Orzeszek koli – Cola acuminata

Nazwy zwyczajowe: Orzeszek koli, kola, orzech koli, ziarna koli, Kola nut, Cola nut, Bissy nut, Gbanja, Guru nut, Goro, Kola vera, Cola acuminata, Graine de cola, Kola (ang.), Kola (fr.), Kola (de.), Kola nut (łac. i globalnie), Bissy, Gbanja, Guru, Goro, Kola seeds, orzeszek koli (pl), kola nut (en)
Nazwa łacińska: Cola acuminata
Pochodzenie: Afryka, Azja, Ameryka Południowa, Ameryka Północna
Krótki wstęp
Uprawa orzeszka koli jest wymagająca i obfituje w wiele zmiennych. Jednym z wyzwań jest często niska zdolność kiełkowania nasion oraz zróżnicowana płodność poszczególnych drzew. Obok siebie mogą rosnąć drzewa wyjątkowo obficie owocujące oraz prawie jałowe. Ta zmienność sprawia trudności nawet w najbardziej sprzyjających warunkach. W polskim klimacie nie da się uprawiać orzeszka koli – konieczne byłoby stworzenie warunków tropikalnych, a nawet wtedy nie ma gwarancji sukcesu.
Opis szczegółowy
Orzeszek koli to roślina znana ze swojego pobudzającego działania na ciało i umysł oraz naturalny stymulant.
Informacje botaniczne
Cola acuminata to smukłe drzewo dorastające do 20 metrów wysokości, o szerokiej, rozłożystej koronie przypominającej kasztanowiec zwyczajny. Liście są owalne, skórzaste po obu stronach, osiągają długość do 20 cm i szerokość 5–7 cm. Blaszka liściowa jest lekko karbowana, ogonki liściowe mierzą kilka centymetrów. Kwiaty mogą być jednopłciowe lub obupłciowe, w kolorze białym, zebrane w groniaste kwiatostany. Owoc stanowi podłużna mieszek o długości do 20 cm. Młode mieszki są zebrane po pięć w kształt kulisty, dojrzałe stają się brązowawe, a ich wnętrze jest lekko gorzkawe.
Pochodzenie i występowanie
Nasiona koli do dziś używane są w niektórych regionach Afryki jako środek płatniczy. Dla muzułmanów uchodzą za święte i są otaczane szczególnym szacunkiem. Orzeszek koli pochodzi ze środkowej i zachodniej Afryki, gdzie jego naturalnym środowiskiem są tropikalne lasy deszczowe. Obecnie jest celowo uprawiany m.in. w Nigerii, Sudanie i Ameryce, z najlepszymi zbiorami m.in. w Meksyku, na Jamajce i w Brazylii. Spotkać go można także w południowej Azji oraz tropikalnych rejonach Indii.
Zastosowanie / dawkowanie
Nasiona koli stały się znane na świecie już w XIX wieku dzięki marketingowemu wykorzystaniu przez Johna Pembertona, który stworzył napój na bazie ekstraktów z koki i koli – pierwowzór popularnej dziś Coca-Coli. W późniejszych latach oraz podczas prohibicji do napoju dołączona została soda, a receptura przetrwała do dziś. W Niemczech, już od 1935 roku, z orzeszka koli produkuje się energetyczną czekoladę Scho-ka-kola.
Najważniejsze zastosowanie orzeszka koli przypada na przemysł farmaceutyczny, gdzie wykorzystywany jest do produkcji środków pobudzających (wino kolowe, tabletki, kapsułki). W przemyśle spożywczym stanowi składnik orzeźwiających napojów. W tradycyjnej medycynie afrykańskiej doceniany jest za działanie stymulujące – polecany przy znużeniu, spadku energii i apatii. W Afryce Zachodniej orzeszki koli zaleca się także przy problemach seksualnych (np. zaburzeniach erekcji) oraz do wsparcia zdrowia psychicznego (depresja, lęki, frustracja). Owoce można prażyć, żuć lub dodawać do różnych napojów: herbaty, mleka, kawy. Stymulujące właściwości koli są cenione na całym świecie.
Owoce zawierają ok. 2–3% kofeiny i dodatkowe alkaloidy wzmacniające jej efekt. Kofeina działa stymulująco, jako diuretyk (wspomaga produkcję i wydalanie moczu, dlatego należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu), zwiększa krótkotrwałą czujność i pobudza układ nerwowy. Taniny zawarte w orzeszkach koli hamują biegunki i łagodzą dolegliwości jelitowe, działając podobnie jak środki odkażające.
Dzięki zawartości skrobi orzeszki koli pomagają tłumić pragnienie i lekko pobudzają ośrodkowy układ nerwowy. W tradycyjnej afrykańskiej medycynie polecane są także na złagodzenie pragnienia, głodu i bólu. Dodatkowo, kofeina często bywa składnikiem współczesnych złożonych leków przeciwbólowych, co wzmacnia efekt leczniczy i przyspiesza jego działanie.
Kola była wykorzystywana do przywracania energii, poprawy samopoczucia, walki z przemęczeniem każdego typu oraz jako afrodyzjak. Roślina – dzięki dużej zawartości kofeiny – znajduje zastosowanie również w wspomaganiu kontroli masy ciała, walki z otyłością i zaburzeniami odżywiania. Kofeina może podnosić tętno i przyspieszać spalanie tłuszczu, szczególnie w połączeniu z aktywnością fizyczną, co wspiera redukcję nadwagi lub poprawę masy ciała.
Substancje czynne
Do najważniejszych związków aktywnych należą alkaloidy: kofeina, teobromina, teofilina. Dodatkowo orzeszek koli zawiera taniny (tanina i fenolokwasy), olejki eteryczne i dużo skrobi.
Tradycyjne dawkowanie
Cola acuminata najczęściej dostępna jest w postaci proszku. Zalecana dzienna dawka wynosi 2–6 gramów, spożywana po rozpuszczeniu w wybranym napoju (ciepłym lub o temperaturze pokojowej). Nie należy przekraczać tej ilości z uwagi na ryzyko wystąpienia bezsenności i niepokoju. Ze względu na wysoką zawartość kofeiny, orzeszek koli nie jest polecany dla kobiet w ciąży, karmiących oraz dzieci.