Oman wielki – Inula helenium

Oman wielki – Inula helenium

Nazwy zwyczajowe: Oman wielki, oman lekarski, alant, alantowy korzeń, omanek, litwor, elenium, elfdock (ang.), aunee (fr.), énula campana (hiszp.), echter Alant (niem.), enula campana (wł.), devětsil, inula, enula, zloty trańk, oko Chrystusowe, horse heal (ang.), Inula helenium (łac.), omán pravý (czes.), zaspivřed, uspivřed

Nazwa łacińska: Inula helenium

Pochodzenie: Azja, Europa, Ameryka Południowa, Ameryka Północna

Krótki wstęp

Oman wielki uprawiany jest nie tylko w ogrodach, ale i wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Roślina jest mało wymagająca i dobrze rośnie w głęboko przekopanej, wilgotnej glebie w zacisznych stanowiskach. Zaleca się regularne przycinanie nisko przy ziemi, aby nie dopuścić do nadmiernego wzrostu łodyg. Oman najlepiej rośnie w glebie bogatej w składniki odżywcze – szczególnie po innych uprawach i nawożeniu fosforanami oraz azotem.

Rozmnażanie możliwe jest zarówno przez nasiona, jak i przez podział kłączy czy wysiew pąków korzeniowych. Siew najlepiej przeprowadzać wiosną w ciepłym inspekcie, zachowując odstępy ok. 20 cm lub później w rzędach oddalonych od siebie co 50 cm, z rozstawą 25–45 cm między roślinami. Nasiona kiełkują po 2–4 tygodniach. Po posadzeniu konieczne jest obfite podlewanie, a przesadzanie należy wykonać bardzo ostrożnie, gdyż korzenie są kruche i łatwo pękają. Kłącza najlepiej sadzić jesienią. Zbiór przeprowadza się na początku jesieni w drugim roku wegetacji, usuwając główną część i cienkie korzenie – te można przeznaczyć do dalszej uprawy. Kłącza należy myć w bieżącej wodzie i suszyć w temperaturze do 40°C.

Opis szczegółowy

Oman wielki to tradycyjna roślina zielarska, bogata w inulinę, znana z korzystnego wpływu na trawienie i harmonizację pracy przewodu pokarmowego.

Informacje botaniczne

Oman wielki to okazała bylina wieloletnia osiągająca wysokość 90–150 cm. Jego kłącze jest grube, brązowe, silnie rozgałęzione, o białym przekroju i charakterystycznym gorzkim smaku oraz aromacie przypominającym kamforę. Z kłącza wyrasta masywna, owłosiona i rozgałęziona łodyga, porośnięta naprzemianległymi, podłużnie owalnymi lub jajowatymi, lekko ząbkowanymi liśćmi, których spód jest filcowato owłosiony. Kwiaty omanu mają ok. 5 cm średnicy, ze zwisającymi języczkowatymi płatkami, zebrane są w koszyczki o wielożyłkowatej strukturze.

Pochodzenie i występowanie

Ojczyzną omanu wielkiego są tereny Azji Środkowej, skąd rozprzestrzenił się na wiele rejonów świata – od północnej Anglii, przez Europę środkową i południową, aż po równiny Himalajów w Azji. Gatunek ten zadomowił się także w Ameryce Północnej, gdzie dziczeje i rośnie na stanowiskach naturalnych. Preferuje umiarkowany klimat, jednak można go znaleźć nawet na południowych krańcach Syberii i w północno-zachodnich Indiach.

Zastosowanie / dawkowanie

Zgodnie z przekazami mitologicznymi oman wielki narodził się ze łez pięknej Heleny Trojańskiej, którą opłakiwał ukąszony przez węża Menelaos. Oman znany był już w starożytności na obszarze Morza Śródziemnego, gdzie uprawiano go jako warzywo korzeniowe – spożywano gotowany, kandyzowany w cukrze lub surowy. W średniowieczu był także wykorzystywany do produkcji „wina omanowego”, a jego korzeń stosowano podczas rytualnych okadzania na święta przesilenia słonecznego.

Surowcem leczniczym omanu wielkiego jest korzeń. W historii wykorzystywano go do zwalczania pasożytów wewnętrznych, dodawano do potraw w celu pobudzenia apetytu, przy dolegliwościach jelitowych, przejedzeniu oraz dla wsparcia procesów trawiennych. Zalecano go również przy niewielkich zaparciach, bólach wątroby, stanach zapalnych dróg oddechowych – zwłaszcza oskrzeli. Zewnętrznie stosowany był na wysypki, obrzęki, trudno gojące się rany oraz jako płukanka przy infekcjach gardła.

Współczesna fitoterapia zaleca stosowanie omanu wielkiego w celu pobudzenia wydzielania soków żołądkowych, stymulacji perystaltyki jelit oraz ułatwienia odkrztuszania. Obecność inuliny w korzeniu jest wykorzystywana w diecie diabetyków. Tradycyjne źródła wspominają także o wsparciu prawidłowej pracy nerek, wzmacnianiu funkcji wydalniczych i przyspieszaniu usuwania szkodliwych substancji z organizmu. Korzeń omanu wspiera również regulację apetytu, poprawę funkcjonowania przewodu pokarmowego i przywracanie dobrej kondycji gardła oraz całego układu oddechowego.

Najlepiej poznaną i najczęściej wykorzystywaną substancją jest inulina – polisacharyd nierozpuszczalny w wodzie, obecny w dużych ilościach w korzeniu omanu. Udowodniono, że korzystnie reguluje poziom wolnego cukru we krwi, wygładza kosmki jelitowe i stymuluje perystaltykę jelit. Dzięki wysokiej zawartości inuliny oman wielki uznany jest za cenne wsparcie w profilaktyce i łagodzeniu problemów trawiennych.

Badania laboratoryjne na zwierzętach potwierdziły pobudzający wpływ korzenia omanu na apetyt. U ludzi obserwuje się często poprawę trawienia i komfortu pokarmowego, choć brak jeszcze jednoznacznych danych o wpływie na wydzielanie enzymów trawiennych.

Eksperymenty na modelach zwierzęcych wykazały również łagodne wzmocnienie procesów wydalniczych i detoksykujących organizmu – zwłaszcza wspieranie funkcji nerek po zastosowaniu wyciągów z korzenia omanu.

Substancje czynne

Korzeń omanu zawiera olejki eteryczne (najwięcej helenin), laktony seskwiterpenowe (alanolakton, izoalanolakton, kostunolid, germakrenolakton), pektyny, triterpeny, sterole, gorczyki oraz sacharydy z dominującą inuliną – polisacharydem zbudowanym z wielu cząsteczek fruktozy, od którego pochodzi nazwa Inula.

Tradycyjne dawkowanie

W lecznictwie stosuje się suszony korzeń omanu w ilości 1,5–4 g na 250 ml gorącej wody; napar należy parzyć pod przykryciem ok. 5 minut według potrzeb. Zalecana ilość to 2–3 filiżanki dziennie dla dorosłych (maksymalnie 4 na dobę). Nalewka przygotowywana z 25% etanolu i zmielonego korzenia (w proporcji 1:1) dawkowana jest po 1,5–4 ml lub 20–40 kropli 2–3 razy dziennie. Wino omanowe powstaje z 70–80 g rozdrobnionego korzenia na 1 litr białego wina; spożywa się po min. 14 dniach maceracji, 2–3 razy dziennie po niewielkim kieliszku przed posiłkiem.