Ubos – Spondias mombin

Nazwy zwyczajowe: Mombin, mombin żółty, ubos, caja, caja-mirim, cajazeiro, cajazeiro-miudo, ciruelo, hog plum, jobo, jocote, tapereba, taperiba, tepariba, ubo, acaja, agria, cireula, hubas, hubo, hubus, joshin heshon, tapareba, ushum, ushun, xuxoon, ubos Colorado, Spondias mombin, hog plum (ang.), yellow mombin (ang.), Spondias mombin (łac.), mombín, mombín amarillo (hiszp.), amra (Bengal), jobo (Ameryka Łacińska)
Nazwa łacińska: Spondias mombin
Pochodzenie: Afryka, Azja, Ameryka Południowa
Krótki wstęp
Ubos rzadko jest uprawiany. Nie istnieją obecnie dokumenty szczegółowo opisujące warunki jego uprawy.
Opis szczegółowy
Ubos to fascynujące drzewo, którego kora posiada liczne dobroczynne właściwości dla ludzkiego organizmu.
Informacje botaniczne
Ubos to liściaste, wzniesione drzewo, dorastające do 20 metrów wysokości i osiągające obwód pnia około 1,5 metra. Cechuje się szybkim wzrostem i często jest sadzone jako żywopłot. Kora drzewa jest gruba, korkowata, szaro-różowa (ciemna), głęboko spękana, a wydobywająca się z niej żywica wykorzystywana jest m.in. do produkcji klejów. Drzewo tworzy rozłożystą koronę z licznymi nisko osadzonymi gałęziami.
Pędy ubosu są włókniste. Liście osiągają długość około 30 cm, są lekko owłosione, zielone, lancetowato-eliptyczne, złożone z 5–8 par listków. Ubos kwitnie od stycznia do kwietnia. Kwiaty są drobne, białe, słodko pachnące, rozwijają się na końcach gałęzi. Owocem jest żółta, aromatyczna śliwka o kwaśnym smaku i długości ok. 3 cm, z jedną pestką pod skórką. Owoce ubosu rosną w gronach.
Pochodzenie i występowanie
Drzewo ubos pochodzi z nizin wilgotnych lasów deszczowych Amazonii – Brazylii, Kolumbii, Peru, Boliwii, Wenezueli, trzech Gwinei oraz z południowego Meksyku, Belize i Kostaryki. Jest to ważna tropikalna roślina, której nie spotyka się powyżej 1000 m n.p.m. Choć pierwotnie uznawana za endemit, dobrze rośnie także w innych miejscach o podobnych warunkach klimatycznych (wysokość, wilgotność, temperatura). Obecna jest również na Karaibach oraz została sprowadzona do Azji (Indie, Bangladesz, Sri Lanka, Indonezja…) i Afryki. Ceniona jest nie tylko ze względu na szybki wzrost (żywopłoty, cień), ale również za owoce i leczniczą korę.
Zastosowanie / dawkowanie
Wykorzystuje się korę, owoce oraz liście ubosu. Owoce stanowią część tradycyjnej kuchni, spożywane są na surowo i wykorzystywane do dżemów oraz soków. Najbardziej ceniona pod względem właściwości leczniczych jest jednak kora, której skuteczność odkryli rdzenni mieszkańcy już setki lat temu. Dziś jest stałym elementem peruwiańskiej fitoterapii i stosowana lokalnie w etnicznej medycynie.
Medycyna ludowa rekomenduje ubos do wzmacniania odporności, poprawy funkcji wzroku, dezynfekcji śluzówki pęcherza moczowego, przy problemach żołądkowych, a także jako środek wspomagający regenerację przy powierzchownych ranach. W tradycyjnej medycynie kolumbijskiej ubos działa przeciwbólowo, pełni rolę środka antykoncepcyjnego, a niekiedy również abortywnego u młodych kobiet.
W boliwijskiej części Amazonii z kory przygotowuje się okłady na złamania, zwichnięcia i stawy. Opisywano też jej wykorzystanie w skurczach, biegunkach, infekcjach intymnych, dermatozach, astmie, obrzękach, łuszczycy, wrzodach żołądka, gruźlicy i leiszmaniozie.
