Spirulina – Arthrospira platensis

Spirulina – Arthrospira platensis

Nazwy zwyczajowe: Spirulina, Spirulina platensis, Arthrospira platensis, cyjanobakteria, sinica, niebieskozielona alga, Spirulina (ang.), Spirulina (łac.), Spiruline (fr.), Spirulina (hiszp.), Spirulina (wł.), Spirulina (niem.)

Nazwa łacińska: Arthrospira platensis

Pochodzenie: Afryka, Azja, Ameryka Południowa

Krótki wstęp

Przedstawiciele rodzaju Arthrospira występują naturalnie w tropikalnych i subtropikalnych jeziorach o wysokim stężeniu jonów węglanowych i wodorowęglanowych oraz zasadowym pH. Spirulina uprawiana sztucznie hodowana jest w specjalnych przepływowych stawach z kontrolowanym odpływem wody, co sprawia, że domowa uprawa jest dosyć trudna. Najwięksi producenci spiruliny znajdują się w Stanach Zjednoczonych, Tajlandii, Indiach, na Tajwanie i w Chinach.

Opis szczegółowy

Jedna z najskuteczniejszych naturalnych suplementów zawierających szeroką gamę witamin i minerałów, ceniona za swoje silne właściwości antyoksydacyjne wspierające oczyszczanie organizmu.

Informacje botaniczne

Arthrospira to nitkowaty organizm z grupy sinic, z cylindrycznymi komórkami ułożonymi w lewoskrętne spirale. Z gatunku Arthrospira platensis pozyskuje się suplement diety znany jako spirulina.

Pochodzenie i występowanie

Spirulina była historycznie stosowana przez Azteków oraz stanowiła stały element diety rdzennych społeczności środkowej Ameryki, co zostało odnotowane już przez żołnierzy Cortésa. Obecnie spirulina wykorzystywana jest również jako doskonałe źródło białka w trakcie długich misji kosmicznych. W naturze można ją spotkać w obrębie Afryki, Azji i Ameryki Południowej, natomiast uprawiana jest również w Ameryce Północnej.

Zastosowanie / dawkowanie

Spirulina to przede wszystkim znakomity antyoksydant, który neutralizuje wolne rodniki i wspiera ich eliminację z organizmu. Właściwości przeciwnowotworowe spiruliny są przypisywane zdolności wiązania i usuwania wolnych rodników, które w przeciwnym razie powodują stres oksydacyjny i pogarszają stan zdrowia. Spirulina pomaga obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi. Regularne stosowanie wspiera pobudzenie układu odpornościowego oraz wzmacnia odporność na bakterie i wirusy.

Badania laboratoryjne na zwierzętach potwierdzają pozytywny wpływ spiruliny na ochronę tkanki serca i mózgu po chemioterapii, przebytym udarze, cukrzycy oraz zmianach starczych. Dzięki unikalnej wartości odżywczej spirulina polecana jest jako suplement wspierający diety redukcyjne. Zawiera aż 50–70% białka, co przyspiesza metabolizm, redukuje uczucie głodu i chroni mięśnie przed utratą podczas odchudzania. To wszystko wspiera dążenie do zdrowszej sylwetki.

Badania na ludziach potwierdziły korzystny wpływ spiruliny w zmniejszeniu czynników degeneracyjnej artretyzmu, obniżeniu poziomu tłuszczów we krwi, złagodzeniu nadciśnienia oraz poprawie kondycji fizycznej. Spirulina wykazuje również właściwości detoksykacyjne – stosowana była z sukcesem jako antidotum przy zatruciach arsenem, dzięki zdolności wiązania i eliminowania toksyn oraz wolnych rodników. Umożliwia to głęboką detoksykację organizmu.

Zaobserwowano skuteczne działanie jako środek ochronny dla serca, wątroby, nerek i jajników. Spirulina ma bezpieczny profil podczas suplementacji białkowej u kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz małych dzieci.

Ostrzeżenie: Ze względu na wysoką zawartość witaminy K należy zachować ostrożność u osób stosujących leki przeciwzakrzepowe lub przeciwpłytkowe. Parametry krzepnięcia mogą ulec zmianom, dlatego osoby przyjmujące warfarynę lub po przebytym udarze czy zawale powinny skonsultować stosowanie spiruliny z lekarzem.

Wysoka zawartość aminokwasów, w tym fenyloalaniny, może stanowić ryzyko dla osób z fenyloketonurią (rzadką chorobą genetyczną).

Substancje czynne

Spirulina stanowi skoncentrowane źródło łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Wysuszona spirulina zawiera około 60% białek składających się ze wszystkich niezbędnych aminokwasów, choć z mniejszym udziałem metioniny, cysteiny i lizyny. W tym względzie przewyższa większość innych roślinnych preparatów.

Proporcjonalnie spirulina zawiera 7% tłuszczów, w tym kwas gamma-linolenowy, alfa-linolenowy, linolowy, stearynowy, eikozapentaenowy, dokozaheksaenowy i arachidonowy.

Zawiera także wysokie stężenia witamin B1, B2, B3, B6, B9, C, D, A i E. Najwięcej wśród składników mineralnych jest potasu, dalej: wapń, chrom, magnez, sód, ponadto występuje miedź, cynk, fosfor, mangan i selen. Spirulina jest także bogata w pigmenty – beta-karoten, zeaksantynę, chlorofil a oraz inne. Ze względu na obecność fikocyjaniny wspierającej procesy krwiotwórcze, spirulina polecana jest osobom z anemią.

Tradycyjne dawkowanie

Spirulina dostępna jest w klasycznej formie suszu, tabletek lub proszku. Stosowana jest zarówno jako suplement diety dla ludzi, jak i dla zwierząt. Dawka uznana za skuteczną i bezpieczną to 800 mg/kg masy ciała – dla osoby o wadze 80 kg rekomendowana dzienna ilość to około 60 g czystej spiruliny.

Standardowa, zalecana dawka do codziennego spożycia to 3 g spiruliny dziennie.