Pistacja – Pistacia vera

Pistacja – Pistacia vera

Nazwy zwyczajowe: Pistacja, pistacja prawdziwa, pistacja uprawna, pistacja zwyczajna, pistacja właściwa, pistacjowiec, Pistacia vera, pistachio (angielski), pistachier (francuski), pistacchio (włoski), pistache (hiszpański, portugalski), Pistazienbaum (niemiecki), pistazie, pistacho, pistache, alfóncigo, alfónsigo pistachero, pistachier commun, pistachier vrai, pistachier cultivé, Pistazie (niem.), pistache (fr.), pistacchio (wł.), pistachio (en.), pistacho (hiszp.), Pistacia, pimpernoot.

Nazwa łacińska: Pistacia vera

Pochodzenie: Afryka, Azja, Australia, Europa, Ameryka Południowa, Ameryka Północna

Krótki wstęp

Pistacja to roślina pustynna odporna na zasolenie gleby i ekstremalne warunki termiczne – może przetrwać od -10°C zimą do nawet 48°C latem. Potrzebuje słonecznego, dobrze zdrenowanego stanowiska, źle znosi wilgotne miejsca i wrażliwa jest na choroby grzybowe korzeni w niewłaściwych warunkach. Zawiązywanie owoców wymaga długiego, suchego i gorącego lata oraz wyraźnego okresu spoczynku zimą. Pistacja jest łatwa w uprawie i może rosnąć także na glebach kamienistych czy mało żyznych. Największa produkcja notowana jest w Iranie, USA i Turcji, a najwięcej konsumuje się jej obecnie w Chinach.

Pistacja zaczyna kwitnąć po 6–7 latach (szczepione egzemplarze po 2–3 latach) i osiąga pełnię wydajności po ok. 20 latach. Drzewo daje plony co 2 lata, zależnie od odmiany i warunków klimatycznych, jeden okaz może wydać do 50 000 nasion i ok. 50 kg owoców podczas zbioru. Może być uprawiana zarówno w pojemnikach, jak i w gruncie.

Opis szczegółowy

Pistacja to znana na całym świecie przekąska o doskonałym wpływie na ludzki organizm.

Informacje botaniczne

Pistacja, czyli Pistacia vera, to krzewiasty drzewo, które może dorastać nawet do 10 metrów wysokości i 30 metrów szerokości. Roślina może żyć nawet 400 lat. Pistacja posiada opadające, igiełkowate liście długości ok. 10–20 cm. To drzewo dwupienne, co oznacza, że występują osobne osobniki męskie i żeńskie. Kwiaty są bezpłatkowe, jednopłciowe i pojawiają się na wierzchołkach gałązek.

Owocem jest pestkowiec zawierający podłużne, jadalne nasiono. Nasiono, kulinarnie postrzegane jako orzech, nie jest jednak nim w sensie botanicznym. Owoc posiada twardą, kremową łupinę, a nasiona zebrane są w grona. Jądro ma szaro-różową skórkę i zielonkawy miąższ o charakterystycznym smaku.

W momencie dojrzewania owocu, barwa łupiny zmienia się z zielonej na jesienny żółto-czerwony odcień, a skorupa często samoistnie pęka i otwiera się – to tzw. dehiscencja świadcząca o dojrzałości nasion.

Pochodzenie i występowanie

Aktualnie uprawiane pistacje po raz pierwszy pojawiły się prawdopodobnie w Azji Środkowej w epoce brązu – najstarsze znaleziska pochodzą z Djerkutanu w dzisiejszym Uzbekistanie. Drzewo wywodzi się albo ze środkowej Azji, albo z Bliskiego Wschodu. Dziś największymi światowymi producentami pistacji są Iran, USA i Turcja. W mniejszych ilościach uprawia się je w Chinach, Syrii i Grecji.

Pistacja jest obecnie rozpowszechniona niemal we wszystkich ciepłych regionach klimatu subtropikalnego. Dzikie drzewa można spotkać w górach Afganistanu i Iranu na wysokości 500–2000 m n.p.m.

Zastosowanie / dawkowanie

Odkrycia archeologiczne pokazują, że pistacja była znana już około 6750 lat p.n.e. Starożytni historycy opisują, iż została sprowadzona z Syrii do Włoch przez Lukiusa Vitelliusa w 35 r.n.e., do Hiszpanii natomiast przez Flaccusa Pompejusza w tym samym roku.

W Europie pistacja pojawiła się dzięki drogom handlowym ze starożytnej Grecji i Rzymu. Nazwa pochodzi z języka perskiego – od słowa "pesteh", następnie zmieniona na "pistákion" w grece i "pistacium" w łacinie. We włoskim średniowieczu przyjęła się forma "pistacchio".

Pistacje były komercyjnie uprawiane w krajach anglojęzycznych od XIX wieku, najpierw w Australii, następnie w USA (Nowy Meksyk, Kalifornia), a w XX wieku pojawiły się także nad Nilem i w Chinach.

