Sezam indyjski – Sesamum indicum

Nazwy zwyczajowe: Sezam indyjski, sezam, sezam orientalny, sezam właściwy, Sesamum indicum, sesame, sesame seed, sesame indica, Sesamum orientale var. mulayanum, Zhi Ma, Simsim, Hu Ma, Ufuta, Ajonjolí, Wangila, Goma, Til, Beniseed, Gimgelim, Benneseed, Gingelly, Gergelim, Chamkkae, sésame (fr.), sésamo (hiszp.), sesamo (wł.), sesam (niem., ang.), sesame (ang.), sesame (globalnie), sesame (łac.)
Nazwa łacińska: Sesamum indicum
Pochodzenie: Afryka, Azja, Europa, Ameryka Południowa, Ameryka Północna
Krótki wstęp
Sezam indyjski to roślina uprawiana od tysięcy lat, znana z niezwykłej odporności na trudne warunki i minimalnych wymagań uprawowych. Jest w stanie rosnąć zarówno w suchym klimacie, jak i w rejonach monsunowych oraz przy dużej ilości opadów. Ceniona na całym świecie - największymi producentami sezamu są Indie, Chiny, Etiopia i Mjanma, a głównymi odbiorcami Japonia, Chiny oraz liczne kraje europejskie i północnoamerykańskie.
Opis szczegółowy
Jedna z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin o wszechstronnych, korzystnych właściwościach.
Informacje botaniczne
Sezam indyjski, czyli Sesamum indicum, to jednoroczna roślina dwuliścienna, osiągająca do 2 m wysokości (najczęściej 50–100 cm). Posiada liście naprzeciwległe, siedzące, długości 4–14 cm i szerokości do 5 cm, o lancetowatym kształcie i całobrzegich brzegach. Kwiaty są żółte, białe, niebieskie lub fioletowe, rurkowate, długości 3–5 cm, z czterema płatkami.
Nasiona rozwijają się w torebkach o długości 2–8 cm, mających kształt prostokątny, bruzdowany, z trójkątnym zakończeniem. Dojrzałe owoce pękają uwalniając nasiona. Nasiona są małe, lekkie (20–40 mg jedno nasionko), owalne, nieco spłaszczone, długości 3–4 mm i szerokości 2 mm; ich kształt i kolor zależą od odmiany.
Pochodzenie i występowanie
Sezam jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie – dowody archeologiczne wskazują na jego zastosowanie już w latach 3500–3050 p.n.e. Inne znaleziska archeologiczne potwierdzają obecność sezamu w Mezopotamii i na subkontynencie indyjskim około 2000 r. p.n.e.
W Egipcie sezam był znany i uprawiany już za czasów Ptolemeuszów, skąd trafił przez Syrię do Turcji. Dzikie gatunki sezamu spotykane są w Afryce Subsaharyjskiej i w Indiach. Aktualnie sezam z powodzeniem rośnie w całej strefie tropikalnej i uprawiany jest głównie dla jadalnych nasion.
Zastosowanie / dawkowanie
Nasiona sezamu są pozbawione zapachu, mają delikatny, orzechowy smak i szeroko wykorzystywane są w kuchniach całego świata. Ze zdruzgotanych nasion wytwarza się pastę tahini, a tłoczone na zimno dostarczają popularnego oleju sezamowego. Ziarna używane są też jako posypka do pieczywa i słodkich wypieków, są składnikiem słodyczy jak baklawa czy chałwa.
W japońskiej kuchni sezam stosuje się do sushi, sałatek i słodyczy, w Chinach do dań typu dim sum, w Wietnamie do bánh rán, w Korei do przyprawiania mięsa i warzyw, a w Indiach – do licznych deserów i przysmaków regionalnych (np. thoiding, singju). Sezam znajduje szerokie zastosowanie w kuchni meksykańskiej (omáčky mole, adobo), śródziemnomorskiej oraz na Bliskim Wschodzie (tahini jako baza do hummusu).
Nasiona zawierają sesaminę i sesamolinę, które wykazują działanie hipolipidemiczne i wpływają korzystnie na obniżenie cholesterolu, co może zapobiegać nadciśnieniu i chorobom sercowo-naczyniowym. Przeprowadzone badania wykazały, że ekstrakty z sezamu wpływają korzystnie na poziom glukozy u osób z cukrzycą typu 2 oraz na regulację ciśnienia krwi.
Olej sezamowy stosowany jest jako łagodne laxans (środek przeczyszczający) i ceniony jest za działanie zmiękczające i kojące na skórę. Zewnętrznie wykorzystywany jest do nacierań (emolient, demulcent), a sproszkowane liście lub nasiona używa się w formie okładów. Zawarte w nasionach lignany, minerały (cynk, magnez, miedź) i witaminy (beta-karoten, witaminy z grupy B) wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, wspierają gojenie ran i wykazują właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne.
Tradycyjna medycyna przypisuje sezamowi zastosowanie w profilaktyce choroby Alzheimera, anemii, artretyzmu, osteoporozy, niepłodności oraz chorób serca. W Indiach olej sezamowy poleca się m.in. przy zaćmie, zaparciach, wysokim cholesterolu, w okresie menopauzy, a także miejscowo na dolegliwości skórne, łuszczycę czy wypadanie włosów.
Sezam wykazuje działanie przeciwbakteryjne wobec różnych drobnoustrojów, przeciwgrzybicze wobec grzybów skórnych oraz przeciwutleniające – chroni przed uszkodzeniem DNA komórek oraz wykazuje potencjał przeciwnowotworowy. Dodatkowo, olej sezamowy stosowany w płukankach ustnych pomaga redukować płytkę nazębną oraz wspiera zdrowie jamy ustnej.
Dawkowanie tradycyjne
Brak jest oficjalnie wyznaczonej dawki dobowej sezamu. Ziarna wypada spożywać w ilościach kulinarnych, w ramach zbilansowanej diety.