Podbiał pospolity – Tussilago farfara

Podbiał pospolity – Tussilago farfara

Nazwy zwyczajowe: Podbiał pospolity, Podbiał lekarski, podbiał zwyczajny, kaczyniec, końskie kopyto, ośla stopa, podbiał, tuszy, tussiłek, podbiałek, Matricaria farfara, Tussilago farfara, Butterbur, Coltsfoot, podbiał (łacina, globalnie), Tussilago (łac.), Farfara (łac.), Common Coltsfoot, Europejski Coltsfoot, Farfara officinalis

Nazwa łacińska: Tussilago farfara

Pochodzenie: Afryka, Azja, Australia, Europa, Ameryka Północna

Krótki wstęp

Podbiał pospolity najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, na glebach gliniastych, wapiennych oraz delikatnie wilgotnych. Bardzo często pojawia się jako roślina pionierska na terenach ruderalnych, nasypach, nieużytkach, pastwiskach, polach, przydrożach czy kamieniołomach. W Polsce występuje licznie – od nizin po tereny górskie – często jako roślina niemal inwazyjna, lecz dobrze radzi sobie niemal w całej strefie umiarkowanej. Nasiona podbiału cechują się wyjątkową zdolnością kiełkowania – często każda część kłącza daje początek nowej roślinie. W uprawie zaleca się wysiew letni do wilgotnej gleby lub jesienne rozmnażanie przez podział i sadzonkowanie. Kwiaty zbiera się wiosną w pogodne popołudnia i suszy w cieniu w temperaturze do 40°C. Suszony kwiat jest bezwonny i ma lekko gorzki smak.

Opis szczegółowy

Roślina pomocna przy grypie, przeziębieniu oraz problemach z układem oddechowym.

Informacje botaniczne

Podbiał pospolity to wieloletnia, wczesnowiosenna bylina o długim (nawet do 1 metra), pełzającym kłączu podziemnym, z którego wyrasta naga, 5–15 cm wysokości, prosta i cienka łodyga pokryta łuskowatymi liśćmi. Liście właściwe rozwijają się po przekwitnięciu kwiatostanów – są pojedyncze, o długim ogonku, szerokoblaszkowe, dłoniasto zbudowane i sercowato klapowane, ułożone w rozecie przy ziemi. Brzegi liści są piłkowane, na młodych liściach obustronnie kutnerowate, później od góry łysiejące. Na szczycie łodygi rozwija się pojedynczy, złotożółty, 2–3 cm szeroki koszyczek złożony z wielu rurkowatych kwiatów oraz kwiatów języczkowych na obwodzie. Kwitnienie przypada od marca do kwietnia na nizinach, a w górach nawet do sierpnia. Owocem jest owłosiona niełupka o długości 3–5 mm.

Pochodzenie i występowanie

Podbiał pospolity pochodzi z Europy i jest szeroko rozpowszechniony na niemal całym kontynencie, szczególnie w jego północnej części, natomiast rzadziej występuje na zachodnim wybrzeżu. Ma również naturalne stanowiska w Azji – od Kaukazu, przez Iran po Indie i Syberię aż po Daleki Wschód – oraz w górach Afryki Północnej. Do Ameryki Północnej został zawleczony przez człowieka. W Polsce spotykany jest licznie od nizin po rejony górskie.

Zastosowanie / dawkowanie

Podbiał pospolity od czasów starożytnych Grecji i Rzymu był stosowany w leczeniu dolegliwości układu oddechowego. Pliniusz polecał liście podbiału jako zamiennik tytoniu przy astmie, problemach oskrzelowych i kaszlu. Był symbolem aptek oraz lekarzy. Tradycja uznaje podbiał za zwiastuna wiosny, a także przypisuje mu znaczenie duchowe i magiczne.

