Ostropest plamisty – Silybum marianum

Ostropest plamisty – Silybum marianum

Nazwy zwyczajowe: Ostropest plamisty, ostropest, oset mleczny, silymaryna, Silybum marianum, Carduus marianus, milk thistle, Mary thistle, Scotch thistle, variegated thistle, Cardui Mariae Herba, Legalon, Marian Thistle, Artichaut Sauvage, Chardon Argenté, Shui Fei Ji, Silibinina, silymarine, St. Mary Thistle

Nazwa łacińska: Silybum marianum

Pochodzenie: Afryka, Azja, Australia, Europa, Ameryka Południowa, Ameryka Północna

Krótki wstęp

Zbieranie ostropestu plamistego jest nieco trudne i wymagające ostrożności, ze względu na kolce. Plony zbiera się w Europie raz do roku, od sierpnia do września, 2–3 tygodnie po kwitnieniu. Przed dojrzeniem całe koszyczki ścina się i pozostawia do dosuszenia w suchym, przewiewnym miejscu. Nasiona łatwo się wykruszają z suchych koszyczków. Po wysuszeniu są bezwonne i mają lekko gorzki smak. Ostropest plamisty jest popularny w ogrodach, ale dziko rośnie też na ugorach, polach, łąkach i kamienistych zboczach.

Opis szczegółowy

Ostropest plamisty to pospolity oset o niezwykłych właściwościach.

Informacje botaniczne

Ostropest plamisty to jednoroczna lub dwuletnia roślina zielna z palowym korzeniem i słabo rozgałęzioną łodygą osiągającą nawet 2 metry wysokości. U podstawy szerokość rośliny może wynosić do 160 cm. Łodyga ostropestu jest lekko kanciasta, z białym rdzeniem. Liście tworzą przyziemną rozetę do 40 cm długości, wyżej są lancetowate, przylegające, częściowo obejmujące łodygę. Mają kształt jajowaty, są pierzastodzielne z drobno kolczastymi brzegami i białymi smugami. Kwiaty ostropestu są pojedyncze, duże (3–7 cm), złożone z kolczastych listków okrywy, różowofioletowe (ok. 4 cm długości), kwitną od czerwca do sierpnia na półkuli północnej oraz od grudnia do lutego na południowej. Owocem jest kilkumilimetrowa, spłaszczona, błyszcząca niełupka z delikatnym puchem. U odmian jednorocznych wiosną pojawia się kępa ostro zakończonych liści z białym użyłkowaniem, a pod koniec czerwca zakwitają purpurowoczerwone koszyczki, z których pod koniec lata rozwijają się owoce i są zbierane.

Pochodzenie i występowanie

Ostropest plamisty pochodzi prawdopodobnie z regionu śródziemnomorskiego, Azji Mniejszej oraz Wysp Kanaryjskich. Niektóre źródła określają ojczyznę tej rośliny w górskich rejonach Krety i Grecji, inne sugerują południowo-wschodnie wybrzeża Anglii. Dziś ostropest plamisty występuje niemal na całym świecie: od Ameryki Północnej, przez Australię i Nową Zelandię (gdzie bywa uznawany za roślinę inwazyjną), po Iran i Azję Środkową. W Europie Środkowej zadomowił się wtórnie. Do celów farmaceutycznych uprawiany jest na szeroką skalę w Austrii (szczególnie w regionie Waldviertel), Niemczech, Węgrzech, Polsce, Chinach, Argentynie i także w Czechach.

Zastosowanie / dawkowanie

Ostropest plamisty wykorzystywany jest czasem jako efektowna roślina ozdobna w ogrodnictwie; ususzone kwiatostany świetnie sprawdzają się do suchych bukietów. Dzięki ostrym liściom roślina świetnie nadaje się także jako naturalny żywopłot zabezpieczający skraje działek.