W Ameryce Południowej ubos wykorzystywany jest także jako antykoncepcyjny i abortywny środek naturalny oraz wspomagający terapię raka jajowodów i macicy. Medycyna tradycyjna wykorzystuje go przeciwko bólowi i skurczom, wspierając leczenie artretyzmu, reumatyzmu, bólów mięśniowo-stawowych, urazów i stanów zapalnych. Wywary z kory stosowane są przy dyzenterii, biegunkach, hemoroidach oraz ogólnie jako hemostatyki – przeciw krwawieniu. Pomocna bywa również przy anginie, zapaleniu gardła, malarii, gorączce, kamieniach nerkowych, zapaleniu pęcherza, ukąszeniach węży, oparzeniach, otarciach i innych problemach skórnych.
Coraz częściej mombin polecany jest jako środek wspierający metabolizm, łagodzący skutki nieprawidłowej diety i niezdrowego stylu życia. Niekiedy zalecany jest jako łagodne przeczyszczające oraz w leczeniu lepry. Wywar z kory od wieków stosowany jest do łagodzenia silnego kaszlu przez wywołanie wymiotów, co wykorzystywane jest także przy zatruciach pokarmowych i chemicznych. W plemionach afrykańskich sproszkowaną korę stosuje się przy obrzezaniach i innych ranach ciętych.
Kora ubosu, bogata w taniny, w afrykańskiej medycynie ludowej nakładana jest na obrzęki policzków i węzły chłonne, a w Wybrzeżu Kości Słoniowej tradycyjnie używana do opatrunku świeżych ran w celu prewencji stanów zapalnych. Stosowana jest także, by łagodzić objawy lepry i infekcji pasożytniczych u dzieci. W Sierra Leone wywar z kory ubosu używany jest jako remedium przeciw biegunkom oraz jako ciepły krem ściągający dla kobiet po porodzie.
W tradycyjnej medycynie Azji południowo-wschodniej kora ubosu jest podawana na bóle miesiączkowe i obfite krwawienia. U mężczyzn pomaga w leczeniu bolesnych hemoroidów, a niektóre kultury wykorzystują ją również jako wsparcie w terapii raka. Zewnętrznie odwar z kory stosowany jest do przemywania pękających, ropiejących ran, grzybic skóry i opryszczki.
Kora ubosu zawiera liczne substancje czynne, którym badania przypisują właściwości przeciwbólowe (analgetyczne), przeciwskurczowe i przeciwzapalne. Inne wykazują działanie przeciwgrzybicze, antyseptyczne i antybakteryjne, co potwierdza wielowiekowe zastosowanie w leczeniu infekcji grzybiczych, zapaleń, infekcji intymnych i reumatyzmu. Źródła wspominają także o skuteczności przy zapaleniu pęcherza moczowego, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy czy zapaleniu gardła. Przeciwzapalne właściwości ekstraktu z mombinu żółtego potwierdzono także w badaniach na szczurach.
Substancje czynne
Kora ubosu zawiera takie grupy związków jak: katechiny, steroidy, karoteny, chinony i związki fenolowe. Wśród substancji aktywnych wyróżnia się alfa-pinen, kariofylen, kwas anakardowy, kwas cytrynowy i jego pochodne, kwas askorbinowy (witamina C), kwas alkenylosalicylowy, ocimen oraz cukrowce jak arabogalaktany i pochodne ksylozy. Zawiera także witaminę A, B1, B2, B5 oraz znaczne ilości wapnia, żelaza i fosforu.
Tradycyjne dawkowanie
Najczęściej przygotowuje się wywar z około 5 g (1–2 łyżki) zmielonej kory ubosu na 750 ml (700–800 ml lub 1 l) wody. Mieszankę gotować pod przykryciem przez 20–30 minut, następnie przecedzić i pić 2–3 razy dziennie po około 200 ml (jedna szklanka/kubek). Przy problemach skórnych można połączyć kurację doustną ze stosowaniem miejscowym wywaru na zmienione miejsca 2 razy dziennie. Nie zaleca się podawania dzieciom poniżej 3 lat oraz kobietom w ciąży i karmiącym.