Różeniec górski – Rhodiola rosea

Nazwy zwyczajowe: Różeniec górski, złoty korzeń, korzeń różany, korzeń arktyczny, Rhodiola rosea, Hong Jing Tian, Różeniec, Golden Root, Arctic Root, Rhodiola (łac., globalnie), Rhodiola rosea (ang., łac., globalnie), Hong Jing Tian (chiń., globalnie)
Nazwa łacińska: Rhodiola rosea
Pochodzenie: Azja, Europa, Ameryka Północna
Krótki wstęp
Mimo że różeniec górski jest rośliną wysokogórską, można go z powodzeniem uprawiać praktycznie wszędzie. Preferuje glebę kamienistą, ale dobrze rośnie także w dużych donicach i kamiennych korytkach z dobrą przepuszczalnością. Lubi miejsca słoneczne.
Opis szczegółowy
Wyjątkowe zioło o działaniu wzmacniającym i przeciwdepresyjnym, tradycyjnie wykorzystywane przez Skandynawów.
Informacje botaniczne
Różeniec górski to wieloletnia roślina, z której korzenia wyrasta kilka pojedynczych łodyg osiągających od 5 do około 35 centymetrów wysokości. Różeniec górski rośnie na wysokościach powyżej 2000 m n.p.m. Jest jedynym dziko występującym adaptogenem (rośliną wzmacniającą) spotykanym na terytorium Polski.
Pochodzenie i występowanie
Cała rodzina gruboszowatych (Crassulaceae) występuje w chłodnych regionach świata. Obejmuje to obszar arktyczny, górzyste regiony Azji Centralnej, północno-wschodnią Amerykę Północną oraz wysokogórskie obszary Europy – w tym Alpy, Pireneje, Karpaty, kraje nordyckie i Wielką Brytanię. Roślina ta występuje jednak na całym świecie – choć w mniejszych ilościach (w Polsce podlega ochronie).
Zastosowanie / dawkowanie
Różeniec górski pozytywnie wpływa na nastrój i stan świadomości. Badania potwierdziły korzystny efekt w łagodzeniu objawów depresji, poprawie kondycji fizycznej i psychicznej oraz zmniejszeniu zmęczenia po czterech tygodniach regularnej suplementacji. Inne badania wykazały wsparcie organizmu w warunkach stresowych – łagodząc takie parametry jak apetyt, zmiany w aktywności fizycznej, przyrost masy ciała czy cykl hormonalny. Zaobserwowano również pozytywny wpływ na jędrność i elastyczność skóry w badaniach klinicznych.
Przy stosowaniu 340–680 mg ekstraktu z różeńca górskiego dziennie u osób w wieku 18–70 lat zaobserwowano zmniejszenie objawów depresji bez pojawienia się skutków ubocznych. Wyniki badań zestawiono z działaniem leków przeciwdepresyjnych z grupy inhibitorów MAO-A w leczeniu łagodnych zaburzeń depresyjnych, wskazując na niższe ryzyko działań niepożądanych w porównaniu z klasyczną terapią.
Adaptogenne działanie różeńca górskiego często porównywane jest do żeń-szenia, mimo że nie zawiera kofeiny. Poprawia pamięć i koncentrację poprzez zwiększenie poziomu dopaminy, wzmacnia reakcje immunologiczne oraz reguluje poziom cukru we krwi.
Różeniec górski polecany jest w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego – np. podczas intensywnego treningu, uprawiania sportu (szczególnie wytrzymałościowego oraz siłowego i sportów walki). W niektórych regionach świata część nadziemną tej rośliny wykorzystuje się także jako składnik sałatek (głównie w krajach Azji).
W tradycyjnej fitoterapii zaleca się ją na wiele dolegliwości – od łagodnego zmęczenia i stanów depresyjnych po profilaktyczne stosowanie przy osłabionej odporności i chorobach nowotworowych. Jest też polecana na przeziębienia, grypę czy migreny. W Rosji i Skandynawii od stuleci używano różeńca górskiego do wspomagania organizmu w walce z miejscowym, surowym klimatem i stresem.
Stosowanie różeńca górskiego nie jest wskazane dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
Substancje czynne
W korzeniach różeńca zidentyfikowano około 140 różnych związków chemicznych. Ogólnie roślina zawiera związki fenolowe, rozawinę, rosinę, rosarynę, kwasy organiczne, terpenoidy, kwasy fenolowe, flawonoidy, antrachinony i alkaloidy, a skład ilościowy poszczególnych substancji zależy od odmiany. Odmiany rosyjskie i bułgarskie zawierają dodatkowo geraniol i mirtenol.
Rhodiolosid i tyrosol to substancje prawdopodobnie odpowiedzialne za specyficzne działanie terapeutyczne – stosowane samodzielnie nie wykazują efektu, jednak w połączeniu z innymi składnikami wykazują właściwości lecznicze. Najważniejsze są „rosawiny”: rozawina, rosaryna i rosyna, które najprawdopodobniej wzmacniają i potęgują działanie terapeutyczne wszystkich związków. Ponadto występują tu proantocyjanidyny, kwercetyna, kwas galusowy i kemferol o udokumentowanym działaniu antyoksydacyjnym oraz wspierające ogólne efekty działania różeńca.
Tradycyjne dawkowanie
Wykorzystywaną częścią jest korzeń.
Można przygotować odwar lub spożywać sproszkowany korzeń rozmieszany z płynem. Dawkowanie ustala się indywidualnie, w zależności od kondycji fizycznej i psychicznej. Zaleca się rozpoczęcie od małych dawek i stopniowe ich zwiększanie zgodnie z indywidualną tolerancją, aby osiągnąć pożądany efekt.
Napój alkoholowy (nalewkę) można sporządzić z 50 g proszku ze starannie wysuszonych korzeni zalanych 1 litrem 60% alkoholu etylowego; należy pozostawić do maceracji na 10–14 dni. Zaleca się przyjmowanie 20–30 kropli rano i po południu przez 1 miesiąc.