Orzech włoski – Juglans regia

Orzech włoski – Juglans regia

Nazwy zwyczajowe: Orzech włoski, orzech, orzech królewski, Juglans regia, Juglans, Juglandis, Juglandis folium et fructus, walnut, Persian walnut, English walnut, common walnut, walnut fruit, walnut leaf, noix anglaise, noix de Grenoble, noix italienne, noix perse, Walnussblätter, Walnussfruchtschalen

Nazwa łacińska: Juglans regia

Pochodzenie: Afryka, Azja, Europa, Ameryka Północna

Krótki wstęp

Orzech włoski najlepiej rozwija się na żyznych, głębokich glebach w miejscach silnie nasłonecznionych i podczas długiego lata (w USA optymalne warunki panują w Kalifornii). Preferuje tereny nizinne, bogate w próchnicę. Zdarzają się też naturalne stanowiska nawet do 2000 m n.p.m. Drzewo wymaga dużo światła i dominuje nad innymi roślinami w swoim sąsiedztwie.

Pod orzechem włoskim nie rosną inne rośliny, ponieważ opadające owoce i liście zawierają juglon, który działa jak naturalny herbicyd. Orzech włoski jest odporny i mało wymagający, szeroko sadzony nawet na dużych obszarach przy niskich kosztach uprawy.

Opis szczegółowy

Orzech włoski to tradycyjnie wykorzystywany owoc o cennych właściwościach, znany z licznych opracowań zielarskich i publikacji naukowych.

Informacje botaniczne

Orzech włoski (Juglans regia) to okazałe, zrzucające liście drzewo liściaste, które przeciętnie osiąga wysokość 25–35 metrów i do 2,5 metra średnicy pnia, żyjąc ponad 200 lat. Korona drzewa jest szeroka, ale sam pień ma umiarkowaną grubość. Kora ma barwę oliwkowobrązową do czarno-szarej, powierzchnia jest chropowata z charakterystycznymi spękaniami. Gałęzie są zielono-brązowe lub szare, a wewnątrz puste przestrzenie wypełnione są powietrzem. Liście są nieparzystopierzaste, twarde, ciemnozielone, gładkie, podłużne, złożone z 5–9 listków i osiągają długość 10–20 cm oraz szerokość 5–10 cm. Wszystkie części rośliny poza dojrzałymi nasionami wyróżniają się charakterystycznym, intensywnym zapachem.

Kwiaty są jednopłciowe: męskie wyrastają w postaci wydłużonych, żółtozielonych kotek, natomiast kobiece z dwudzielnymi znamionami. W Polsce kwitnie w kwietniu i maju. Orzechy pojawiają się po około 15 latach wzrostu drzewa. Owocem jest orzech włoski z mięsistą okrywą i twardą skorupą, nasiona są białe lub kremowe, pokryte cienką błonką. Zdrowe, dorosłe drzewo może wydawać nawet do 50 kg orzechów rocznie. Owoce dojrzewają i opadają jesienią.

Pochodzenie i występowanie

Pierwotnym siedliskiem orzecha włoskiego są rejony Bałkanów lub, z większą pewnością, Azji Przedniej i Centralnej. Najwięcej doniesień wskazuje na prowincję Xinjiang w zachodnich Chinach. Stamtąd orzech rozprzestrzenił się kolejno do Kazachstanu, Uzbekistanu, południowego Kirgistanu, Nepalu, Bhutanu, Tybetu, północnych Indii, Afganistanu, Pakistanu, Turkmenistanu, Iranu, Armenii, Gruzji i wschodniej Turcji.

Dziś orzech włoski jest jednym z najpopularniejszych uprawnych drzew liściastych od zachodniej Europy po podnóża Himalajów. Już w czasach Cesarstwa Rzymskiego orzech włoski był systematycznie rozpowszechniany na zachodzie i północy Europy, w Europie Środkowej znany był już w epoce brązu, a XVII-wieczni osadnicy zawieźli go do Ameryki Północnej.

