Rokitnik zwyczajny – Hippophae rhamnoides

Rokitnik zwyczajny – Hippophae rhamnoides

Nazwy zwyczajowe: Rokitnik, rokitnik zwyczajny, syberyjski cud, cytryna północy, Sea Buckthorn, Swallowthorn, Hippophae rhamnoides (łac.), Sanddorn (niem.), Oblepikha (ros.), Argousier (fr.), Seaberry

Nazwa łacińska: Hippophae rhamnoides

Pochodzenie: Azja, Europa

Krótki wstęp

Rokitnik zwyczajny to roślina lecznicza, którą łatwo uprawiać. Dziko rosnące krzewy najczęściej znajdujemy wzdłuż torowisk i w trudnych warunkach, np. przy autostradach czy na glebach gliniastych. Zalecany jest do zabezpieczania skarp i terenów – jest wyjątkowo odporny na warunki i niewymagający względem gleby. Aby uzyskać owoce, należy posadzić pięć żeńskich i jeden męski krzew. Roślina jednopienna – płeć odróżnimy ok. 4 roku po wielkości pąków. Zapylana wiatrem. Zaleca się sadzić rokitnik w odstępach co 3 metry. To roślina długowieczna, potrafi dożyć nawet 100 lat i jest całkowicie mrozoodporna.

Opis szczegółowy

Rokitnik zwyczajny to wierny przyjaciel na całe życie. Przyjaciel zdrowia.

Informacje botaniczne

Rokitnik zwyczajny to drzewiasty krzew dorastający nawet do 6 metrów wysokości. Jest rośliną dwupienną i liściastą – jego wąskie, zielone liście od góry są gładkie, szarozielone, a od spodu pokryte srebrzystym nalotem. Owoce dojrzewają najwcześniej w sierpniu, częściej we wrześniu i październiku. Mają owalny kształt oraz intensywną czerwonopomarańczową barwę, gęsto oblepiając cierniaste gałęzie, przez co liście i kolce są jedynie tłem dla tych wyjątkowych owoców.

Pochodzenie i występowanie

Ojczyzną rokitnika zwyczajnego (Hippophae rhamnoides) jest Rosja, ale dziś występuje powszechnie w całej Europie i Azji. Na Syberii nazywany jest „syberyjskim cudem” ze względu na wyjątkowe właściwości wspierające zdrowie człowieka.

Zastosowanie / dawkowanie

Rokitnik polecany jest do wzmacniania odporności organizmu, przy przeziębieniach, infekcjach wirusowych i anginach. Stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw tym chorobom. Korzystnie wpływa na wątrobę, wzmacniając ją wszystkimi witaminami zawartymi w owocach rokitnika. Do wykorzystywanych właściwości należy także wspomaganie leczenia hemoroidów, wspieranie pracy trzustki, a niedawno potwierdzono właściwości przeciwnowotworowe. Przyspiesza gojenie choroby wrzodowej zarówno dwunastnicy, jak i żołądka. Spożywanie rokitnika to nie tylko odporność – to także jędrniejsza i mocniejsza skóra. Wyciągi i olej z rokitnika przyspieszają regenerację przy oparzeniach czy odmrożeniach, co zawdzięczamy dużej zawartości witaminy E – ważnej również w łagodzeniu dolegliwości kobiecych. W okresie menopauzy pomaga radzić sobie z typowymi objawami, jak uderzenia gorąca, zmiany nastroju, bóle głowy. Udowodniono, że regularne przyjmowanie witaminy E z rokitnika może nawet opóźnić wystąpienie menopauzy i związane z nią odwapnienie kości. Olej rokitnikowy można również dodawać do kąpieli dla wygładzenia skóry oraz stosować na wypadanie włosów. Zawarte w rokitniku aminokwasy wzmacniają mięśnie, ścięgna i paznokcie. Obecność tanin, czyli garbników, pomaga w neutralizacji wolnych rodników – działa detoksykująco. Rokitnik wspomaga trawienie i ułatwia usuwanie szkodliwych substancji, a przy dolegliwościach żołądka jest często pierwszą pomocą. Taniny ograniczają nadmierne wydzielanie potu i są badane pod kątem potencjalnego niszczenia komórek nowotworowych.
Nadaje się do stosowania przez długi czas.

Już jeden owoc rokitnika zwyczajnego dostarcza dzienną dawkę witaminy C!

Składniki aktywne

Najważniejszym składnikiem rokitnika jest witamina C, kluczowa dla zdrowia naczyń krwionośnych i prawidłowego wchłaniania żelaza. Z 1 kg owoców rokitnika otrzymuje się aż 12 g tej witaminy – to nawet 20 razy więcej niż w cytrusach! Towarzyszy jej witamina P, która wzmacnia działanie witaminy C i zapobiega jej rozkładowi podczas suszenia. W ten sposób suszone owoce nie tracą swoich właściwości.

Rokitnik zawiera również witaminy: A, B, D, F, K, olejki eteryczne, cukry, aminokwasy, taniny, flawonoidy, karotenoidy, karoteny, kwas foliowy, fitoncydy, sole mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe...
Przyjmuje się, że jeden owoc rokitnika zapewnia dzienną dawkę witaminy C dla organizmu.
 

Tradycyjne dawkowanie

Jedną łyżeczkę suszonych owoców zalewamy 250 ml wrzątku i parzymy pod przykryciem przez 10 minut. Można dosłodzić miodem, dodać suszone owoce do innych herbat dla wzbogacenia ich składu lub spożywać suszone owoce bezpośrednio.