Pistacja jest uprawiana głównie dla nasion (orzeszków pistacjowych), które spożywa się na surowo, prażone lub jako składnik słodkości i przysmaków (np. lody pistacjowe, baklava, lokum, mortadela, halva, czekolady, ciastka, pasty, masło pistacjowe). W kuchni śródziemnomorskiej pistacje są bardzo popularne; znane są także wyroby regionalne, takie jak pistacjowe sałatki czy neapolitańskie lody. Najpopularniejszym kultivarem na świecie jest "Kerman".

Pistacje wykazują zdolność ograniczania apetytu – są niskokaloryczne, a zarazem zapewniają uczucie sytości, co wykorzystują osoby odchudzające się. Cechują się wyjątkowym smakiem i zielonym kolorem miąższu. W Chinach określane są mianem „wesołych orzechów”, a w Iranie „uśmiechniętych pistacji”.

Według badań pistacje mogą pomagać w redukcji cholesterolu LDL i wspierać zdrowy profil lipidowy. Regularna konsumpcja (ok. 50 sztuk dziennie) dostarcza ok. 170 kalorii i korzystnie wpływa na profil lipidowy krwi oraz ryzyko chorób serca. Niektóre badania sugerują zmiany poziomu HDL i LDL cholesterolu przy odpowiedniej ilości spożywanych orzechów, bez negatywnego wpływu na poziom trójglicerydów czy ciśnienie krwi.

Pistacje są bogate w antyoksydanty: karoten, luteinę, witaminę E i polifenole, które pomagają usuwać wolne rodniki. Szczególnie luteina chroni komórki przed utlenianiem LDL, co sprzyja profilaktyce chorób serca i zmniejsza stany zapalne.

Klinicznie pistacje oceniane są jako korzystne w przypadku hipercholesterolemii. Spożywanie nieprażonych nasion wpływa na poprawę profilu lipidowego, co udowodniono w badaniach z udziałem osób zdrowych i pacjentów z podwyższonym cholesterolem.

Według FDA (Agencji ds. Żywności i Leków, 2003) regularne spożycie ok. 43 g orzechów dziennie może zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Ekstrakty z pistacji wykazują in vitro nieszkodliwe działanie wobec patogenów bakteryjnych oraz aktywność przeciwwirusową (zwłaszcza wobec wirusa opryszczki prostej).

Pistacje mogą także zapobiegać procesowi glikacji, co jest pomocne szczególnie w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy. Luteina i zeaksantyna chronią narząd wzroku i są polecane w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej.

Olej pistacjowy bywa wykorzystywany w kosmetyce dzięki właściwościom nawilżającym i przyjemnemu zapachowi (stosowany także w aromaterapii).

Medycyna tradycyjna

W tradycyjnej medycynie chińskiej cała pistacja wykorzystywana jest na bóle brzucha, brak miesiączki, oparzenia, obtarcia, biegunkę, problemy ginekologiczne, świąd, reumatyzm, schorzenia wątroby, wrzody i urazy. Nasiona służą jako środek uspokajający (sedatywny) i wzmacniający (tonizujący). Pistacje są tradycyjnie stosowane jako środek łagodzący ból i przeciwzapalny, zarówno w stanach ostrych, jak i przewlekłych.

Pistacje są rośliną bardzo łatwopalną – nie należy przechowywać ich w dużych ilościach w jednym miejscu, ponieważ mogą ulec samozapłonowi. Podobnie jak inne rośliny z tej rodziny, mogą wywoływać alergie.

Substancje czynne

100 g pistacji to ok. 562 kcal. Zawierają dużo białka, błonnika, minerałów (wapń, magnez, żelazo, mangan, fosfor, potas, cynk) i witamin (A, B1, B2, B3, C, B5, B6, B12, E, D, kwas foliowy), kwasów tłuszczowych nasyconych (palmitynowy, stearynowy) oraz nienasyconych (oleinowy, linolowy). Obfitują w miedź, witaminę B6 i mangan – wszystkie te składniki są ważne dla układu kostnego, metabolizmu tłuszczów i węglowodanów oraz dobrej pracy tkanek. Pistacje cechuje wysoka zawartość błonnika.

Nasiona pistacji są bogate w białka, oleje i witaminę E. Niesolone są dobrym źródłem potasu i mają mało sodu, zawierają także kwas linolowy i linolenowy. Wśród antyoksydantów wymienić można: alfa- i gamma-tokoferol, witaminę C, proantocyjanidyny, trans-resweratrol, daidzeinę, genisteinę i izoflawony.

Tradycyjne dawkowanie

Dawkowanie pistacji zależy od potrzeb i zwyczajów. By pokryć dzienne zapotrzebowanie na antyoksydanty, białko i minerały, najlepiej zjeść garść pistacji (ok. 43–50 g). Optymalna ilość może różnić się w zależności od celu suplementacji czy wskazań badań naukowych.

Dla udoskonalenia profilu lipidowego zaleca się, by pistacje stanowiły ok. 20% dziennej wartości kalorycznej. Niektóre badania rekomendują spożycie ok. 65–75 g dziennie dla dorosłych, inne do 125 g dziennie.