Najczęściej ostropest plamisty używany jest do przygotowywania naparów z rozdrobnionych owoców (nasion). Rozdrabnianie owoców ułatwia uwalnianie substancji czynnych, a zalecane jest zalewanie ich wodą w temperaturze nieprzekraczającej 80°C (wysoka temperatura niszczy aktywne związki). Nasiona można także dodawać do jogurtów, soków lub innych potraw albo spożywać w całości.

Najwięcej badań i publikacji poświęcono zastosowaniu ostropestu plamistego w profilaktyce i łagodzeniu stłuszczenia wątroby (steatoza wątroby) oraz w leczeniu różnego rodzaju zapalnych schorzeń wątroby. W wielu krajach uznaje się, że regularne spożywanie ostropestu plamistego wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby, zarówno zapobiegawczo, jak i podczas różnych form hepatopatii. Wskazuje się także korzyści przy wspomaganiu terapii wybranych typów zapalenia wątroby (wirusowe, alkoholowe) oraz w ramach profilaktyki.

Substancje zawarte w ostropeście mogą mieć korzystne działanie wspierające leczenie chorób wątroby, łagodzenie skutków spożycia trujących grzybów, a także wsparcie w przebiegu terapii onkologicznych, rekonwalescencji po chemioterapii, radioterapii i długich kuracjach antybiotykowych.

Wykazano, że ekstrakt z ostropestu plamistego może mieć właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, a nawet delikatny efekt przeciwnowotworowy. Roślina wspomaga również funkcjonowanie układu odpornościowego i może oczyszczać przewód pokarmowy oraz krew, wspierając procesy detoksykacji. Stosowanie ostropestu może być pomocne po zatruciu alkoholem, a także przy wspomaganiu prawidłowego trawienia i pracy dróg żółciowych.

Badania sugerują możliwość obniżania poziomu cukru we krwi, wspieranie prawidłowej pracy serca i układu krążenia oraz łagodne działanie przeczyszczające. Niektóre składniki mogą także posiadać aktywność antywirusową oraz potencjał przeciwnowotworowy.

Homeopatia: W homeopatii Silybum marianum stosowany jest dla poprawy pracy pęcherzyka żółciowego, przy kamicy żółciowej oraz do łagodzenia stanów depresyjnych.

Medycyna ludowa: W lecznictwie ludowym ostropest plamisty ceni się przede wszystkim przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Ekstrakty z nasion wykorzystuje się jako silny antyoksydant, środek przeciwzapalny i ochronny dla wątroby.

Substancje czynne

Najważniejszym składnikiem ostropestu plamistego jest sylimaryna, obecna w nasionach w ilości 4–6%. Sylimaryna to w rzeczywistości kompleks kilku (siedmiu) blisko spokrewnionych flawonolignanów: sylidiamina, izosylibina A i B, sylibina A i B, sylikristyna oraz izosylikristyna, a także flawonoid taksyfolina. Często spotykaną w literaturze nazwą jest silibinina – to oczyszczona frakcja sylimaryny, zawierająca sylibinę A i B. Owoce (nasiona) zawierają ponadto do 35% nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowego, oleinowego, arachidonowego), a także mniejsze ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (stearynowego, palmitynowego, kapronowego), olejki eteryczne, substancje śluzowe i białka.

Tradycyjne dawkowanie

Najskuteczniejszą formą stosowania ostropestu plamistego jest spożycie zmielonych nasion. Bezpośrednie spożycie nasion pozwala na efektywne wchłanianie substancji czynnych i ich bezpośrednie działanie w jelitach. Najlepiej używać świeżo zmielonych nasion, które nie miały kontaktu z metalem i nie były podgrzewane powyżej 80°C. Zaleca się stosowanie 3–4 gramów zmielonych nasion 3–4 razy dziennie na czczo – około 2 godziny po posiłku lub 30 minut przed jedzeniem. Do przygotowania naparu używa się ok. 4 g nasion zalanych wodą o temperaturze ok. 80°C; napar można parzyć 15 minut i pić kilka razy dziennie. W innych przepisach nasiona gotuje się przez 5–15 minut i po ostudzeniu popija.

Produkty z tego zioła