Główni producenci orzechów włoskich to strefy między 30° a 50° szerokości geograficznej północnej oraz 30°–40° szerokości południowej – m.in. Francja, Bułgaria, Węgry, Rumunia, Grecja, Meksyk (Baja California, Coahuila), Kalifornia (USA), Chiny i Chile. Z czasem uprawa rozprzestrzeniła się na południowo-wschodnią Australię i Nową Zelandię.

Zastosowanie / dawkowanie

Orzech włoski to jeden z najbardziej cenionych drzew zarówno ze względu na jadalne owoce, jak i właściwości nektarodajne, cień oraz twarde, wytrzymałe, a jednocześnie dość szybko rosnące drewno. Drewno jest cenione w stolarstwie, do wyrobu mebli, instrumentów muzycznych, podłóg oraz kolb do broni ze względu na trwałość, połysk i sprężystość.

Orzechy mają szerokie zastosowanie w cukiernictwie oraz kuchni – spożywa się je samodzielnie, produkuje się z nich olej roślinny, nalewki oraz likiery. Orzech włoski bywa niestety silnym alergenem.

W fitoterapii wykorzystuje się różne części orzecha włoskiego. Świeże liście zbierane w czerwcu polecane są do przygotowania odwaru wspierającego trawienie, przy zaparciach i braku apetytu. Stare zielniki i tradycyjna fitoterapia przypisują liściom działanie wspierające leczenie cukrzycy, żółtaczki, obniżanie poziomu cukru we krwi, łagodzenie stanów zapalnych skóry, zmniejszanie potliwości, leczenie trądziku i wszy.

Zielona okrywa zbierana w lipcu i sierpniu jest wykorzystywana podobnie do liści, lecz wykazuje silniejsze działanie. Nierozwinięte, zielone orzechy są doskonałym surowcem do sporządzania nalewek oczyszczających krew, wspierających trawienie i przeciwdziałających wzdęciom. Austriacka medycyna ludowa zaleca nalewki orzechowe szczególnie jako wsparcie pracy wątroby.

W tradycji angielskiej regularne spożywanie orzechów włoskich polecano do oczyszczania organizmu (przy zatruciach pokarmowych), oczyszczania krwi i łagodzenia stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Z pasty ze świeżych orzechów przyrządzano okłady stosowane na infekcje skórne i dermatozy, a także obrzęki okolic oczu i trudno dostępnych miejsc.

W skandynawskiej fitoterapii poleca się okłady z odwaru lub rozgniecione jądra orzechów do leczenia trądziku, egzemy i nadmiernej potliwości, zaś doustnie przy lekkiej niedokrwistości oraz wrzodach (jako wsparcie terapii).

Dojrzałe, niemalże wysuszone jądra orzechów włoskich można gotować przez ok. 5 minut razem ze skorupką, odstawić, a następnie spożyć – odwar taki stosuje się przy suchym kaszlu. Ekstrakt oraz tłoczony olej z orzechów stosuje się na podrażnioną i problematyczną skórę w kosmetyce i farmacji, a juglon – zawarty w liściach i owocach – często wykorzystywany jest w produktach do opalania oraz jako naturalny repelent przeciw owadom.

Wysoka zawartość witaminy E w orzechach włoskich sprawia, że regularna ich konsumpcja wspomaga nawilżanie płuc (ułatwia odkrztuszanie przy zalegającym śluzie), opóźnia siwienie włosów i poprawia ich koloryt. Skład białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych wspiera metabolizm komórek nerwowych, dlatego orzechy te uznaje się za pokarm dla mózgu i wspierający aktywność umysłową.

Pewna grupa substancji pochodzących z orzechów włoskich została przebadana pod kątem działania przeciwzmęczeniowego i wspierającego odporność na stres. Olej z orzechów działa nawilżająco i natłuszcza jelita, może łagodzić zaparcia. Inne składniki wykazują właściwości przeciwkaszlowe.

Badania wykazały, że spożycie oleju z orzechów włoskich może zwiększyć masę ciała u osób z niską wagą oraz zwiększyć poziom białek osocza (albumin), obniżając przy tym całkowity poziom cholesterolu.

Prace laboratoryjne in vitro wykazały, że składowe orzechów mogą ograniczać wchłanianie cholesterolu w jelicie cienkim oraz przyczyniać się do usuwania złogów z naczyń krwionośnych i poprawy krążenia. W rezultacie regularne spożycie orzechów włoskich może zmniejszać ryzyko miażdżycy i mieć korzystny wpływ w łagodzeniu objawów cukrzycy insulinozależnej.

