Przetacznik lekarski – Veronica officinalis

Nazwy zwyczajowe: Przetacznik, przetacznik lekarski, przetacznik zwyczajny, veronika, Veronica officinalis, commmon speedwell, health speedwell, common gypsyweed, Paul's betony, glorius grass, sickle grass, heath speedwell
Nazwa łacińska: Veronica officinalis
Pochodzenie: Azja, Europa, Ameryka Północna
Krótki wstęp
Przetacznik lekarski to wyjątkowo wytrzymałe i łatwe w uprawie zioło, które w niektórych rejonach traktowane jest jako chwast. Doskonale nadaje się do nasłonecznionej lub lekko zacienionej rabaty albo na balkon. Jego ogromnym atutem jest odporność na mróz (większość gatunków przetacznika znosi temperatury do –34°C). Lubi lekkie, przepuszczalne gleby z umiarkowanym poziomem składników odżywczych i bardzo dobrze rośnie zarówno na suchych, jak i na nieco wilgotniejszych stanowiskach (najwięcej wilgoci przetacznik potrzebuje w okresie kwitnienia).
Opis szczegółowy
Oczyszczające i przeciwzapalne zioło – poznaj przetacznik lekarski!
Informacje botaniczne
Przetacznik lekarski to wieloletnia roślina zielna dorastająca do około 50 cm wysokości, wyróżniająca się silnie rozgałęzionym systemem korzeniowym. Łodyga jest wyprostowana, zielona, liściasta i delikatnie owłosiona, a w górnej części zakończona kwiatostanem. Dolna część łodygi pokłada się po ziemi, natomiast górna część jest wzniesiona. Liście są ustawione naprzeciwlegle, lekko owłosione, elipsoidalne do lancetowatych, tępo zakończone i osiągają długość 1,5–5 cm oraz szerokość 1–3 cm. Kwiaty przetacznika są drobne, osadzone w gęstych, groniastych kwiatostanach, liczących 15–35 kwiatków, mają kolor fioletowy do bladoniebieskiego i pojawiają się od maja do sierpnia. Owocem jest torebka z drobnymi, płaskimi nasionami.
Pochodzenie i występowanie
Przetacznik lekarski pochodzi z Europy oraz zachodniej Azji i został wprowadzony przez osadników do Ameryki Północnej, gdzie również dobrze się zadomowił. Roślina ta występuje powszechnie na nizinach, wzgórzach, przedgórzach oraz w górach, szczególnie na obrzeżach lasów, łąkach, wrzosowiskach, pastwiskach, zrębach i innych terenach o suchej lub ubogiej w składniki mineralne glebie, z dostępem do słońca lub lekkiego cienia. Unika stanowisk bardzo wilgotnych. W Polsce spotyka się ją na stanowiskach leśnych i nieleśnych, szczególnie chętnie rośnie na wyższych terenach.
Zastosowanie / dawkowanie
Przetacznik był od wieków cenioną rośliną leczniczą. W dawnych zielnikach rekomendowany był jako środek na oczyszczanie, usuwanie nadmiaru wody oraz toksyn z organizmu, oczyszczania krwi, a także do wsparcia przy dolegliwościach związanych ze stawami i skórą. Oficjalnie uznano go za zioło lecznicze już w XVI wieku. Tak jak niegdyś, tak i dziś przetacznik polecany jest szczególnie przy wysokim poziomie cholesterolu, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych (wspomaga odkrztuszanie) oraz zapaleniu przewodu pokarmowego.
Do celów leczniczych zbiera się ziele (zgodnie z farmakopeą: Herba Veronicae) w czasie kwitnienia (od czerwca do sierpnia), ścinając je kilka centymetrów nad ziemią, a następnie susząc naturalnie lub sztucznie do 35°C w ciemnych, przewiewnych miejscach bez dotykania. Właściwie wysuszony surowiec nie powinien zbrązowieć (co świadczy o degradacji głównych substancji czynnych: aukubiny).
Przetacznik lekarski pomaga oczyszczać drogi moczowe, sprzyja przy leczeniu kamieni moczowych i zapaleniu układu moczowego. Współdziałając z innymi ziołami, przynosi ulgę przy zapaleniu oskrzeli, astmie i przewlekłych stanach zapalnych. Zioło to działa korzystnie na układ oddechowy, rozrzedza wydzielinę i ułatwia odkrztuszanie. Co więcej, przetacznik obniża poziom cholesterolu i wspiera wydzielanie enzymów trzustkowych, wykazując "detoksykacyjny" charakter.
