Papaja – Carica papaya

Papaja – Carica papaya

Nazwy zwyczajowe: Papaja, papaya, melonowiec właściwy, owoc aniołów, melon drzewiasty, Carica papaya, papaya (łac., global), Papaya (ang.), Papaye (fr.), Lechosa (hiszp.), fruta bomba, pawpaw (USA), papaye (niem.), mamón, melon des Tropiques, melontræ, papaya Qovunagaci, papayya

Nazwa łacińska: Carica papaya

Pochodzenie: Afryka, Azja, Australia, Ameryka Południowa, Ameryka Północna

Krótki wstęp

Papaja obecnie jest uprawiana na szeroką skalę w klimacie tropikalnym i subtropikalnym na całym świecie. Najwięksi producenci to Indie, Brazylia, Indonezja, Nigeria i Meksyk. Owoce zbiera się zarówno w stanie zielonym, jak i dojrzałym. Miąższ dojrzałej papai jest soczysty, słodki i przypomina w smaku arbuza. Papaja rośnie bardzo szybko i potrafi owocować już po 3 latach.

Opis szczegółowy

Papaja to czwarte najpopularniejsze owoce świata, cenione nie tylko za wsparcie w walce z pasożytami.

Informacje botaniczne

Papaja (Carica papaya) to okazała, ciepłolubna roślina przypominająca drzewo o wysokości od 5 do 10 m. Jej łodyga jest nierozgałęziona, gruba, drewniejąca, w górnej części zwężająca się i wewnątrz pusta. Jej tkanka tworzy gęstą sieć silnych włókien, które zapewniają odporność na wiatr. Liście papai są duże (do 60 cm długości), dłoniasto klapowane, ułożone spiralnie, zebrane w rozetę na szczycie łodygi. Mają żółtozieloną barwę, z ząbkowanymi klapami, i są opadające. Roślina zawiera mleczko z lateksem.

Kwiaty papai przypominają kwiaty plumerii, są jednak mniejsze, grubsze, pachnące i występują w kątach liści. Mogą być jednopłciowe lub obupłciowe; większość uprawianych odmian ma kwiaty obupłciowe i samopylne. Samcze kwiaty produkują tylko pyłek, samicze wydają małe, niejadalne owoce jeśli nie zostaną zapylone. Owocem papai jest duża jagoda o długości 15–50 cm (zależnie od odmiany), o kształcie zbliżonym do dyni. Dojrzały owoc jest miękki, o żółtopomarańczowej lub pomarańczowoczerwonej skórce. Miąższ ma 3–4 cm grubości, a w środku znajduje się 1000–1500 szaroczarnych, pieprznych w smaku nasion o średnicy 5 mm.

Pochodzenie i występowanie

Papaja pochodzi najprawdopodobniej z południowego Meksyku, Ameryki Środkowej i północnej Ameryki Południowej. Obecnie jest uprawiana powszechnie w tropikach i subtropikach: na wyspach karaibskich, w Stanach Zjednoczonych (Floryda, Kalifornia), w wielu krajach Afryki, Indiach, Malezji, Indonezji oraz na Filipinach.

Wyróżnia się dwa główne typy papai: hawajską i meksykańską – choć różnią się wielkością, mają zbliżone wartości odżywcze. Krzysztof Kolumb nazywał papaję „owocem aniołów”.

Zastosowanie / dawkowanie

Papaja najczęściej spożywana jest jako świeży, zielony lub dojrzały owoc, a także stosowana do przygotowania soków i napojów. Liście i młode łodygi wykorzystywane są jako warzywo. Papaję dodaje się do sosów, deserów, ciast oraz lodów.

Zielona papaja stanowi popularny składnik kuchni południowo-wschodniej Azji – w Tajlandii do sałatek som tam, a w Indonezji do sałatek lalab. Nasiona używane są jako zamiennik pieprzu. Uzyskiwany z mleczka niedojrzałych owoców papain wykorzystywany jest do zmiękczania mięsa, wspomagania trawienia, a także w kosmetyce i przemyśle spożywczym (np. w produkcji piwa, gum do żucia).

Papain oraz chymopapain – enzymy zawarte w papai – wykazują silne działanie wspierające trawienie i są stosowane jako naturalne środki na niestrawność. Benzylowy izotiocyjanian obecny w miąższu aktywuje ważny enzym detoksykacyjny organizmu, a papain uznawany jest również za wsparcie w alergii na gluten (jako enzym rozkładający gluten).

Papaja korzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi (może wspierać terapię cukrzycy typu 2), pomaga obniżyć cholesterol i trójglicerydy, a regularne spożycie jej owoców wykazuje działanie antyhyperlipidemiczne, antyhypertenzyjne i moczopędne.

Potwierdzono działanie przeciwpasożytnicze (zwłaszcza nasion – skuteczność wobec owsików, nicieni, lamblii), przeciwbakteryjne (m.in. wobec Bacillus, Staphylococcus aureus, E. coli, Salmonella i innych). Ekstrakt z papai przyspiesza regenerację skóry przy oparzeniach, odleżynach i ranach.

W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się papaję również do wspomagania laktacji, jako łagodny środek przeczyszczający, diuretyczny oraz wspierający gojenie przy chorobach skóry, ranach i odleżynach. Nasiona stosuje się wspomagająco w leczeniu infekcji pasożytniczych u dzieci.

Ostrzeżenia: U osób z alergią na lateks może wystąpić również alergia na papaję lub papainę. Ze względów bezpieczeństwa zaleca się przerwanie spożywania papai min. 2 tygodnie przed planowaną operacją chirurgiczną. Wysokie dawki lateksu z papai nie są zalecane u kobiet w ciąży.

Tradycyjne dawkowanie

Dawkowanie papai zależy od formy i wskazań. Przykładowo, badania wskazują skuteczność 20 ml ekstraktu wodnego z suszonej papai lub 4 g suchych nasion podawanych z miodem w celu wsparcia działania przeciwpasożytniczego. W medycynie ludowej nie określa się precyzyjnej dawki – papaję spożywa się według uznania i potrzeb.