W badaniach podkreśla się, że osoby spożywające głównie orzechy włoskie mają niższy poziom cholesterolu i zmniejszone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Połączenie diety niskotłuszczowej, niskokalorycznej z regularną konsumpcją orzechów włoskich może obniżyć całkowity cholesterol nawet o 4–12%, a LDL o 8–16%.

Ponadto wykazano silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne ekstraktów i jądra orzechów włoskich z uwagi na wysoką zawartość związków fenolowych. W austriackiej tradycji ludowej stosuje się ekstrakty ze świeżych lub suszonych jąder do wspomagania terapii cukrzycy. Niektóre składniki orzechów włoskich mają także udowodnione działanie przeciwzapalne.

Jedna z substancji aktywnych wykazała w badaniu na myszach zdolność hamowania wzrostu komórek nowotworowych przy różnych typach raka (m.in. przełyku, żołądka, jamy nosowo-gardłowej, płuc, tarczycy, chłoniaków). U osób poddanych badaniu odnotowano również wzrost liczby białych krwinek i ochronny wpływ na tkankę wątroby.

Medycyna alternatywna

Nie dziwi fakt, że Shen Nong Ben Cao Jing określa orzechy włoskie jako najwyższej klasy tonik – wzmacniający organizm, przedłużający życie oraz pobudzający energię życiową (qi). Generacje medyków sięgały po jądra orzechów włoskich jako jedno z najskuteczniejszych naturalnych środków na szeroki wachlarz dolegliwości. Ben Cao Gang Mu (Kompendium Materia Medica) zalicza orzechy – świeże i suszone – do toników energii życiowej i wzmocnienia krwi.

Yu Yao Yuan Fang (Receptury Lekarstw Cesarskich) zalecał regularne spożywanie orzechów włoskich dla poprawy krążenia, odżywienia szpiku kostnego i poprawy kondycji organizmu. Dawne zapisy chińskiej medycyny podkreślają także właściwości nawilżające skórę, przyciemniające włosy. W homeopatii orzechy włoskie są wykorzystywane w rozcieńczonych postaciach do wsparcia terapii wielu dolegliwości.

Farmakopea Chińska przypisuje orzechom włoskim smak słodki i ciepłą naturę – działają na meridiany nerek, płuc i jelita grubego, co odpowiada funkcjom oczyszczającym płuca i nawilżającym jelita. Wskazaniami do stosowania według tradycyjnej medycyny chińskiej są: zaburzenia erekcji, utrudnione oddychanie (czasem z kaszlem), zaparcia, a także wsparcie funkcji nerek, nudności, tinnitus (szumy uszne) oraz uczucie niepełnego opróżnienia pęcherza.

Medycyna Zachodnia i Tradycyjna Chińska zgodnie zalecają unikać spożywania orzechów włoskich przy biegunkach. Z powodu obecności pochodnych kwasu alfa-linolenowego nie zaleca się ich spożywania przy raku prostaty.

Substancje czynne

Orzechy włoskie zawierają liczne kwasy organiczne (m.in. kawowy, neo-chlorogenowy), chinony (juglon, hydrodżuglon), terpeny (szczególnie germakren D), flawonoidy (kwercetyna, kemferol), garbniki z ich pochodnymi (kwas galusowy, kwas elagowy), witaminy i prowitamin (beta-karoten, witaminy C, E, B3, B5, B6), a także liczne mikroelementy (przede wszystkim potas, fosfor, magnez).

Orzech włoski jest bardzo sycący i kaloryczny, ponieważ zawiera około 70% tłuszczów (dokładnie 62–71% według analiz), w tym nienasycone kwasy tłuszczowe (21–40% oleinianów, 44–60% linolanów, 7–12% linoleinianów), 18% białka oraz około 3% węglowodanów.

Tradycyjne dawkowanie

Nie ustalono oficjalnej zalecanej dawki orzechów włoskich dla dorosłych czy dzieci – kluczowe jest umiarkowanie i rozsądek.