Europejskie i amerykańskie agencje zdrowia potwierdzają, że kwiaty podbiału pospolitego wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego oraz działają na układ odpornościowy. Istnieje wiele badań naukowych dotyczących ich dobroczynnych właściwości. W badaniach in vitro ekstrakt z kwiatów podbiału hamował replikację niektórych wirusów, a inne substancje czynne wykazały działanie ochronne dla komórek oraz neuroprotekcyjne, chroniąc je przed stresem oksydacyjnym.

Według badań, seskwiterpenoid tussilagonon wykazuje działanie przeciwzapalne poprzez obniżanie poziomu markerów zapalnych. Inne substancje z podbiału wpływają na zmniejszenie stanu zapalnego górnych dróg oddechowych, łagodząc kaszel, w tym również efekty antytuberkulinowy poprzez redukowanie liczby bakteryjnych patogenów.

W medycynie ludowej podbiał stosuje się przy astmie, kaszlu (zarówno suchym, jak i mokrym), zapaleniu gardła, mokrym kaszlu, zapaleniu płuc, chrypce oraz do wspomagania terapii antycukrzycowej. Zewnętrznie używany jest na egzemy i jako płukanka przy zapaleniu jamy ustnej i gardła. Napary stosowane są przy reumatyzmie i dnie, a także do przemywania skóry. Kwiaty podbiału mają działanie przeciwzapalne i dezynfekujące, wykazują również lekkie działanie moczopędne i antyastmatyczne. W Europie i Azji stosowano podbiał w leczeniu astmy, bólu gardła, kaszlu, zapalenia oskrzeli, krtani oraz duszności.

Ograniczenia

Ze względu na zawartość alkaloidów pirolizydynowych w kwiatach podbiału, nie zaleca się ich długotrwałego stosowania. Ich stężenie jest jednak bardzo niskie i podczas suszenia znacznie się zmniejsza. Zaleca się dodawanie maksymalnie 15% podbiału do mieszanek ziołowych przeznaczonych do naparów – samodzielnie nie jest dostępny jako zioło do regularnego przygotowywania naparów.

Substancje czynne

Kwiaty podbiału pospolitego bogate są w flawonoidy, śluzy, gorzkie glikozydy, garbniki, barwniki ksantofilowe, niewielkie ilości olejków eterycznych oraz liczne kwasy organiczne (galiowy, mlekowy, jabłkowy, winowy, kawowy, izochinonowy, chinonowy, trans-cynamonowy, hydroksybenzoesowy, kumarynowy), cholinę, rutynę, kwercetynę, izokwercytynę, kemferol, loliolid, monosacharydy i polisacharydy (głównie inulinę). Liście zawierają podobne substancje, lecz w mniejszym stężeniu. W kwiatach znajdują się także związki mineralne: cynk i potas oraz seskwiterpenoidy (tussilagon i pochodne petranonu), a także alkaloidy pirolizydynowe (senkirkina, tussilagin, senecjonina), które ograniczają dozwoloną ilość stosowanego podbiału.

Tradycyjne dawkowanie

Jako surowiec zielarski stosuje się suszony kwiat podbiału. Do przygotowania naparu zaleca się zalać 2 łyżeczki suszonego kwiatu wrzątkiem i parzyć przez około 10 minut. Pije się 1–3 razy dziennie. Odwar przygotowujemy z 1 łyżeczki kwiatu i 250 ml wody – gotujemy, następnie parzymy przez 15 minut, stosuje się 1–2 razy dziennie w małych ilościach oraz zewnętrznie do przemywania skóry czy płukania gardła. Inhalację wykonuje się z jednej dużej łyżki kwiatów zalanych wrzątkiem. Na bolące stawy, obrzęki, stany zapalne żył i wrzody stosuje się okłady z namoczonych i lekko rozgniecionych kwiatów. Syrop z podbiału przyrządza się z ok. 250 g kwiatów podbiału, 1 kg cukru i soku z cytryny – delikatnie gotując składniki razem. Tradycyjny napar na kaszel przygotowuje się z podbiału i innych ziół: dziewanny, pierwiosnka, tymianku, macierzanki, rumianku oraz anyżu.