układu pokarmowego, zespół jelita drażliwego oraz schorzeniach pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Przydaje się w łagodzeniu przeziębienia, grypy, bólów głowy, bólów gardła, bólów zębów oraz stanów zapalnych aparatu ruchu i układu oddechowego. Niektórzy zielarze polecają ją jako psychostymulant, środek przeciwpasożytniczy, miejscowe znieczulenie, analgetyk oraz spazmolityk mięśni gładkich. Odwar lub liście stosuje się także zewnętrznie w artrytyzmie, miejscowym bólu mięśni, neuropatiach, przy świądzie czy pokrzywce, a także do płukania jamy ustnej i oczyszczania błony śluzowej.
W przeszłości mięta marokańska bywała stosowana jako środek przeciwwymiotny, antyseptyczny, moczopędny, wzmacniający, przeciwskurczowy, żołądkowy, karminatywny i pobudzający. Herbata z mięty była polecana na gorączkę, oskrzelowe infekcje, przeziębienia, dreszcze, skurcze, nieżyt żołądka, bóle głowy, niestrawność, poranne mdłości, niedrożność nosa, nudności, bolesne miesiączki i inne drobne dolegliwości. Łodygi rozgniata się na okład w przypadku otarć, zaś olejek eteryczny stosowany miejscowo przy bolesnych kurczach, sztywności, bólach mięśniowych i reumatyzmie stawowym. W medycynie ludowej polecano wszystkie części rośliny również w terapii nowotworów. Cała roślina odstrasza insekty, szczury i myszy.
W literaturze zielarskiej i historycznej zaobserwowano, że mięta marokańska może wpływać na zmniejszenie nadmiernego owłosienia (hirsutyzm) u kobiet, szczególnie przy zespole policystycznych jajników. Współczesne badania są jednak niejednoznaczne w tej kwestii.
Liczne badania naukowe potwierdziły korzystny wpływ zawartości związków obecnych w mięcie marokańskiej na trawienie i poprawę komfortu pracy układu pokarmowego.
Bada się także wpływ olejku eterycznego z mięty marokańskiej na centralny układ nerwowy. Wdychanie olejku może korzystnie wpływać na niektóre aspekty funkcjonowania pacjentów z chorobą Alzheimera oraz wspomagać pamięć i koncentrację.
W badaniach laboratoryjnych składniki mięty marokańskiej wykazują właściwości cytotoksyczne wobec komórek nowotworowych różnego pochodzenia (piersi, jelita grubego, mózgu, płuc, białaczki, prostaty) oraz mogą mieć potencjał przeciwnowotworowy w przyszłości.
Z doniesień naukowych wynika także, że składniki mięty marokańskiej mogą wspierać leczenie infekcji wirusowych (np. HIV), działać antybakteryjnie (np. wobec Escherichia coli, Helicobacter pylori, MRSA, Salmonella) i wykazywać ograniczone właściwości przeciwgrzybicze.
Ze względu na brak wystarczających badań mięta marokańska nie jest zalecana kobietom w ciąży i karmiącym piersią w zwiększonych ilościach. W dużych dawkach może działać drażniąco na błonę śluzową macicy i nie powinna być stosowana w ciąży.
Substancje czynne
Mięta marokańska uprawiana jest na całym świecie ze względu na bogaty skład olejków eterycznych. Najważniejszym składnikiem jest karwon (R-(-)-karwon), który nadaje roślinie charakterystyczny zapach i smak. Wśród pozostałych związków znaleźć można: 1,8-cyneol, dihydrokarwon, limonen, eugenol, farnesol, geraniol, pulegon, terpinen-4-ol, borneol, piperiton, alfa-pinen, alfa-terpineol, apigeninę, tymol, mentofuran, sabinen oraz w mniejszych ilościach mentol i menton.
Dodatkowo mięta marokańska zawiera flawonoidy, kwas octowy, argininę, benzaldehyd, benzylowy alkohol, beta-karoten, beta-sitosterol, acetofenon, wapń, hesperydynę, diosminę, kariofylen, etanol, luteolinę, metioninę, niacynę, kwas oleinowy, alkohol perylowy, kwas rozmarynowy, tiaminę, tryptofan, kwas ursolowy, gorycze, garbniki oraz różne witaminy i minerały.
Tradycyjne dawkowanie
Surowcem zielarskim jest liść i ziele mięty marokańskiej oraz pozyskiwany z niej olejek eteryczny. Do przygotowania herbaty ziołowej zaleca się użycie około 5 g suszu (liść/ziele) na 500 ml gorącej lub wrzącej wody; napar należy parzyć przez około 10 minut.
W przypadku stosowania olejku eterycznego mięty marokańskiej dla wsparcia układu pokarmowego zaleca się dawkę 450–750 mg olejku w 2–3 dawkach dziennie (co odpowiada 0,1–0,2 ml na porcję).
Przy dolegliwościach bólowych zaleca się nakładanie 10% olejku w cienkiej warstwie co 15–30 minut lub przygotowanie silnego naparu z ziela/liści. Można pić napar w regularnych odstępach 6–12 godzin przez cały dzień. Na bazie surowca przygotowuje się także maści, balsamy oraz nalewki.