Pomarańcza chińska – Citrus sinensis

Nazwy zwyczajowe: Pomarańcza, pomarańcza słodka, Citrus sinensis, orange, sweet orange, Apelsine, Apfelsine, sinaasappel, arancia (it.), naranja (hiszp.), orange (fr.), 橙 (chiń.), Citrus aurantium var. sinensis, Citrus aurantium dulcis
Nazwa łacińska: Citrus sinensis
Pochodzenie: Azja, Europa, Ameryka Południowa, Ameryka Północna
Krótki wstęp
Siewki pomarańczy nie zachowują cech odmianowych poprzedniego pokolenia, dlatego nowe drzewa pozyskuje się przez szczepienie preferowanych odmian na specjalnie dobrane podkładki. Podkładki mają wpływ na tempo wzrostu, odporność, plonowanie oraz właściwości owoców. W kolejnym roku młode szczepione drzewa sadzi się na stałe miejsce.
Pomarańcza preferuje ziemię lekką, przewiewną, głęboką, dobrze odwadnianą i nieskażoną solą. Najlepiej rośnie w miejscach o średniej rocznej temperaturze 21°C, zakresie dziennym od +5°C do +35°C. Starsze drzewa wytrzymują krótkotrwały spadek temperatury poniżej zera, owoce jednak wtedy przemarzają lub brunatnieją. Dojrzałe owoce nadal zbierane są głównie ręcznie.
Opis szczegółowy
Pomarańcza chińska to ceniona roślina lecznicza i źródło wyśmienitych owoców.
Informacje botaniczne
Pomarańcza chińska to wiecznie zielone drzewo osiągające nawet do 15 metrów wysokości, o regularnej, kulistej koronie. Młode gałęzie nierzadko zakończone są smukłymi, ostrymi cierniami. Liście są naprzemianległe, ciemnozielone, skórzaste, ostro zakończone, o długości 7–15 cm i szerokości 3–8 cm, z charakterystycznym „skrzydełkowatym” ogonkiem.
Kwiaty pomarańczy są obupłciowe, aromatyczne, białe, o pięciu płatkach, mają 2–3 cm długości i pojawiają się pojedynczo lub w grupach do sześciu kwiatów na końcach gałęzi, zebrane w szczytowe kwiatostany. Ich zapylanie zapewniają głównie owady, przede wszystkim pszczoły.
Owoc to kuliste hesperidium, czyli jagoda dorastająca do 10 cm średnicy, która dojrzewa około 9 miesięcy. Skórka jest pomarańczowa lub żółta, a wnętrze składa się z 10–14 segmentów wypełnionych soczystym miąższem, który w zależności od odmiany może mieć barwę żółtą, pomarańczową lub czerwono-bordową. W każdym segmencie może być 2–4 nieregularne nasiona zachowujące zdolność kiełkowania do pół roku.
Pochodzenie i występowanie
Pomarańcza chińska pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodnich Chin i północno-wschodnich terenów dzisiejszych Indii. Do Europy dotarła dzięki żeglarzom włoskim lub portugalskim w XV wieku.
Od tego czasu jest szeroko uprawiana w klimacie subtropikalnym, zwłaszcza w rejonie Morza Śródziemnego – początkowo ze względu na właściwości lecznicze, a obecnie także jako cenione drzewo owocowe.
Zastosowanie / dawkowanie
Pomarańcza chińska (Citrus sinensis) to jeden z najpowszechniej uprawianych gatunków rodzaju cytrusów; dzikie, pierwotne formy tej rośliny nie występują. Uważa się, że powstała przez skrzyżowanie mandarynki i pomelo.
Jest to najczęściej uprawiane drzewo owocowe na świecie. Drewno pomarańczy jest twarde, łatwe w obróbce i ma żółtawą barwę, wykorzystywane m.in. do produkcji mebli. Należy jednak pamiętać, że jest podatne na ataki termitów, a pył może wywoływać astmę.
Olej i kwiaty
Olej z nasion wykorzystywany jest jako stółowy, a z jednego kilograma kwiatów pozyskuje się około jednego grama cennego w kosmetyce olejku eterycznego. Roślina jest ważnym źródłem miodu – aż 1/4 miodu na zachodnim wybrzeżu USA pochodzi z cytrusów.
Płatki kwiatów pomarańczy cieszą się popularnością w mieszankach herbacianych oraz w medycynie ludowej – podawane są w celu uspokojenia nerwów, obniżenia ciśnienia, przeciwdziałania wymiotom, astmie, gorączce i braku apetytu.
