Muraja – Murraya koenigii

Muraja – Murraya koenigii

Nazwy zwyczajowe: muraja, liście curry, liście muraji, curry leaves, Murraya koenigii, Surabhinimbuka, Bergera koenigii, Kari patta, curryblätter, curryblad, liście curry (ang.), curry leaves (ang.), curryblätter (niem.), curryblad (niderl.), Surabhinimbuka (sanskryt), Bergera koenigii (synonim botaniczny), Kari patta (hindi, urdu), Murraya koenigii (łac.), curry leaves (global, international)

Nazwa łacińska: Murraya koenigii

Pochodzenie: Azja

Krótki wstęp

Do wysiewu należy używać dojrzałych i świeżych nasion. Można sadzić całe owoce lub oczyścić je z miąższu i umieścić w doniczce, utrzymując stale wilgotne podłoże. Mnożenie możliwe jest również przez sadzonki pędowe.

Muraja to roślina ciepłolubna, która w naszym klimacie świetnie sprawdza się jako okaz doniczkowy. Najlepsze będzie przepuszczalne podłoże o strukturze gliniasto-piaszczystej, na dnie doniczki warto ułożyć drenaż. Roślinę należy podlewać dopiero po przeschnięciu ziemi – nadmiar wilgoci szkodzi. Preferuje słoneczne lub półcieniste stanowisko. Temperatura nie powinna spadać poniżej 12°C; optymalnie rośnie w 18–25°C.

Opis szczegółowy

Muraja, znana również jako liście curry, to typowa przyprawa pochodząca z Indii, ceniona nie tylko za swój aromat, ale także szerokie spektrum właściwości zdrowotnych.

Informacje botaniczne

Muraja (Murraya koenigii) to aromatyczny krzew lub niski drzewo osiągające do 6 metrów wysokości i pień o średnicy do 40 cm. Gałązki pokryte są drobnymi włoskami, liście natomiast są ułożone naprzemiennie, pierzaste, ogonkowe i jajowate, długości do 5 cm i szerokości do 2 cm, lekko ząbkowane i zakończone ostrym końcem. Kwiaty są drobne, białe, bardzo aromatyczne, zbudowane z pięciu płatków, kielich jajowaty, ok. 1 mm długości, zebrane w bogate szczytowe wiechy. Owocem jest czarna, jajowata lub elipsoidalna jagoda (do 2 cm długości) zawierająca 1–2 nasiona. Miąższ jagód jest słodki i nadaje się do spożycia.

Pochodzenie i występowanie

Muraja wywodzi się z subkontynentu indyjskiego oraz prawdopodobnie z regionów Azji Południowo-Wschodniej. Naturalnie występuje u południowych podnóży Himalajów od Pakistanu po południowe Chiny. Zasięg obejmuje południowe Indie, Sri Lankę, Tajlandię i Wietnam. Komercyjne uprawy znaleźć można jednak nie tylko w Indiach, ale również w Australii.

Zastosowanie / dawkowanie

Świeże liście muraji są niezbędnym składnikiem kuchni indyjskiej, zwłaszcza na południu i zachodzie kraju, oraz istotnym składnikiem tradycyjnych indyjskich preparatów. Najczęściej smaży się je wraz z olejem roślinnym, gorczycą i pokrojoną cebulą. W kuchni Kambodży – pod nazwą sloek kontroap – liście podpraża się i dodaje m.in. do zupy maju krueng. Na Jawie liście dusi się w potrawach typu gulai. Z liści można pozyskać olej eteryczny używany do produkcji pachnących mydeł.

Oleje eteryczne i proszek z liści muraji znajdują zastosowanie jako przyprawa oraz dodatek do gotowych dań. Dzięki właściwościom antybakteryjnym olejek z liści stosowany jest w tradycyjnych praktykach jako naturalna substancja zapachowa i smakowa. Świeże liście zagotowane z olejem kokosowym służą jako tradycyjne tonikum na włosy.

Medycyna ludowa

Muraja od wieków zajmuje ważne miejsce w ajurwedzie i tradycyjnej medycynie na całym indyjskim subkontynencie. Właściwości wykazują różne części tej rośliny – liście, korzeń, kora i owoce.

Liście mają lekko gorzki smak i ostrą woń; wykorzystywane są jako przeciwpasożytniczy, przeciwbólowy i trawienny środek zarówno w medycynie, jak i kuchni. Zielone liście stosuje się też w leczeniu stanów zapalnych, swędzenia, ran, czerwonki, siniaków i obrzęków. Korzenie mają działanie stymulujące przy bólach, kora z kolei wykorzystywana jest przy ukąszeniach węży. Liście muraji wykorzystywane są tradycyjnie jako przeciwbiegunkowe, przeciwgrzybicze, oczyszczające krew, przeciwzapalne oraz antydepresyjne. Liście i korzenie są także zalecane jako przeciwgorączkowe, pomagają łagodzić stany zapalne i świąd.

Działanie antyoksydacyjne

Olejek eteryczny pozyskiwany z liści muraji wykazuje w badaniach na zwierzętach działanie antyoksydacyjne, hepatoprotekcyjne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne oraz nefroprotekcyjne.

