Morinda właściwa – Morinda officinalis

Nazwy zwyczajowe: Morinda, korzeń morindy, Ba Ji Tian, Indian mulberry, morwa indyjska, noni, Morinda citrifolia, Morinda officinalis, Indian mulberry (ang.), Ba Ji Tian (chiń.), Noni (globalnie), Morinda root (ang.), morinda właściwa, Morinda officinalis How.
Nazwa łacińska: Morinda officinalis
Pochodzenie: Azja, Australia
Krótki wstęp
Morinda właściwa jest rośliną łatwą w uprawie, jeśli zapewni się jej temperaturę powyżej 20°C, roczne opady około 1500 mm i głęboką, pulchną, gliniastą glebę. Roślina jest odporna na skrajne warunki, może przetrwać silne wiatry, wysokie temperatury, powodzie czy intensywne opady. Preferuje cięższe gleby piaszczysto-gliniaste, a w niektórych regionach traktowana jest jako roślina inwazyjna ze względu na szybki wzrost. Sadzonki najlepiej czują się w cieniu lub pod koronami drzew w pobliżu wody. Owoce – noni – zbiera się, gdy osiągną kolor żółty do czerwonego, następnie powinny być starannie wyczyszczone.
Opis szczegółowy
Morinda właściwa jest byliną cenioną w tradycyjnej medycynie chińskiej za swój pozytywny wpływ na układ płciowy zarówno u mężczyzn, jak i kobiet.
Informacje botaniczne
Morinda to niskopienny, pnący krzew lub niewielkie drzewo o dużych, mięsistych, cylindrycznych i różowych korzeniach o nieregularnym kształcie, które zbiera się wiosną lub – w niektórych przypadkach – jesienią. Łodyga wykazuje lekki wzrost pionowy, a młode okazy mają bardzo owłosione łodygi. Liście są owalne, ku końcowi lekko zaostrzone, długości 5–15 cm i szerokości 1,5–5 cm. Kwiaty zebrane są w grupy po 2–10, płatki są mięsiste, białe, czasem do 1 cm długości. Owocem jest pestkowiec prawie kulisty, o średnicy 5–15 mm, czerwony w dojrzałości, z 3–6 komorami.
Pochodzenie i występowanie
Morinda wywodzi się z Malezji oraz regionów Australii, jednak największą popularność zyskała i rozprzestrzeniła się w Azji Wschodniej, głównie w Chinach, Indiach oraz innych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Najczęściej uprawiana jest obecnie w chińskich prowincjach Guangdong, Guangxi i Fujian. Na Pacyfiku oraz Filipinach morinda jest szeroko wykorzystywana jako podstawa tradycyjnej medycyny. Pokrewny gatunek, morinda citrifolia, często mylony z morindą właściwą, rozpowszechniony jest głównie w głębi Indonezji oraz wzdłuż wybrzeży Australii.
Zastosowanie / dawkowanie
Morinda ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie, zwłaszcza ludowym. Zgodnie z wielowiekowym doświadczeniem i tradycją, morinda wykorzystywana jest w problemach takich jak impotencja, zwiększenie libido i niepłodność. Wykazuje efekt stymulujący, redukuje zmęczenie, wspiera energię życiową i siłę całego organizmu. Poleca się ją przy zaniku mięśni, a w połączeniu z aktywnością fizyczną pomaga zwiększyć siłę mięśni. W tradycji ludowej stosowana jest również przy problemach psychicznych i depresji, za sprawą stymulacji wydzielania melatoniny i serotoniny w określonych partiach mózgu odpowiedzialnych za nastrój, co przekłada się na poprawę samopoczucia.
Ludowa medycyna wskazuje również na stosowanie morindy przy bólu stawów i kończyn, gdzie jej działanie określane jest jako przeciwbólowe (analgetyczne) oraz wykazuje łagodne właściwości przeciwreumatyczne. Tradycyjnie sięga się po nią także w przypadkach osteoporozy u kobiet w okresie menopauzy oraz w celu regulacji cyklu miesiączkowego.
Badania na modelach zwierzęcych wskazują, że wodne oraz etanolowe ekstrakty z korzenia morindy podawane przez wiele dni nie wykazywały negatywnego wpływu w młodych myszach. U dorosłych myszy zaobserwowano zmiany w tkance rozrodczej oraz wzrost liczby leukocytów, również u zwierząt poddanych promieniowaniu gamma.
Morinda uważana jest za bezpieczną roślinę, a jej smak opisywany jest jako lekko pikantny, ciepły i słodki. W tradycyjnej medycynie chińskiej korzeń morindy wzmacnia meridiany nerek i wątroby, przyczyniając się do wzmocnienia funkcji rozrodczych oraz yin. Morinda wspiera usuwanie nadmiernej wilgoci i wiatru z organizmu, ułatwia zmniejszenie obrzęków kończyn dolnych, wzmacnia yang w nerkach, co przekłada się na wzmocnienie ścięgien i kości. Pomaga w przypadkach zaburzeń erekcji, problemów z płodnością, dolegliwości menstruacyjnych i bólu kończyn dolnych. Stosowana jest również przy problemach trawiennych, nadciśnieniu, dolegliwościach oddechowych oraz obniżonej odporności, wynikających z zaburzonej harmonii meridianów nerek.
Roślina ta jest bogatym źródłem witaminy C (działa jako antyoksydant), wspierając odporność, funkcje nerek oraz sprzyja usuwaniu toksyn i oczyszczaniu organizmu. Wpływa korzystnie na łagodne obniżenie ciśnienia krwi i poprawia samopoczucie dzięki obecności polisacharydów (m.in. inulina, nystoza), które mogą oddziaływać na układ nerwowy.
Tradycyjne preparaty z morindy stosowane są od wieków przy nieregularnych cyklach miesiączkowych, bólach stawów i mięśni kończyn górnych, obrzękach nóg, skurczach układu moczowego i problemach z nietrzymaniem moczu. W tradycjach wielu kultur morinda uznawana jest za zioło pomagające usuwać czynniki wywołujące bóle reumatyczne, stany zapalne stawów i związane z nimi dolegliwości bólowe oraz poprawiające mobilność u osób starszych.
Substancje czynne
W korzeniu morindy zidentyfikowano cukry, glikozydy, flawonoidy, steroidy triterpenowe, aminokwasy, kwasy organiczne, kardioglikozydy, antrachinony oraz składniki mineralne: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, cynk i inne (łącznie ponad 16 pierwiastków, z których większość występuje liczniej w korze niż w korzeniu). Inne wykryte związki to m.in.: rubiadyna, monotrepeina, beta-sitosterol, kwas palmitynowy, nonadekan, dimetylalkan, rubiadin-1-methylether, różnorodne polisacharydy, żywice, witamina C i 11 wolnych aminokwasów.
Tradycyjne dawkowanie
Według tradycyjnej medycyny chińskiej zalecane jest przyjmowanie 5–10 g korzenia Ba Ji Tian, dokładnie opłukanego i gotowanego przez 10–15 minut w około 300 ml wody, następnie schłodzonego do 60°C, przecedzonego i popijanego raz dziennie. W starszych chińskich zielnikach zaleca się gotowanie 10–15 g korzenia w 3–4 filiżankach wody do uzyskania połowy pierwotnej objętości; wywar można podzielić na porcje poranną i wieczorną. Sporządzanie oraz dawkowanie najlepiej skonsultować z terapeutą doświadczonym w medycynie chińskiej.