Owoce
Owoce pomarańczy są znakomitym źródłem naturalnej witaminy C – spożywane na surowo, w formie przetworów lub soków. Skórka wykorzystywana jest do pozyskania pektyn i olejków eterycznych stosowanych do aromatyzowania potraw, w kosmetyce oraz farmacji (np. w nalewkach i wyciągach).
Olejek eteryczny
Olejek eteryczny (Aurantii etheroleum) pozyskuje się ze skórek owocu (2,5% masy owocu). Zawiera głównie linalol, limonen i metylantranilan. Skórka zawiera również gorzkie limonoidy, flawonoidy i furanokumaryny.
Olejek pomarańczowy w oficjalnych zielnikach często polecany jest jako łagodny środek rozkurczowy. W medycynie ludowej olejek i kwiat podaje się przy bólu gardła, nerwowości, bezsenności, potrzebie relaksacji, stanach lękowych i napięcia nerwowego.
Niektórzy zielarze zalecają olejek także przy braku apetytu i problemach trawiennych. W literaturze angielskiej spotkać można zalecenia do stosowania olejku w łagodzeniu stanów zapalnych, leczeniu trądziku, a także jako dodatek do domowych środków czyszczących.
W kosmetyce olejek pomarańczowy znajduje zastosowanie w kremach do cery tłustej i dojrzałej, preparatach do higieny jamy ustnej oraz niektórych kremach i olejach do masażu, przeciw cellulitowi czy kąpieli. Ze względu na odświeżający zapach wykorzystywany jest również w dezodorantach i aromalampach.
Działanie antybakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe
Badania wykazały, że olejek eteryczny z pomarańczy wykazuje właściwości hamujące rozwój bakterii Escherichia coli, a także działa przeciwko szczepom Staphylococcus aureus opornym na antybiotyki. Ponadto wykazano skuteczność w niszczeniu niektórych grzybów, co oznacza potencjał konserwujący i przeciwdziałający zatruciom pokarmowym.
Wpływ na nastrój i łagodzenie lęku
Aromaterapia z użyciem olejku pomarańczowego pomaga łagodzić objawy lęku i depresji – wykazano m.in. obniżenie poziomu kortyzolu i tętna u dzieci w stresujących sytuacjach oraz u kobiet podczas porodu.
Łagodzenie bólu
Kliniczne badania potwierdziły, że inhalacje lub masaż z użyciem olejku pomarańczowego mogą przynosić ulgę w krótkotrwałym bólu i korzystnie wpływać na samopoczucie u pacjentów, np. po złamaniach lub przy bólu stawów.
Pozostałe właściwości
Limomen obecny w olejku wykazuje potencjał przeciwnowotworowy, zwłaszcza wobec komórek raka jelita grubego, prostaty i płuc. Zauważono także właściwości antyoksydacyjne oraz korzystny wpływ na obniżenie masy ciała i cholesterolu. Olejek wykazuje także działanie odstraszające owady.
Bezpieczeństwo stosowania
Najczęstszym skutkiem ubocznym jest nadwrażliwość i reakcje alergiczne – szczególnie w formie tzw. fotouczulenia, które wywołuje uczulenie i przebarwienia skóry po ekspozycji na światło UV (zaleca się unikać słońca po stosowaniu preparatów). Olejki należy chronić przed dziećmi i unikać kontaktu z oczami.
Zawartość substancji czynnych
Owoce zawierają bardzo mało tłuszczu, błonnika i białka, a także śladowe ilości kwasów tłuszczowych i praktycznie zero cholesterolu. Znajdziemy w nich natomiast cukry, sód, potas, wapń, magnez, fosfor, cynk, witaminę C, karoteny, niewielkie ilości witaminy E, B6, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, azotu całkowitego, żelaza, miedzi. Skórka zawiera do 2,5% olejków eterycznych, wśród których przeważają linalol, limonen i metylantranilan oraz limonoidy, flawonoidy i furanokumaryny.
Dawkowanie
Suszoną skórkę pomarańczy można stosować w ilości 4–6 g dziennie jako składnik mieszanek ziołowych do parzenia. Nalewkę można zażywać w dawce 2–3 ml dziennie, a ekstrakt płynny w ilości 1–2 ml na dobę.
Do aromalampy zaleca się dodać 3–5 kropli olejku do wody w miseczce odparowującej lub nakropić na chłonny materiał. W saunie do kilku kropel na gorące kamienie. Do kąpieli w wodzie o temperaturze około 30°C można zastosować do 20 kropli olejku, kąpiel nie powinna trwać dłużej niż 30 minut. Do inhalacji 5–10 kropli na gorącą wodę, przez 5–10 minut, maksymalnie 3 razy dziennie.