Roślinne antyoksydanty z muraji uznawane są za cenne wsparcie w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń, w tym neurodegeneracyjnych, kardiologicznych, nowotworowych czy innych. Roślina zawiera szereg bioaktywnych związków: mahanina, mahanimbina, isolongifolen, koenimbina, girinimbina, izomahanina, koenolina i O-methylmurrayamina – odpowiedzialnych za silne właściwości antyoksydacyjne.

Ekstrakty z liści muraji wykazały znaczną aktywność antyoksydacyjną. W testach laboratoryjnych wykazano, że ekstrakt absorbuje wolne rodniki tak dobrze, jak kwercetyna. Także porównania z witaminą C oraz innymi znanymi antyoksydantami wykazały porównywalną skuteczność.

Ostatnie badania potwierdzają, że wodny ekstrakt z liści muraji chroni komórki wątroby przed toksycznym wpływem etanolu, a także przed uszkodzeniem oksydacyjnym towarzyszącym cukrzycy.

Działanie przeciwzapalne

Ekstrakt etanolowy z liści wykazuje wyraźny efekt przeciwbólowy i przeciwzapalny potwierdzony w licznych modelach doświadczalnych. Aktywność przeciwzapalna jest efektem działania takich substancji jak girinimbina, murrayakonina A, O-methylmurrayamina A i mukolidyna. Związki te wykazują efekt przeciwzapalny wobec mediatorów stanu zapalnego, takich jak TNF-α czy IL-6.

Działanie przeciwgrzybicze

Właściwości przeciwgrzybicze muraji zostały dobrze udokumentowane. Odpowiedzialne za nie są liczne alkaloidy, terpenoidy, flawonoidy, fenole, garbniki i saponiny. Działanie przeciwgrzybicze zaobserwowano wobec szerokiego spektrum patogennych grzybów, np.: Penicillium notatum, Aspergillus flavus, A. niger, Fusarium moniliforme i inni. Skuteczne okazały się substancje: girinimbina, murrayanina, marmesin-1'-O-beta-D-galaktopiranozyd, mahanina, murrayacyna czy kwas mukoeowy.

Dzięki tym właściwościom liście muraji stosowane były tradycyjnie przy leczeniu biegunek, czerwonki czy problemów skórnych w medycynie ludowej.

Działanie przeciwbakteryjne

Ekstrakty z muraji wykazują szerokie działanie przeciwbakteryjne – skuteczne m.in. wobec szczepów Escherichia coli, Staphylococcus, Streptococcus, Proteus. Obiecujące działanie zaobserwowano także wobec bakterii wywołujących zakażenia układu moczowego i niektórych rodzajów Mycobacterium. Olejek z liści wykazuje właściwości ograniczania formowania biofilmu bakteryjnego oraz synergii z antybiotykami.

Działanie hepatoprotekcyjne

Muraja wykazuje silne działanie hepatoprotekcyjne (ochronne na wątrobę), szczególnie przy uszkodzeniach spowodowanych alkoholem, co potwierdzono w licznych badaniach na zwierzętach. Alkaloidy karbazolowe i taniny zawarte w ekstrakcie przyczyniają się do ochrony komórek wątrobowych i przywracania prawidłowych wartości markerów biochemicznych wątroby.

Działanie nefroprotekcyjne

Muraja tradycyjnie bywa używana do wspomagania pracy nerek. Ekstrakty wykazują skuteczność w utrzymywaniu prawidłowych parametrów biochemicznych krwi i moczu oraz wykazują efekt ochronny przy nefrotoksyczności wywołanej cyklofosfamidem.

Działanie przeciwcukrzycowe

Alkaloidy obecne w liściach wykazują właściwości przeciwcukrzycowe – hamują aktywność α-glukozydazy, enzymu biorącego udział w trawieniu cukrów, co pomaga stabilizować poziom glukozy. Ekstrakty etanolowe wyraźnie obniżają poziom cukru we krwi, wykazując działanie zbliżone do insuliny.

Działanie przeciwnowotworowe

Murraya koenigii zawiera związki potencjalnie aktywne przeciwnowotworowo – w tym cytotoksyczność wobec linii komórkowych nowotworów szyjki macicy, piersi, wątroby czy okrężnicy. Mahanina, isomahanina i girinimbina wykazują zdolność indukowania apoptozy („zaplanowanej śmierci”) komórek nowotworowych. Rutyna, kwercetyna i apigenina są odpowiedzialne za hamowanie mechanizmów karcynogenezy.

Działanie neuroprotekcyjne

Ekstrakty z liści muraji wykorzystywane są jako wsparcie dla układu nerwowego, m.in. w terapii schorzeń neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Substancje aktywne zawarte w roślinie stabilizują poziom enzymów ochronnych i wykazują działanie antyoksydacyjne w mózgu.

Substancje czynne

Murraya koenigii zawiera liczne związki czynne: cinnamaldehyd, karbazolowe alkaloidy (mahanimbina, girinimbina, mahanina), a także karotenoidy (beta-karoten), magnez, sód, wapń, żelazo, witaminy z grupy B i witaminę A. W części liści, łodyg, kory, owoców i nasion obecne są również: flawonoidy, terpenoidy, polifenole, garbniki, sacharydy i kwas nikotynowy.

Tradycyjne dawkowanie

Stosowane dawki ekstraktów muraji w badaniach przedklinicznych wynoszą 100–400 mg/kg. W zastosowaniach kulinarnych typowo używa się 1–2 łyżek mieszanki liści na 1 kg mięsa, warzyw lub 500 g ryżu czy innej przystawki.