Zawarte w przetaczniku substancje są zdolne do rozpuszczania kamieni moczowych oraz oczyszczania dróg moczowych, a także zmniejszania objawów infekcji dróg moczowych. Europejska Agencja Leków wskazuje, że przetacznik wspiera fizjologiczną pracę nerek i pęcherza moczowego. Działanie antybakteryjne tego zioła zostało naukowo potwierdzone – najwrażliwsze okazały się szczepy Listeria monocytogenes i Listeria ivanovii, a także pewien efekt bakteriobójczy wobec Staphylococcus aureus, Bacillus cereus i Enterococcus faecalis oraz Escherichia coli.
Fenolowe związki bioaktywne obecne w różnych częściach przetacznika wykazują przeciwutleniające działanie, redukując stres oksydacyjny na poziomie komórkowym. Liczne badania in vitro potwierdzają wysoką zdolność zmiatania wolnych rodników przez ekstrakty z tej rośliny.
Zawarte w przetaczniku irydoidowe glikozydy, takie jak werprozyd i verminosyd, wykazały znaczący przeciwzapalny wpływ na poziomie komórkowym – zioło uznaje się za pomocne w prawidłowym funkcjonowaniu układu oddechowego i łagodzeniu stanów zapalnych.
Tradycyjnie przetacznik lekarski stosowano również w celach uspokojenia, ułatwiania zasypiania oraz utrzymania snu. Jego łagodne działanie relaksujące sprawia, że pojawia się także w herbatach ziołowych na bezsenność.
Naukowe badania potwierdziły również gojący efekt ekstraktu z przetacznika lekarskiego na wrzody żołądka. Ponadto zioło to wspomaga leczenie ran i utrzymanie prawidłowej kondycji skóry.
Stosowanie w medycynie ludowej
W tradycyjnej fitoterapii przetacznik zalecano w celu wspierania aktywności układu hormonalnego, przy zapaleniu mięśni, problemach żołądkowych, wysypkach, grzybicy, ukąszeniach węży, ranach kąsanych przez psy, chorobach nerek, dolegliwościach menstruacyjnych, a także zewnętrznie przy chorobach skóry, świerzbie, oparzeniach i do płukania przy zapaleniu dziąseł. Napar z przetacznika można stosować przy zapaleniu jelit i biegunkach.
Substancje czynne
Do najcenniejszych składników zalicza się kwasy: gentysowy, kawowy, chlorogenowy, kumarowy, ferulowy, synapowy, a także flawonoidy (kwercetyna, kwercytryna, luteolina, apigenina, chryzoeryol, skutelareina, izoskutelareina), taniny (kwas galusowy), glikozyd aukubina, substancje gorzkie, witamina C, saponiny, olejki eteryczne, żywice i inne. Wśród związków aktywnych wymienia się również jaceosidynę, hispiduliny, eupalitinę, eupatorinę, kastycynę i acacetynę, a także sterole roślinne (ergosterol, brassicasterol, stigmasterol, kampesterol, beta-sitosterol).
Tradycyjne dawkowanie
Najczęściej przetacznik stosuje się w formie naparu: zioło należy gotować w 300 ml wody przez 2–5 minut (do zastosowań zewnętrznych – 5–10 minut). Napar pić 2–4 razy dziennie po 1 filiżance. Sok ze świeżego ziela przyjmuję się po 2–3 łyżeczki 2–4 razy dziennie dla wsparcia detoksykacji. Przetacznik dodaje się także do mieszanek ziołowych lub spożywa młode pędy np. w sałatkach, sosach czy zupach.
Nalewkę otrzymuje się poprzez macerację 2 garści rozdrobnionego ziela w 1 litrze 38–40% alkoholu przez ok. 2 tygodnie. Stosuje się ją do nacierania ran, w bólach reumatycznych lub dnie moczanowej lub doustnie 15 kropli w herbacie/wodzie 3 razy dziennie przy zapaleniu oskrzeli oraz schorzeniach układu oddechowego. W tradycyjnych angielskich zielnikach poleca się mieszankę przetacznika, mniszka i cykorii (w proporcji 2:1:2, zaparzaną w 300 ml wody) przy problemach z wątrobą i śledzioną.